Tømrersjef frykter innleienekt: – Lite, men viktig behov

Å basere seg på å låne arbeidskraft fra andre bedrifter er en fin tanke, men det fungerer ikke godt nok, mener tømrersjef Anders Græsli Øiaas.

2000 TIMER: Det er hvor mye innleid arbeidskraft Timberbygg kan trenge i løpet av et år, estimerer daglig leder Anders Græsli Øiaas.
 • Hans M. Jordheim
Publisert: Publisert:

Arbeids- og sosialminister Hadia Tajik (Ap) vil ha innstramminger i bemanningsbransjen.

Hun mener at omfanget av innleie er for stort, spesielt i byggebransjen.

Det skaper bekymring hos Timberbygg AS i Trondheim. Tømrerbedriften har i underkant av 30 ansatte og driver med boligbygging samt rehabilitering.

– Et viktig poeng for oss er at vi av og til opplever å få produksjonstopper. Vi har kontraktfestede sluttdatoer for prosjektene våre, men på veien dit kan det oppstå forsinkelser som vi er nødt til å ta igjen. Så da leier vi inn mannskap fra bemanningsbyråer. Det er viktig for oss for å ha en viss fleksibilitet, sier daglig leder Anders Græsli Øiaas.

Les også

Forbud eller ikke? – Vi bør lytte til de som har skoene på

Jobber med lovforslag

I Arbeiderpartiets «hundredagersplan» som ble presentert før valget, lovet de å «forby innleie som fortrenger faste stillinger».

Løftet er imidlertid ikke å finne Hurdalsplattformen som Ap- og Sp-regjeringen bygger på, men ambisjonen står like fullt ved lag, uttalte Tajik til NRK denne uken.

VIL STRAMME INN: Arbeids- og sosialminister Hadia Tajik (Ap) har latt seg inspirere av Tysklands strenge holdning overfor bemanningsbransjen.

Til Frifagbevegelse sier hun at hun deler utålmodigheten med dem som ønsker en ny forskrift så snart som mulig, og at den sannsynligvis vil bli lagt frem på nyåret.

Et absolutt forbud mot bemanningsbyråer, slik Rødt har foreslått, jobber regjeringen ikke med. Lovarbeidet vil snarere dreie seg om at innleie skal begrenses til reelle vikariater, mellom produksjonsbedrifter eller etter avtale med fagforeninger med innstillingsrett.

Les også

Politisk kamp mellom Sp og Ap om innstramminger i bemanningsbransjen (7. oktober)

Urealistisk å låne fra andre

Anders Græsli Øiaas forteller at Timberbygg står for omtrent 45.000 produksjonstimer i løpet av et år. Mellom 1000 og 2000 av disse utføres av innleid arbeidskraft, estimerer han.

– Det er et lite, men viktig behov.

Å måtte finne arbeidskraft til produksjonstoppene gjennom samarbeid med andre bedrifter i området, vil ikke fungere så godt som ønsket, ifølge Øiaas.

– Vi er allerede tilsluttet Trondheim Byggmesterlaug hvor vi har en intern avtale om utveksling av arbeidskraft. Problemet er at de gangene det har vært aktuelt de siste årene, har responsen vært utrolig dårlig. For produksjonstoppene kommer ofte samtidig for flere bedrifter.

– Det er en fin tanke, men det fungerer dessverre ikke slik vi hadde håpet, sier tømrersjefen.

Les også

Adecco-sjefen: – Vil få dramatiske konsekvenser

– Kan føre til tap av oppdrag

Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO, mener det er feil å stramme inn på innleie av arbeidskraft nå.

Det kan gå ut over både store og små bedrifter rundt i landet, frykter hun.

– Selv om fast ansettelse er hovedregelen, trenger bedrifter ekstra arbeidskraft i perioder. Med kraftige innstramminger på innleie, er det en fare for at prosjekter forsinkes eller stopper opp og at bedriften taper oppdrag.

– Vi må også huske på at det er mangel på arbeidskraft mange steder nå, sier Melsom.

Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO.

Inspirert av strengere straffer

Hadia Tajik lar seg ifølge NRK inspirere av Tyskland og deres harde linje overfor bemanningsbransjen.

Der kan regelbrudd gi bøter inntil 300.000 kroner, og ved alvorlige brudd kan det vanke bøter 5 millioner kroner og fengsel på opptil fem år.

– Det er sikkert ikke alt de gjør i Tyskland er overførbart til norske forhold, men tydelige sanksjoner ved brudd på regelverket viser jo at de mener reglene er viktige og at det bør få konsekvenser å bryte dem, sier Tajik til NRK.

Nina Melsom sier NHO støtter arbeidet med å få bukt med useriøse aktører.

– Straff er en del av virkemidlene som må tas i bruk for å bekjempe arbeidslivskriminalitet. Vi er alle for et seriøst arbeidsliv.

– Loven åpner for å ta unna topper

E24 har spurt Arbeids- og sosialdepartementet om hva regjeringen tenker om å ta unna produksjonstopper uten innleid arbeidskraft, og om lavere produktivitet er et offer man er villig til å ta for å få bukt med uønskede effekter ved bemanningsbransjen.

I sitt svar begrunner Tajik først og fremst hvorfor regjeringen ønsker å begrense innleie og hvordan det kan gjøres.

– Noe av det vi ser på er at det kun tillates ved reelle vikariater, mellom produksjonsbedrifter og etter avtale med tillitsvalgte. Vi kommer tilbake med en endelig innretning senere, som vi vil sende på høring slik at berørte kan dele sitt syn, skriver hun.

Tajik påpeker at loven uansett åpner for å bruke midlertidige ansettelser når virksomhetene trenger å ta unna uforutsigbare og reelle arbeidstopper.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Midlertidige ansettelser
 2. Hadia Tajik
 3. Arbeiderpartiet (Ap)
 4. NHO

Flere artikler

 1. Ansetter 30 montører i stedet for å leie inn

 2. Betalt innhold

  Advarer mot Tajik-politikk: – Skaper store utfordringer

 3. Betalt innhold

  Slår tilbake – Vi leier ut folk til Risa

 4. Betalt innhold

  Bjørn Risa har 500 i arbeid, ingen er innleid: – Det er en storfamilie

 5. Politisk kamp mellom Sp og Ap om innstramminger i bemanningsbransjen