Tencent-sjef: – Vi gjorde en feil verdt 25 milliarder

Tencent passerte nettopp Facebook i markedsverdi og ser i økende grad mot Europa for nye investeringer.

KINESISK GIGANT: Administrerende direktør i Tencent Martin Lau og toppsjef i Supercell Ilkka Paananen møttes på scenen under Slush i Helsinki sammen med BBC-reporter Clemency Burton-Hill.
Publisert:

Helsinki (E24) Toppsjefen i kinesiske Tencent var et av de store trekkplastrene under Slush-konferansen.

Selskapet som inntil nylig kun var kjent i Kina er nå på alles lepper i vesten etter store oppkjøp og produktlanseringer.

– Når vi ser på Europa er det mange teknologiselskaper som har fått en god start, men som har stoppet opp i mellomfasen grunnet mangel på kapital. Vi har den kapitalen og kommer også med inngangen til Kina, sier Martin Lau, president i Tencent.

Tilbake i 2016 kjøpte selskapet det finske spillselskapet Supercell for 71,3 milliarder kroner, ifølge Wall Street Journal.

I Kina er Tencent spesielt kjent for meldingstjenesten Tencent QQ, og nettportalen QQ.com, samt meldingstjenesten på mobil WeChat som er deres største tjeneste, med over 960 millioner brukere.

Les også

Nasdaq-direktøren gir bitcoin en kald skulder

Milliardfeil

På scenen under Slush diskuterte Lau oppkjøpet av Supercell med en av spillselskapets grunnleggere Ilkka Paananen.

Lau forklarer at han begynte dialogen om et kjøp av 20 prosent av Supercells aksjer allerede i 2010-2011, men at det ikke ble noe av.

– Jeg gjorde et stort feilgrep ved å ikke møte Paananen tidligere. Det var en feil som ble verdt rundt tre milliarder dollar, sier han.

Lau mener altså at de kunne betalt milliarder av kroner mindre for selskapet om de hadde kommet inn på eiersiden tidligere.

Lau sier han mener Tencent skiller seg fra mange andre store selskaper som investerer i oppstartsbedrifter.

– Vi er utrolig langsiktige når vi investerer, og har heller lyst å være en god partner enn et selskap som bare kommer og tar over.

Det ble nylig klart at Tencent kjøper ti prosent av aksjene i Snap og utfordrer for alvor de amerikanske sosiale-medieselskapene Facebook og Twitter i deres eget marked.

Imponert over Norden

Lau uttalte at han var imponert over Nordiske selskapers karakter, og skrøt spesielt av Finlands evne til å gjøre teknologi utbredt på en måte slik at alle for nytte av den.

– I mange land er man redde for hva teknologi og økt automatisering vil bety for klassesamfunnet, men det virker som om man har løst det her oppe.

Han sa det ble spesielt synlig da de gjorde den finansielle gjennomgangen av Supercell før oppkjøpet i fjor.

– Når vi gikk over tallene sa Supercell at vi måtte skrive under på å aldri skifte skattested, de ville skatte til Finland. Dette er noe de kunne spart mange penger på, men valgte å gi tilbake til landet de kommer fra, sier han for fortsetter.

– Samtidig var de også strenge på at det måtte settes av betydelige beløp til investering i gode formål. Da visste jeg at vi investerte i det rette selskapet, sier Lau.

Til sammen har Tencent investert i 600 selskaper rundt omkring i verden, og har ingen plan om å stoppe kronerullingen, ifølge toppsjefen.

Publisert: