Michelin Nordic Guide 2021: Disse restaurantene får stjerner

Mandag kveld deles det ut nye Michelin-stjerner til restauranter i Norden. Maaemo får igjen tre stjerner i den anerkjente guiden.

Esben Holmboe Bang blir gratulert av Björn Frantzén på scenen i Stavanger Konserthus.
Publisert:

I kveld deles de gjeve Michelin-stjernene ut.

Som spådd av flere eksperter på forhånd, får Oslo-restauranten Maaemo «tilbake» sine tre stjerner. I fjor ble restauranten fjernet fra guiden fordi restauranten stengte i sine originale lokaler, og åpnet i nye.

Men i årets guide får Maaemo altså tilbake sine tre stjerner.

Ble overrasket av Tobias Santelmann

På grunn av coronasituasjonen er årets utdeling litt annerledes enn tidligere. Maaemo-sjef Esben Holmboe Bang mottok de tre stjernene på utradisjonelt vis, ved at kamerat og skuespiller Tobias Santelmann lurte ham til å tro at de skulle se på kunst i et galleri.

Men bak en vegg skjulte både en videosamtale med Michelin-sjef Gwendal Poullennec seg, og den ettertraktede kokkejakken med de tre stjernene.

– Skal du kjøpe kunst i dag, spør en tydelig overrasket Holmboe Bang.

– Nei jeg er her for å fortelle deg at restauraten din, Maaemo, er tildelt tre stjerner i Michelinguiden for 2021.

– Wow. Takk. Wow. Ærlig talt så vet jeg egentlig ikke helt hva jeg skal si. Jeg tror dette er den villeste overraskelsen jeg noen gang har fått, smiler kokken.

– Jeg er overrasket og sjokkert, wow, sier han mens han ser nærmere på jakken med de tre stjernene innbrodert.

– Det føles godt å være tilbake. Du vet, tre Michelin-stjerner har alltid vært den hellige gral for meg. Det er noe jeg aldri en gang har turt å drømme om, og det å få være en del av den trestjernersklubben er for meg den største æren innenfor gastronomi, og jeg er veldig ydmyk over å kunne ta på meg denne jakken. Så tusen takk!

– Det er en sann glede for teamet vårt å kunne tildele deg disse tre stjernene, sier Michelin-direktør Gwendal Poullennec til en tilsynelatende sjokkert Holmboe Bang.

Maaemo-sjef Esben Holmboe Bang på den røde løperen i Stavanger.

– Følelsesladet reise

Fra scenen i Konserthuset får Holmboe Bang spørsmål om han har vært nervøs den siste tiden.

– Vi har hatt tre stjerner, så det å forsøke å få dem tilbake igjen har vært en veldig følelsesladet reise, selvfølgelig, sier han.

– Kveldens minst overraskende tildeling må sies å være de tre stjernene til Maaemo, det er fortjent og forventet, men det gjør ikke bragden noe mindre av den grunn. Det er bare å la seg imponere av innsatsen fra kjøkkenet i Bjørvika, sier Godt.nos restaurantanmelder Mathias Steinbru.

I 2012 fikk Maaemo tildelt sine første Michelin-stjerner, som første nordiske restaurant som noensinne har gått rett inn i guiden med to stjerner. Fire år senere stod jubelen i taket på nytt da restauranten fikk tildelt tre stjerner, og dermed skrev norsk Michelin-historie. Danske Geranium og Maaemo ble de første nordiske restaurantene med tre stjerner.

Samtlige norske Michelin-restauranter beholder sine stjerner i guiden, altså Re-Naa (**), Bare (*), Kontrast (*), Omakase by Vladimir Pak (*), Statholdergaarden (*), Sabi Omakase (*), Credo (*), FAGN (*), Speilsalen (*) og Under (*).

Fikk «grønn stjerne»

Under utdelingen av én stjerne, var det ingen nye til Norge. Det ble delt ut fire til Danmark, fire til Sverige og én til Finland.

Maaemo får også utdelt en Sustainability Award, også kjent som en «Green star».

– Jeg er utrolig stolt. Som restaurant er det vårt ansvar å ta bevisste valg for planeten. Dette er noe vi jobber med hver dag, så jeg er veldig stolt, sier Maaemo-sjef Esben Holmboe Bang smilende fra scenen.

Vinpris til Trondheim

Den norske sommelieren Henrik Dahl Jahnsen som jobber på restaurant Speilsalen i Trondheim, får også en spesialpris, nemlig The Sommelier Award.

– Wow, det er fantastisk. Når vi jobber med vin, jobber vi med å skape den perfekte kombinasjonen. Maten må være bra, men hvis du kan legge drikke til det, kan du løfte det hele til en ny opplevelse, sier Jahnsen via video.

Jahnsen startet karrieren som ryddehjelp på Bølgen og Moi i Kristiansand, som 15-åring. Jobben var en konfirmasjonsgave. Allerede som 23-åring vant han NM for vinkelnere.

VGs restaurantanmelder Mathias Steinbru stiller seg positiv til sommelier-prisen:

– I tider hvor servitører, vinkelnere og hovmestre er en knappet i hele bransjen, er en slik pris svært velkommen. Kanskje det kan hjelpe på rekrutteringen at man kan bli kåret til best, også her i Norge, i sterk konkurranse fra resten av Norden, sier Steinbru.

Tre stjerner til Noma

Så skjedde det - endelig, vil mange si. Den danske restauranten Noma får også tre stjerner. Mannen bak, René Redzepi, ble lurt til Stavanger og ble totalt overrasket over utdelingen.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg er fullstendig lamslått. Jeg trodde jeg skulle hit for å få en eller annen slags..jeg vet ikke. Jeg er totalt overrumplet, sier Redzepi.

– Jeg føler noe jeg aldri har følt før, jeg er helt «blown away».

Restauranten har siden 2008 hatt to stjerner i guiden.

– Vi har hatt to stjerner siden 2008. Det er 14 års ventetid, vi er tålmodige altså, men på et tidspunkt tenker man - kanskje det aldri kommer til å skje?

Et gjentakende spørsmål i medier verden over etter hver Michelin-utdeling har vært; Vil Noma noensinne få tre stjerner?

René Rezepi åpnet dørene til Noma for første gang i 2003, og siden har restauranten blitt ansett som en av verdens mest innflytelsesrike. Hele fire ganger har restauranten toppet listen The World’s 50 best restaurants.

– Jeg vil veldig gjerne få takk alle, dette skjer bare en gang i livet at du får tre stjerner i Michelin-guiden, ikke som med dere da, sier han og peker spøkefullt på de andre på scenen.

I 2016, samme år som Maaemo (og Norge) fikk trestjerners-status for første gang - fikk også Danmark sin første trestjerners restaurant. Men de tre stjernene gikk, til manges overraskelse ikke til Noma, men til Geranium og Rasmus Kofoed.

René Rezepi ble under utdelingen mandag kveld i tillegg tildelt «Mentor chef awards».

Restaurantanmelder Steinbru mener den store overraskelsen i kveldens utdeling var denne lenge etterspurte stjernen til Noma.

– I mange år har det virket som om det har vært politiske årsaker, og ikke de matfaglige, som har gjort at Noma ikke har nådd helt opp. René Redzepi var nærmest «poster boy» for den konkurrerende prestisjekåringen World’s 50 best og kanskje ikke spiselig for en guide som var truet av konkurranse. Når Michelin-guiden ikke bare gir Noma tre stjerner, men også Redzepi prisen for årets mentor, fremstår det som et retningsskifte og nesten som en unnskyldning for de tidligere års neglisjering, sier Steinbru.

Utsatt prisutdeling

Utdelingen skulle egentlig ha funnet sted i februar, men ble først flyttet til mai på grunn av nedstengingen, for så å bli utsatt til i kveld.

Følg årets Michelin-utdeling fra kl 20 her!

Dette ville ifølge Michelin selv gi teamene som vurderer restaurantene mer tid til å gjøre sine valg, «med samme relevans, seriøsitet og konsistens som tidligere år».

Skuespiller Line Verndal leder showet, og selve arrangementet finner sted i Stavanger konserthus.

Haakon Nordvik/Matkanalen

Under forrige utdeling av nordiske stjerner i februar 2020 falt det et stjernedryss over norske restauranter. Maaemo ble da stående uten stjerner, ettersom de på det tidspunktet ikke hadde åpnet restauranten i nye lokaler.

På forhånd har ekspertene i år spådd at Maaemo trolig får tilbake sine tre stjerner, samtidig som det åpnes for at À L’aise på Majorstuen og restaurant Rest nå endelig skal få sin første stjerne.

Blant andre steder som blir nevnt er Kvitnes gård, Schlägergården og flere stjerner til både Stavangers Re-naa og Speilsalen i Trondheim.

Publisert:

Her kan du lese mer om