Slik kapret svindlerne Norfunds millioner

Ved hjelp av falske e-poster og fakturaer, tilsynelatende sendt fra en økonomimedarbeider hos Norfund, forsvant nesten åtte millioner som skulle til det norske utviklingsfondet. En norsk forretningsmann møtte nylig i retten i Trondheim, tiltalt for grovt heleri av pengene.

Denne falske e-posten ble tilsynelatende sendt fra en økonomimedarbeider hos Norfund. E-posten bidro til at nær åtte millioner kroner som skulle til det norske utviklingsfondet, havnet på en konto hos et selskap i Midt-Norge.
Publisert:

Sommeren 2018 sendte Norfund, et statlig, norsk fond som investerer i bedrifter i utviklingsland, en purring til finansforetaket Alios i Tanzania om nedbetaling på et lån.

Alios svarte at nær åtte millioner kroner allerede var overført Nordfunds nye konto for mottak av store beløp, etter en avtale med en økonomiarbeider i det norske fondet.

Da gikk alarmen.

Norfund hadde ikke mottatt penger, og ingen i Norfund hadde sendt Alios informasjon om noen ny konto.

Denne uken, i en rettssal i Trøndelag, la politiet frem resultatene av en etterforskning som viser at pengene som skulle til Norfund, endte på kontoen til et selskap i Midt-Norge. En norsk forretningsmann bak selskapet møtte i retten, tiltalt for grovt heleri av Norfunds penger, og for å ha tatt imot penger fra bedragerier av et selskap i Tyrkia og av en bedrift på Valdres.

Forretningsmannen nektet straffskyld, men bestred ikke at pengene hadde kommet inn til selskaper han hadde kontroll over.

Hanne Pentzen, forsvarer for den norske forretningsmannen som er tiltalt i saken, på vei inn i retten i Trondheim.

– Vi er enig med påtalemyndigheten i det faktiske, at det for eksempel har gått inn penger på konti, men ikke at det er utvist nødvendig skyld ved at han har hatt forsett, sier tiltales forsvarer, advokat Hanne Pentzen til E24.

– Min klient har opplevd det svært belastende å bli siktet og tiltalt i saken. Han har ikke ytterligere kommentarer på det nåværende tidspunkt.

Aktor og politiadvokat Jannicke Evjen Olsen la ned påstand om fengsel i tre år og tre måneder.

Tiltaleposten som gjaldt Norfunds penger, var den mest omfattende i saken. Forretningsmannen fikk etter en kjennelse fra tingretten forklare seg bak lukkede dører. E24 har fått innsyn i bevis som viser hvordan misbruk av identiteten til en økonomiarbeider i Norfund sto sentralt i svindelen.

Sendte falsk faktura

I Trøndelag tingrett beskrev politiet fremgangsmåten til gjerningsmennene som et såkalt «direktørbedrageri». Dette er ifølge politiet en vanlig svindelmetode hvor noen utgir seg for å være en leder eller betrodd tjener i et selskap, og bruker dette til å lure ansatte, kunder eller andre til å overføre penger til kontoer gjerningspersonene har kontroll over.

Jannicke Evjen Olsen, politiadvokat i Trøndelag politidistrikt og aktor i saken som blant annet handler om bedrageri av det statlige investeringsfondet Norfund.

Klokken 16.21 den 31. Mai 2018 sendte Norfunds økonomiarbeider en e-post til konsernet Alios datterselskaper i Tanzania og Zambia. E-posten var et ekte, rutinemessig varsel fra det norske utviklingsfondet, om at det var på tide å betale avdrag på en låneavtale afrikanerne hadde inngått noen år i forveien.

«Vennligst se vedlagte fakturaer», skrev økonomiarbeideren på slutten av arbeidsdagen.

Tyve timer senere mottok Alios en ny e-post. Den var tilsynelatende sendt fra den samme økonomimedarbeideren hos Norfund, men var i realiteten et svindelforsøk, skrevet av ukjente gjerningspersoner:

«Vennligst se vedlagte reviderte faktura med vår aktive bankinformasjon for mottak av store summer», sto det.

Den nye e-posten hadde likt tittelfelt og samme språkdrakt. Avsender så ut til å være Norfunds økonomiarbeider og de samme personene sto på kopi. Den nye beskjeden kom imidlertid ikke fra Norfunds e-postdomene, men fra det lignende «norfund-no.com». I tillegg var Norfunds kontoinformasjon byttet ut med et selskap i Trondheim. Forskjellene ble ikke oppdaget av mottagerne i Alios.

Noen dager senere ba de samme, falske avsenderne Alios om å bekrefte at pengene fra Alios’ datterselskaper i Tanzania og Zambia var sendt til den nye bankkontoen til selskapet i Midt-Norge. Da hadde ingen i Norfunds kontorer på Fridtjof Nansens plass i Oslo, oppdaget hva som var i ferd med å skje.

Hanne Pentzen i Advokatfirmaet Ringsbye er forsvarer for den norske forretningsmannen som er tiltalt i saken. Mannen nekter straffskyld.

– Lagde litt rabalder

– Uvedkommende har trådt inn i e-postkorrespondansen og sendt nye fakturaer, der kontoen låneavdragene skulle bli betalt inn på, har blitt endret til en konto som tilhørte tiltaltes selskap. Tiltalte har ikke på noe tidspunkt vært siktet for å ha begått selve bedrageriene, sier politiadvokat Jannicke Evjen Olsen til E24.

Økonomiarbeideren som sendte den første, ekte e-posten, til Alios, forklarte i Trøndelag tingrett at de afrikanske selskapene alltid hadde betalt avdrag til forfall. Da pengene ikke kom, begynte Norfunds investeringsavdeling å etterlyse pengene fra Tanzania og Zambia.

– Det lagde jo litt rabalder, internt, for å si det sånn, sa økonomiarbeideren i retten.

Politiet fikk fryst en konto hvor det sto fire millioner kroner, av totalbeløp på nesten åtte. Pengene ble etter hvert utbetalt til Norfund med tiltaltes samtykke. Restbeløpet er borte, og forretningsmannen må betale tilbake 2.693.698 kroner dersom han blir dømt.

Etterforskningen i Oslo og Trondheim har ikke avdekket hvordan gjerningspersonene hadde tilgang til å se e-posten Norfund sendte til Alios, slik at den interne informasjonen om kontonummer, saksnummer og lignende kunne brukes til å få byttet ut Norfunds bankopplysninger.

Etterforsker fortsatt 100-millionerssvindel

I 2020 ble Norfund på nytt rammet av kriminelle. 100 millioner kroner ble stjålet fra fondet ved hjelp av sosial manipulasjon av digital kommunikasjon. På et pressemøte i forbindelse med svindelen, sa seksjonsleder Terje Fjeldvær i Financial Crime Center i DNB at gjerningspersonene «hadde brukt lang tid i e-postsystemene».

Da E24 i fjor omtalte de falske e-postene Norfund tilsynelatende sendte til Afrika to år tidligere, sa direktør for finans og HR i Norfund, Cathrine Conradi, dette:

– I tilfellet i 2018 var det en av Norfunds partnere som ble utsatt for svindel, ikke Norfund. I saken kommuniserte svindlerne bare med dem, over kortere tid og mindre sofistikert, og en ny og urelatert mottager av pengene ble introdusert.

– Svindelen Norfund ble utsatt for i år var langt mer avansert. Gjerningspersonene utga seg for å være både Norfund og låntager, over tid og på en måte som var mer realistisk, og låntagers navn var oppført som eier av bankkontoen.

Politiadvokat Eivind Kluge ved Oslo politidistrikt ledet etterforskningen av 100-millionerssvindelen og kommenterte de to sakene slik til E24 i fjor høst:

– Det er så langt ikke funnet noen sammenheng mellom sakene ut over at begge saker involverer en transaksjon mellom Norfund og en kunde/forretningspartner. Så lenge gjerningspersonene er ukjente i begge sakene vil det heller ikke være grunnlag for å konkludere med hensyn til om det er noen relasjon mellom disse.

Etterforskningsleder i 2021 er politiadvokat Erik T. Hansen. Han sier at saken fortsatt pågår.

– Det er per dags dato ikke mulig å anslå når etterforskningen vil bli avsluttet, eller hva etterforskningen vil frembringe av resultater.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om