Økokrim lanserer «nytt våpen» mot korrupsjon

Ledende ansatte som plutselig trer av og betalinger til profesjonelle tredjeparter. Det er blant de mange tegnene Økokrim nå lister opp i et nytt verktøy mot korrupsjon.

Økokrim-sjef Pål Lønseth under Antikorrupsjonskonferansen 2022.
 • David Bach
 • Eivind Bøe
 • Adrian Nielsen (foto)
Publisert:

– Korrupsjon er en kreftsvulst av en annen verden, sa Økokrim-sjef Pål Lønseth under Antikorrupsjonskonferansen i Oslo torsdag formiddag.

Der lanserte Økokrim en såkalt indikatorliste på korrupsjon, som skal sette virksomheter i stand til å forebygge og avdekke kriminalitet på egen hånd.

Listen skal gjøre det letter å forstå hva korrupsjon er, og hvordan de som trenger det, kan gjenkjenne denne typen kriminalitet.

Les også

Økokrim: Krigen gir økt risiko for korrupsjon

– Dette er viktig å fortelle om i en forebyggende kontekst, slik at flest mulig forstår korrupsjon og hvilke risikoer virksomhetene står overfor, sa Lønseth.

Den viktigste målgruppen er de rapporteringspliktige etter hvitvaskingsloven, for eksempel banker, eiendomsmeglere og regnskapsførere.

«Næringslivet har lenge etterlyst råd og veiledning på hvordan forebygge og unngå korrupsjon. Denne indikatorlisten er et skritt på veien», sier Lønseth i en pressemelding.

Full av eksempler

Listen kommer i form av en 15-siders rapport, som først redegjør for hva korrupsjon er og hvilke varianter politiet har sett nok av til å kalle dem «typetilfeller».

Blant signalene på forhøyet risiko har Økokrim listet opp en del åpenbare røde flagg, for eksempel at et selskap ikke har retningslinjer om antikorrupsjon, eller om de mangler effektive mekanismer for varsling.

Et selskap med én kunde som utgjør hele eller store deler av omsetningen, er et annet eksempel på noe man skal se etter.

Andre indikatorer er selskaper som er «uvanlig vellykket i å oppnå og beholde kontrakter», ledende ansatte som blir sparket eller trekker seg uten å oppgi noen klar årsak eller kontrakter som er oppnådd via politisk eksponerte personer.

– Få saker i forhold til totalbildet

Politioverbetjent Mari Andresen i Økokrim har hatt en ledende rolle i utformingen av listen. Hun forklarte bakgrunnen for prosjektet fra scenen.

– Da vi startet, så vi at det var relativt få meldinger om mistenkelige transaksjoner som handlet om korrupsjon sammenlignet med alle hvitvaskingsmeldingene som sendes.

Les også

Petronor-styreleder mistenkt i Økokrim-sak

– Vi tenkte at en type indikatorliste kan hjelpe rapporteringspliktige til lettere å gjenkjenne transaksjoner knyttet til korrupsjon og hvitvasking av midler fra korrupsjon, sa Andresen.

Målet med listen er at den skal være lettfattelig, fordi den skal distribueres til folk som ikke først og fremst jobber med korrupsjon.

– Det er relativt få korrupsjonssaker som avdekkes i forhold til hva som ser ut til å være det totale bildet, sier Andresen.

Utsatte sektorer

Her er sektorene Økokrim mener man spesielt bør passe på, fordi de er kjent for å ha forhøyet risiko:

 • Offentlige anskaffelser, bygg og infrastruktur
 • Primærindustrier/naturressurser, som skogbruk, jordbruk, fiskeri og gruvedrift
 • Olje og gass
 • Produksjon og transport av energi
 • Forsvarsindustrien
 • Eiendom, inkludert byggetillatelser
 • Farmasøytisk industri og helsesektoren
 • Telekommunikasjon og data

Økokrims nye liste føyer seg inn i rekken av indikatorlister mot forskjellige former for økonomisk kriminalitet som har kommet de siste årene.

Blant annet finnes det en indikatorliste for terrorfinansiering fra 2020 og en for omgåelse av sanksjoner og utenlandsk eierskap i norsk eiendom fra 2022.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Økokrim
 2. Korrupsjon
 3. Pål Lønseth
 4. Kriminalitet

Flere artikler

 1. Økokrim-sjefen roper varsku om kriminelle i fiskerinæringen: – Venter flere straffesaker

 2. Varslet om korrupsjon i Airbus: – Store selskaper er som små barn

 3. Økokrim med advarsel etter voldelig kryptoran i Sverige

 4. Russiske oligarker, kriminelle og sanksjonerte politikere er storeiere i Dubai

 5. Eiendomsbaroner i eksil