Krisepakke på 900 millioner til corona-rammet kultur, frivillighet og idrett

Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet har blitt enige om en kompensasjonsordning for arrangører som må avlyse eller utsatte på grunn av corona-regler.

IKKE LOV: Nå er alle kultur- og idrettsarrangementer forbudt for å hindre coronasmitte. Her er kulturminister Abid Raja på fotballtrening sammen med jentene i Lillesand IL i slutten av februar.
 • Runa Fjellanger
 • Alf Bjarne Johnsen
Publisert:

Landet rundt har konserter, fotballkamper, teaterstykker, friidrettsstevner, litteraturfestivaler og håndballeirer blitt avlyst etter at kultur- og idrettsarrangementer ble stengt og forbudt.

Nå er regjeringen og Fremskrittspartiet enige om en krisepakke for arrangørene: En kompensasjonsordning på 900 millioner kroner for tapte billettinntekter, deltageravgifter og eventuelle merutgifter.

Kulturminister Abid Raja (V) forteller at 300 millioner kroner er til kultursektoren, mens 600 millioner er til idrett og frivillighet.

– Jeg har vært særlig bekymret for kultursektoren, for den er i utgangspunktet svakere stilt. Det er den sektoren med flest selvstendig næringsdrivende og frilansere. Over 80 prosent har ikke fast ansettelse, og går i realiteten fra ett oppdrag til et annet, sier Raja til VG.

Høyre: Fattig nasjon uten kulturliv

Han får støtte fra Høyres Kristin Ørmen Johnsen, som leder for familie- og kulturkomiteen på Stortinget:

– Kulturbransjen er sårbar, og støtte til de som avlyser arrangementer vil bidra til at vi har en levende bransje når dette er over. Uten et aktivt kulturliv blir vi en fattig nasjon, sier hun til VG.

GLAD: – Kulturen, idretten og frivilligheten rammes, som så mange andre, svært hardt av pandemien. Vi er derfor svært glade for at vi nå får på plass en kompensasjonsordning for kultursektoren, og en for idrett og frivillighet, sier Kristin Ørmen Johnsen (H) til VG.

I dag sender Finansdepartementet et brev til finanskomiteen på Stortinget om ordningen, som skal styres av henholdsvis Kulturrådet og Lotteri- og stiftelsestilsynet.

– Vi jobber så raskt vi kan, og Kulturrådet og Lotteri- og stiftelsestilsynet er allerede godt i gang med å få plass det praktiske. Dette vil ikke ta særlig lang tid, sier Raja.

Les også

Regjeringen: Åpner for akutt sosialhjelp til frilansere og næringsdrivende

Virke: – Langt fra nok

Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, er skuffet over krisepakken.

– Dette er langt fra nok! Dersom kulturministeren ønsker å ha et kulturliv nå koronakrisen er over, må det sterkere skyts til. Vi trenger 900 millioner til kulturlivet alene, hvis vi skal sikre at det er arbeidsplasser å gå tilbake til, sier Horneland Kristensen til VG.

– Markedet for kultur- og arrangementsnæringen på sikt er ikke borte, men myndighetene har trykket på pauseknappen av folkehelsehensyn. Nå må verdikjedene holdes flytende til vi kan trykke play igjen.

Hans Ole Rian, forbundsleder i Creo, er mer positiv.

– Dette svarer på noe av det vi har meldt inn, at vi behøver kompensasjon for kulturlivet. Det som sto igjen var leverandørene og arrangørene, de må få kompensasjon for noen av de store tapene de kommer til å gå på i forbindelse med denne krisen, sier Rian og fortsetter:

– Vi må se på detaljene i ordningen og hvem det er ment at den skal omfatte. Vi håper inderlig at regjeringen lytter til bransjen og sparer ut eventuelt mangler i ordningen hvis det viser seg at noen faller utenfor.

IKKE TILFREDS: Anette Trettebergstuen, kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

Ap: Holder ikke

Anette Trettebergstuen, kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, synes ikke krisenpakken er gode nyheter.

– Dette holder rett og slett ikke. De legger frem en pakke som overhode ikke har støtte hos oss. Den er altfor stram, sier Trettebergstuen til VG.

– Hvis de med opp mot 50 prosent statstøtte ikke skal omfattes, vil det si at de med den aller skraleste økonomien ikke kan finansieres. Det er de markedet ikke kan finansiere alene, som teater og opera. De har ingen mulighet til å overleve dette hvis det ikke kommer friske midler.

Hun reagerer også på at kompensasjonsordningen ikke skal gjelde arrangementer med færre enn 50 deltakere.

– Vi vet at mye av den flotteste grasrotkulturen vi har rundt i by og bygd har færre deltakere enn 50.

I stedet for å danne flertall sammen med Frp, burde regjeringen snakket med resten av stortingspartiene, mener Trettebergstuen.

– Jeg reagerer på at regjeringen ikke har tatt seg bryet med å forhandle bredt med hele Stortinget, som de gjorde for å finne gode løsninger for dagpenger, men går rett til Frp.

– Kjører solo

SVs Freddy André Øvstegård beklager at den store enigheten mellom regjeringspartiene og opposisjonen nå kan være brutt, selv om han er glad for at det endelig kommer en krisepakke for kultur, idrett og frivillighet:

– Det er synd for den dugnaden som alle partiene har drevet i Stortinget de siste dagene, at flertallet nå velger å kjøre solo uten å involvere opposisjonen. Vi har flere forslag til forbedringer som vi kunne ha spilt inn. I stedet får vi presentert et ferdig opplegg i mediene fra flertallet, sier Øvstegård til VG.

SV ønsker også at tiltakene kommer hele «verdikjeden» til gode – ikke bare arrangørene, men også teknikere, kunstnere og artister

– Dersom viljen er til stede hos flertallet, er SV selvsagt klar til å forhandle om tiltakene i kultur-pakken, legger Øvstegård til.

Takker Frp

– Ikke alle liker heavy metal, ikke alle liker rock. Noen liker pop, noen drikker på jazzkonsert, mens noen går på teater. Vi har klart en pakke som tar hensyn til de kulturuttrykkene man kanskje ikke liker. Så jeg er veldig glad for at Frp har kommet regjeringen i møte på dette, sier kulturminister Raja.

Regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF har ikke flertall på Stortinget, men er avhengige av støtte fra andre partier.

– Vi står midt i en krise som rammer alle samfunnsområder, også idretten og frivilligheten. Når myndighetene pålegger at idretts- og frivillighetsarrangementer avlyses, mener Frp at myndighetene også har et ansvar for å kompensere noe av dette tapet. Jeg håper ordningen bidrar til at idretten, lag og organisasjoner kommer igjennom denne krisen, sier Sylvi Listhaug, finanspolitisk talsperson i Frp, til VG.

– Det er også viktig å legge til rette for at folkekjære kulturelle institusjoner skal kunne bestå, tross tomme lokaler og avlysninger. Kompensasjonsordningen har en foreløpig tidsbegrensing, men vi vil selvsagt følge utviklingen nøye og forlenge om nødvendig.

SIKRER FLERTALL: Frps Sylvi Listhaug mener det er viktig å redde folkekjære kulturelle institusjoner.

– Gir så mye til så mange

Venstre, Høyre, Frp og KrF mener at krisepakken dekker opp for store deler av tapene arrangørene i kulturbransjen, frivillighet og idrett lider i mars og april.

– Selv om man på et tidspunkt skal over i normalsituasjon, er det grunn til å tro det ikke blir en normalsituasjon for folkerike arrangementer på en stund, sier Raja.

Nå merker vi hvor viktig kultur og idrett er, mener Tore Storehaug, finanspolitisk talsperson i KrF.

– Er det noe disse dagene hvor landet har vært snudd på hodet har vist, er det hvor fattig livet blir hvis ikke vi får dekket annet enn våre mest prekære behov. Kulturen, idretten og ikke minst frivilligheten, gir så mye til så mange, sier Storehaug.

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/16144http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/16140
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kulturrådet
 2. Kristin Ørmen Johnsen
 3. Kulturdepartementet
 4. Sylvi Listhaug
 5. Abid Raja
 6. Finansdepartementet
 7. Lotteri- og stiftelsestilsynet

Flere artikler

 1. Krisepakke på 900 millioner til kulturlivet, idretten og frivilligheten

 2. Regjeringen vil øke krisestøtten til kulturlivet med 200 millioner kroner

 3. Regjeringen setter av 900 mill. til kultursektoren

 4. 700 millioner til kompensasjon og stimulering i kulturlivet

 5. Utvider kompensasjonsordningen for kultursektoren