Fagforening om SAS-grep: – Veldig skremmende

Fagforeningsleder sier flyselskapets virustiltak får store konsekvenser for medlemmene. – Mange har veldig lite å gå på økonomisk.

VIRUSTYNGET: SAS og andre flyselskaper sliter tungt i kjølvannet av virusuroen.
 • Marius Lorentzen
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

SAS meldte søndag at det stanser mesteparten av virksomheten og permitterer 10.000 ansatte, som tilsvarer 90 prosent av alle ansatte.

Det i kjølvannet av spredningen av coronaviruset som har strupet etterspørselen etter flyginger.

Leder i Kabinansattes Forbund, Nina Nordheim Pedersen, og leder i SAS Pilot Group, Christian Laulund, som representerer alle de skandinaviske pilotene i SAS, forteller om en dramatisk situasjon.

Bare i Norge vil om lag 3.000 ansatte i luften, på bakken og i administrasjonen i SAS permitteres, opplyser de til E24 søndag kveld.

Les på E24+

Ansatt i coronarammet bedrift? Dette bør du vite

– Veldig skremmende

– Denne beslutningen fra ledelsen i SAS er ikke uventet og vi forstår at det må bli sånn, men dette er veldig skremmende, sier Nina N. Pedersen i kabinforeningen og fortsetter:

– Dette vil få store konsekvenser for medlemmene våre som nå går ned til 62,4 prosent av lønnen sin. Mange av medlemmene er lavtlønnede og har veldig lite å gå på økonomisk. Mange har heller ikke krav på dagpenger fordi de kommer rett fra skolebenken.

Lederen i kabinforeningen sier at mange ansatte nå er redde for om de har et selskap å komme tilbake til når denne krisen er over.

Hun mener det nå handler om å komme med finansielle nødpakker til SAS og luftfarten.

– Ellers har vi ikke noe jobb å komme tilbake til når dette er over.

Kabinforeningen mener også myndighetene må stille opp for dem som nå går kraftig ned i lønn:

– Vi ønsker også sterkt at arbeidstager blir tilgodesett ved at man kommer med tiltak for dem som nå blir permittert, slik at det blir enklere økonomisk.

Les også

Norwegian stenger selvbetjent innsjekk

«Dramatisk opptrapping av situasjonen»

De ansatte vet ennå ikke hvordan fordelingen blir i permitteringen mellom kabinansatte, piloter og kollegaer på bakken.

Men både i pilotforeningen og i kabinforeningen er de klare for å bistå til å få fløyet folk hjem og bistå myndighetene i krisearbeidet:

– Vi har nå inngått en fleksibel scheduling-avtale med SAS som gjør at de kan benytte oss pilotene mer fleksibelt enn ellers i denne perioden. Det er helt nødvendig, sier Christian Laulund, leder av pilotalliansen i SAS.

Han beskriver beslutningen til SAS-ledelsen som «en dramatisk opptrapping av situasjonen» fra lørdag, da det ble kjent at de første 200 ansatte skulle permitteres i SAS.

Les også

Regjeringen varsler utstrakt grensekontroll fra mandag morgen

Laulund sier videre at situasjonen endrer seg så dramatisk dag for dag at det så å si er umulig å forutse hva som vil skje.

– Vi er veldig bekymret for situasjonen nå og vi er glade for at det tas store grep i selskapet. Det må gjøres. Vi er nå ved et punkt der ansvarlige myndigheter må komme på banen ytterligere, sier Laulund.

– Om tiltakspakkene som er lansert er tilstrekkelig er nok vet jeg ikke, men vi hadde forventet mer. Vi venter nå mer handling fra de skandinaviske regjeringene, sier Laulund og viser til tyske myndigheters klare beskjed om at man vil gjøre alt som må til for å hindre en kollaps i luftfarten.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. sas
 3. Coronaviruset
 4. Luftfart
 5. Scandinavian Airlines (SAS)

Flere artikler

 1. Fagforeninger krever kriselån til flyselskapene: – Dette ligner ikke på noe vi har sett før

 2. Frustrasjon blant kabinansatte etter SAS’ tilbud om «sluttpakke»

 3. SAS vil kvitte seg med 5.000 ansatte permanent: – En svart dag for skandinavisk luftfart

 4. SAS-sjefen har satt selskapet i krisemodus: – Vi spiser fort opp reservene våre nå

 5. SAS sender oppsigelsesbrev til nesten 1600 ansatte i Danmark