Anslår tap på 620 mill. for treningsbransjen – krever krisepakke

Over natten stengte hundrevis av treningssentre i hele Norge etter pålegg fra myndighetene. Nå ønsker bransjen seg samme krisepakke som kultursektoren fikk onsdag.

Det er tomt i alle landets treningssentre grunnet påbudet fra regjeringen om nedstengning. Virke Trening anslår at dette vil bety inntektstap på langt over en halv milliard kroner.
 • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

– Noen klarer seg bare noen uker til, mens andre har noen måneder igjen, sier Virke-direktør Ivar Horneland om situasjonen for norske treningssentre.

Av deres medlemmer melder 25 prosent at de klarer å holde ut i to uker til, mens 45 prosent sier de klarer en måned, om ikke kompensasjon kommer fra regjeringen, som 12 mars påla bransjen å stenge ned.

– Vi ønsker en kompensasjon slik at treningssentre over hele Norge kan betale husleie, felleskostnader, leverandørgjeld og forsikringer, sier Horneland.

Han referer til kompensasjonen regjeringen allerede har gitt kultursektoren på 900 millioner kroner.

Les også

Sats taper 190 millioner grunnet coronastenging

Virke-direktør Ivar Horneland forlanger krisepakke til treningssenterbransjen i løpet av kort tid.

Estimerer tap på 620 mill.

Nordens største treningskjede, Sats, estimerte denne uken at de vil tape rundt 190 millioner på stengingen som i første omgang varer i to uker.

Virke kaller sine estimater for konservative når de presenterer tallet 620 millioner kroner, som er det treningssenterbransjen vil kunne få i omsetningstap om nedstengning varer til 1. mai, ifølge organisasjonen.

I tillegg kommer kostnader knyttet til drift og leiekostnader.

Et av treningssentrene som sliter akkurat nå, er Magnat på Skøyen utenfor Oslo.

– Jeg anslår at vi kan overleve i 2–3 uker slik det ser ut nå, sier daglig leder ved Magnat, Sebastian Kvarme.

Han sier det eneste som kan redde dem er kompensasjon fra regjeringen, eller at gårdeierne lar dem slippe husleie og felleskostnader så lenge det er stengt.

– Det rammer treningssentrene spesielt hardt fordi lokalene våre er så store, som også gjør at de faste kostnadene er langt større enn i mange andre bransjer, sier en fortvilet Kvarme.

Gårdeiere

Det pågår for tiden tøffe forhandlinger mellom gårdeiere og leietagere i norsk handel og service. Mange har besluttet å utsette leien for de neste ukene, men både Kvarme og Horneland mener at gårdeierne også må være med på dugnaden.

– Gårdeierne må stille opp, sier Horneland og får støtte fra Kvarme.

– Den eneste måten vi overlever på er hvis leietagerne fritar oss fra leie, eller at vi får en pakke fra myndighetene som dekker de faste kostnadene, sier Kvarme.

Han sier timingen for å stenge ned akkurat nå er svært uheldig, da vintermånedene er da treningssentrene rekrutterer nye kunder.

– Hvis vi kommer tilbake i drift i april, så er vi midt i lavsesongen, og det blir svært vanskelig å hente inn de kundene vi har mistet under denne krisen, sier han.

Kvarme er takknemlig for at regjeringens tiltak tar vare på de ansatte og de personlige trenerne, som er frilansere, men at ingen av tiltakene til nå har hjulpet selskapet i seg selv.

En bransje uten store overskudd

Horneland i Virke sier budskapet fra regjeringen har vært tydelig på at det ikke skal være mangel på økonomiske midler for å holde hjulene i gang i norsk næringsliv.

– Og denne bransjen trenger likviditet, og det raskt.

– Hvor stort beløp ser du for deg at bransjen har behov for?

– Vi har ikke et konkret beløp, men denne bransjen har nå tatt et samfunnsansvar, og vi forventer at regjeringen stiller opp, sier Virke-toppen.

Virke-direktøren er ærlig på at treningssenterbransjen ikke har vært en super-lukrativ bransje. For de frittstående kjedene, slik som Magnat, var driftsmarginen på 2,9 prosent i fjor. For kjedene er det hakket bedre, med en driftsmargin på 7,0 prosent, ifølge Virke-tall.

– Det er alltid noen som ikke har livets rett, men veldig mange har klart seg bra, selv om man ikke har samme inntjeningskrav som Equinor. Og i motsetning til oljebransjen, så er det krise i treningssenterbransjen akkurat nå.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Trening
 2. Virke
 3. Sats
 4. Treningssenter
 5. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Minst 60.000 nordmenn har meldt seg ut av treningssenter

 2. Virke-anslag: Treningssenterbransjen mistet omsetning på 1,3 mrd. i fjor

 3. Hamburgersalget kraftig ned i mars: Solgte 270.000 færre Whopper-menyer

 4. Norrøna-eier mener gårdeierne må bidra: – Alle må være med å blø

 5. Utelivsbransjen i Oslo fortviler: – Vil få enorme konsekvenser