Mener Hurtigruten-smitte var utløsende årsak til hotellavbestillinger
Nye bestillinger uteblir, og mange avlyser eller utsetter arrangementer. Hotelldirektør Ivar Neteland mener utbruddet på hurtigruteskipet Roald Amundsen er årsaken bak avbestillingene.
– Avbestillingene kom umiddelbart etter Hurtigruten-saken, og de to siste dagene har vi hatt ti kanselleringer. Jeg vil ikke skylde på Hurtigruten som selskap, men det var definitivt en utløsende årsak, sier Ivar Neteland, hotelldirektør ved Engø Gård Hotel & Restaurant, og fortsetter:
– Folk er engstelige for at det skal oppstå smittesituasjoner.
Mange avbestillinger og utsettelser
Sommeren har vært god for hotellet på Tjøme, men høsten er usikker. Hotellene starter høstsesongen andre uken i august, og mange håpet det ville være mulig å ha arrangementer for opptil 500 deltagere utover høsten.
Forrige fredag bestemte imidlertid myndighetene at antall deltagere ikke økes fra 200 til 500. Begrunnelsen er at større arrangementer som samler mange mennesker er en av de største farene for økt smittespredning.
Engø Gård Hotel & Restaurant er et lite hotell, som i stor grad retter seg mot mindre grupper. Likevel mottar Neteland mange avbestillinger og utsettelser.
– Flere avbestiller fordi noen firmaer endrer interne retningslinjer for ansattes deltagelse på arrangementer. Dette til tross for at vi kan levere med tanke på gjeldende smittevernregler, fortviler han.
– I vår verden er utsettelse av et arrangement det samme som avbestilling, fordi en dato naturlig nok kun kan selges én gang.
Frykter Hurtigruten-saken skal skremme turister fra å dra til Svalbard
– For enkel analyse
Hurtigruten mener at det blir for enkelt å skylde på smitteutbruddet om bord «Roald Amundsen».
– Vi skulle gjerne vært denne saken foruten. Men å knytte enkelthendelser eller enkeltgrupper til en tydelig trend, er en for enkel analyse, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten til E24.
– Det har vært en tydelig negativ smitteutvikling i hele det norske samfunnet de siste ukene. Det har ført til endrede reiseråd og -regler både inn og ut av landet, og selvsagt mye medieoppmerksomhet og bekymring i befolkningen og næringslivet. Det er klart dette store bildet i større eller mindre grad får konsekvenser for alle oss i reiselivsnæringen, sier Ege.
Hurtigruten-ansatt med risikokompetanse varslet om grove brudd på smittevernregler
Usikkerhet hos mange
Nye bestillinger har også stoppet opp. Mange sitter på vent og er usikre på smittesituasjonen fremover.
– Julebord og sånt stopper også opp, konsekvensene strekker seg ut hele året, sier hotelldirektør Neteland.
Torsdag ettermiddag ble det kjent at permitteringsordningen blir utvidet til 52 uker. Det syns Neteland er svært bra.
– Det gir oss mulighet for å beholde ansatte og planlegge driften med lengre tidshorisont. Vi er alle lettet og kan konsentrere oss om driften med færre bekymringer, sier han.
– De ansatte beholder jobben og vi har mulighet til å tilpasse kostnadene til lavere belegg fremover.
Cruisenæringen mener de straffes for Hurtigrutens feil
Massivt med kanselleringer
Men Engø Gård Hotel & Restaurant er ikke det eneste hotellet som har opplevd avbestillinger den siste tiden.
– Resultatet av det totale bildet etter forrige uke, og det som skjedde da, er at vi får tilbakemeldinger om at det er massivt med kanselleringer i hotellbransjen nå, sier Ole Michael Bjørndal, næringspolitisk fagsjef i NHO.
Han peker på diskusjonen rundt det som skjedde på Hurtigruten, økning i nasjonal smitte, innstramninger i skjenketiden, økning i antall røde land, og at grønne land ble gule. I tillegg har man begynt å diskutere munnbind, og utsatt å heve konferansegrensen fra 200 til 500.
– Totalen av det gjør at man opplever mange kanselleringer, og det ser svært mørkt ut utover høsten, sier han.
– Situasjonen er svært uforutsigbar, og ingen vet når tid markedet vil være tilbake på et godt og stabilt nivå. Vi skal ikke kimse av viruset i det hele tatt. Derfor er det viktig at kompensasjonsordningen heves til 80 prosent ut året, og at momsen på overnatting holdes på 6 prosent og serveringsmomsen settes til vanlig matmoms på 15 prosent. Det kan bety at mange reiselivsaktører kan greie å overleve.