Mener Hurtigruten-smitte var utløsende årsak til hotellavbestillinger

Nye bestillinger uteblir, og mange avlyser eller utsetter arrangementer. Hotelldirektør Ivar Neteland mener utbruddet på hurtigruteskipet Roald Amundsen er årsaken bak avbestillingene.

Hotelldirektør Ivar Neteland mener Hurtigruten-smitten var en utløsende årsak til hotellavbestillinger.
Publisert:

– Avbestillingene kom umiddelbart etter Hurtigruten-saken, og de to siste dagene har vi hatt ti kanselleringer. Jeg vil ikke skylde på Hurtigruten som selskap, men det var definitivt en utløsende årsak, sier Ivar Neteland, hotelldirektør ved Engø Gård Hotel & Restaurant, og fortsetter:

– Folk er engstelige for at det skal oppstå smittesituasjoner.

Engø Gård Hotel & Restaurant er et lite hotell som ligger på Tjøme og retter seg mot små grupper. Likevel opplever de avbestillinger.

Mange avbestillinger og utsettelser

Sommeren har vært god for hotellet på Tjøme, men høsten er usikker. Hotellene starter høstsesongen andre uken i august, og mange håpet det ville være mulig å ha arrangementer for opptil 500 deltagere utover høsten.

Forrige fredag bestemte imidlertid myndighetene at antall deltagere ikke økes fra 200 til 500. Begrunnelsen er at større arrangementer som samler mange mennesker er en av de største farene for økt smittespredning.

Engø Gård Hotel & Restaurant er et lite hotell, som i stor grad retter seg mot mindre grupper. Likevel mottar Neteland mange avbestillinger og utsettelser.

– Flere avbestiller fordi noen firmaer endrer interne retningslinjer for ansattes deltagelse på arrangementer. Dette til tross for at vi kan levere med tanke på gjeldende smittevernregler, fortviler han.

– I vår verden er utsettelse av et arrangement det samme som avbestilling, fordi en dato naturlig nok kun kan selges én gang.

Les også

Frykter Hurtigruten-saken skal skremme turister fra å dra til Svalbard

– For enkel analyse

Hurtigruten mener at det blir for enkelt å skylde på smitteutbruddet om bord «Roald Amundsen».

– Vi skulle gjerne vært denne saken foruten. Men å knytte enkelthendelser eller enkeltgrupper til en tydelig trend, er en for enkel analyse, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten til E24.

– Det har vært en tydelig negativ smitteutvikling i hele det norske samfunnet de siste ukene. Det har ført til endrede reiseråd og -regler både inn og ut av landet, og selvsagt mye medieoppmerksomhet og bekymring i befolkningen og næringslivet. Det er klart dette store bildet i større eller mindre grad får konsekvenser for alle oss i reiselivsnæringen, sier Ege.

Les også

Hurtigruten-ansatt med risikokompetanse varslet om grove brudd på smittevernregler

Usikkerhet hos mange

Nye bestillinger har også stoppet opp. Mange sitter på vent og er usikre på smittesituasjonen fremover.

– Julebord og sånt stopper også opp, konsekvensene strekker seg ut hele året, sier hotelldirektør Neteland.

Torsdag ettermiddag ble det kjent at permitteringsordningen blir utvidet til 52 uker. Det syns Neteland er svært bra.

– Det gir oss mulighet for å beholde ansatte og planlegge driften med lengre tidshorisont. Vi er alle lettet og kan konsentrere oss om driften med færre bekymringer, sier han.

– De ansatte beholder jobben og vi har mulighet til å tilpasse kostnadene til lavere belegg fremover.

Les også

Cruisenæringen mener de straffes for Hurtigrutens feil

Massivt med kanselleringer

Men Engø Gård Hotel & Restaurant er ikke det eneste hotellet som har opplevd avbestillinger den siste tiden.

– Resultatet av det totale bildet etter forrige uke, og det som skjedde da, er at vi får tilbakemeldinger om at det er massivt med kanselleringer i hotellbransjen nå, sier Ole Michael Bjørndal, næringspolitisk fagsjef i NHO.

Han peker på diskusjonen rundt det som skjedde på Hurtigruten, økning i nasjonal smitte, innstramninger i skjenketiden, økning i antall røde land, og at grønne land ble gule. I tillegg har man begynt å diskutere munnbind, og utsatt å heve konferansegrensen fra 200 til 500.

Ole Michael Bjørndal, næringspolitisk fagsjef i NHO, kan fortelle at det er massivt med kanselleringer i hotellbransjen nå. Han peker på flere hendelser i forrige uke som spiller inn på det totale bildet av smittesituasjonen.

– Totalen av det gjør at man opplever mange kanselleringer, og det ser svært mørkt ut utover høsten, sier han.

– Situasjonen er svært uforutsigbar, og ingen vet når tid markedet vil være tilbake på et godt og stabilt nivå. Vi skal ikke kimse av viruset i det hele tatt. Derfor er det viktig at kompensasjonsordningen heves til 80 prosent ut året, og at momsen på overnatting holdes på 6 prosent og serveringsmomsen settes til vanlig matmoms på 15 prosent. Det kan bety at mange reiselivsaktører kan greie å overleve.

Publisert:
Gå til e24.no