Ryanair-oppsagt i Norge henvises til irsk rett

Ryanair krever en unnskyldning fra YS og LO etter at Moss tingrett ga beskjed om at søksmålet fra den oppsagte Ryanair-flyvertinnen Alessandra Cocca ikke hører hjemme hos dem.

TURBULENT: Ryanair, her representert ved administrerende direktør Michael O'Leary, har fått mye omtale av saken om den oppsagte flyvertinnen Allessandra Cocca.

GERARD JULIEN
  • NTB
Publisert:

Det kan flygiganten fra Irland se langt etter, lover Parat-nestleder Vegard Einan.

– Det vil være kaldt i helvete den dagen vi sier unnskyld til Ryanair, sier Einan til NTB.

Han beklager kjennelsen i Moss tingrett som sier at saken hører hjemme i irsk rett, men sier at Parat uansett ønsker en avgjørelse i en høyere rettsinstans.

– Nå unngår vi i hvert fall Ryanairs uthalingstaktikk. Vi har allerede sendt anken, sier Einan.

LES OGSÅ: Ryanair fikk medhold i Cocca-saken

Usaklig

Cocca gikk til sak mot Ryanair i mars i år for usaklig oppsigelse og usaklig innleie. Hun ble sagt opp etter ti måneder av den tolv måneder lange prøvetiden, etter at hun hadde rapportert at det luktet alkohol av kabinsjefen om bord.

Ryanair har hevdet at saken ikke hører hjemme i en norsk domstol, og det er Moss tingrett enig i. Tvert om er det irsk lov som regulerer arbeidsforholdene for de som er tilknyttet selskapets base på Rygge, sier tingretten.

I kjennelsen skriver tingrettsdommer Tron Gundersen blant annet at Cocca er ansatt i et irsk selskap, betaler skatt til Irland, er medlem av irsk folketrygd, mottar lønn til irsk lønnskonto, er forsikret i Irland og mottar sine instrukser fra ledelsen for Ryanair i Irland. I tillegg er flyene irsk territorium. Dermed er også hennes arbeidskontrakt underlagt irsk rett.

LES OGSÅ: O'Leary er skråsikker på seier i retten

Irsk territorium

Italienske Cocca er ifølge YS-forbundet Parat den første tidligere Ryanair-ansatte som åpent har utfordret selskapet og toppsjefen Michael O'Leary.

Det vakte oppsikt internasjonalt da Cocca og en kollega i april sto fram i NTB og fortalte om arbeidsforholdene i selskapet.

YS-nestleder Vegard Einan mener at sosial dumping ikke godt nok beskriver innholdet i arbeidskontrakten som Cocca var bundet av.

– Dette er en slavekontrakt. Det er skremmende at Moss tingrett er med på å underbygge slike forhold i norsk arbeidsliv. Kjennelsen er mildt sagt besynderlig, og det er en rekke forhold som ligger til grunn for anken, sier Einan.

YS-forbundet Parat og LO-forbundet Handel og Kontor mener på sin side at det er arbeidstakerens tilknytning til Norge som skal være avgjørende.

LES OGSÅ: Luftfartstilsynet sjekket Ryanair

Stoltenberg

Ryanair-ledelsen krever en unnskyldning fra fagforeningene:

– Ryanair har fått medhold på alle punkter. Kjennelsen er også på linje med lignende rettsavgjørelser i Tyskland, Italia og Spania, nemlig at Ryanairs kabinpersonale jobber på et irsk fly, under irsk kontrakt, og derfor er underlagt irsk lov og således også må betale sin skatt til Irland. Parat og LO bør beklage de falske anklagene de har kommet med under denne saken, sier Ryanairs kommunikasjonsdirektør Robin Kiely i en pressemelding fra selskapet.

Få dager etter at Coccas søksmål ble kjent, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) at han aldri har fløyet med Ryanair og at han aldri kommer til å gjøre det.

Ryanair mener at norske politikere er villedet av fagforeningenes grunnløse påstander.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Parat vant over Ryanair i lagmannsretten

  2. Ryanair: - Bisarr avgjørelse

  3. Ryanair fikk medholdi Cocca-saken

  4. Annonsørinnhold

  5. Får tre årslønner etter Ryanair-forlik

  6. Ryanair ønsker forlik med oppsagt kabinansatt