Oslo Høyre med ti krav: – Christian Ringnes må også bidra

Øystein Sundelin i Oslo Høyre ønsker at store gårdeiere skal droppe eller redusere leien – og bli kompensert via kutt i eiendomsskatten. Eiendomsmilliardær Christian Ringnes sammenligner forslaget med å prøve å skyte en elefant med en knappenål.

FOLKETOMT: Bakeri og restauranter, som vanligvis tiltrekker seg osloborgere en søndag formiddag, er stengt som følge av coronaviruset. Øystein Sundelin i Oslo Høyre ønsker at kommunen skal kutte på eiendomsskatten for å hjelpe coronarammede bedrifter.
 • Hans M. Jordheim
Publisert:

– Om han vil eller ikke, kommer han til å måtte bidra. Og det er lettere for oss å kutte skatter hvis vi vet at han vil ta del i dugnaden, sier Øystein Sundelin, leder for Høyres bystyregruppe i Oslo kommune.

Opposisjonspolitikeren snakker om eiendomsmilliardæren Christian Ringnes som i en artikkel i E24 lørdag ba norske politikere gjøre som de danske, for å unngå at Norges næringsliv blir rammet av massekonkurser.

Danskenes tiltak inkluderer direkte støtte til virusrammede bedrifter. Øystein Sundelin er på sin side ikke så sikker på om det er beste løsning.

– Jeg har større tro på kraftig subsidiering for den store handelsbransjen sin del, sier han.

Vil motivere til husleiekutt

Oslo Høyre har utarbeidet en liste med ti krisetiltak som de mener vil hjelpe næringslivet i hovedstaden, hvor det er registrert over 90.000 virksomheter.

Les også

Christian Ringnes frykter massekonkurser – ber regjeringen gjøre som danskene

Første forslag går ut på å forskyve innbetalingen av eiendomsskatten, i første omgang til 25. mai, kanskje lenger.

Punkt to dreier seg om at Oslo kommune bør samarbeide med næringslivets organisasjoner og gårdeierne i Oslo, slik at store aktører som Christian Ringnes’ Eiendomsspar blir motivert til å kutte eller sette ned husleien.

– En mulig modell kan være at gårdeiere som fjerner alle leiekostnader overfor leietagere, får ettergitt 100 prosent av eiendomsskatten på næringsbygg, og tilsvarende ved lavere prosenter, sier Sundelin.

MOT EIENDOMSSKATT: Oslo Høyre er generelt mot eiendomsskatt på næringseiendom. Å fjerne den er ekstra viktig nå, mener Øystein Sundelin.

Høyre-politikeren sier han forutsetter at gårdeierne ønsker å beholde leietagerne sine, at de vil gjøre det de kan for å begrense utgiftene til alle som nå sliter, og at de derfor kan redusere utgiftene tilsvarende det de sparer på ikke å betale eiendomsskatt.

Oslo Høyre foreslår også at leien skal ettergis i tilfeller der kommunen leier ut til virksomheter som har mistet omsetning som følge av restriksjoner på grunn av coronakrisen, i første omgang for to måneder.

Les på E24+

Toppsjefenes hjemmekontor

Økonomisk dugnad

Sundelin sier at forslagene dreier seg om å sørge for at Oslo kommune blir med på den økonomiske dugnaden for å trygge arbeidsplassene.

– Når vi anmoder gårdeiere å kutte leien, må vi kutte leien de betaler overfor Oslo kommune, altså eiendomsskatten.

– Hvor mye ansvar mener du gårdeiere som Ringnes sitter på?

– Alle som er de store eierne i sentrum, både private og offentlige, må være med på å sørge for at handelen kommer opp så fort som mulig når dette er over. Det er sjelden det kommer så tydelig frem at næringslivet og det offentlige er så avhengig av hverandre, sier Sundelin.

Les også

Thon utsetter husleie for butikker etter coronakrise

Skyte elefant med knappenål

Christian Ringnes har imidlertid liten tro på effekten av å lempe på eiendomsskatten i samme forhold som gårdeiere ettergir leieinntekter.

– Det kan sammenlignes med å prøve å skyte en elefant med en knappenål. Eiendomsskatt utgjør en svært liten del leieinntektene, og betales dessuten i mange tilfelle av leietageren. Så det er i og for seg et positivt tiltak, men det vil gjøre tilnærmet null forskjell i seg selv.

Ringnes sier at det eneste som vil gjøre en reel forskjell er direkte statlige tilskudd til utsatte virksomheter slik som i Danmark.

– Konkurstoget er på rask vei, med store personlige og økonomiske tragedier i kjølvannet sammenlignbart med depresjonen i 1930-årene, og det er bare en massiv, direkte støtte fra staten som kan stoppe det. Og det haster!

SER TIL DANMARK: Eiendomsinvestor Christian Ringnes har ingen tro på Oslo Høyres forslag.

– Hvordan bidrar du selv til denne dugnaden?

– Jeg anslår at 25 prosent av våre leieinntekter forsvinner eller blir ettergitt for andre kvartal. Det er en ganske kraftig dugnadsdeltagelse. Vi har for nesten alle våre hoteller og en del av våre restauranter ren omsetningsbasert leie.

Det betyr at disse leietagerne ikke betaler noe i leie når de ikke har inntekter, forteller Ringnes.

– For øvrig behandler vi våre leietagere individuelt, de hardest rammede får leiereduksjon, andre henstand med husleiebetaling. Hovedregelen for solide leietagere og leietagere som ikke er i de direkte rammede bransjer, for eksempel kontor og logistikk, er at de må betale i henhold til kontrakt, ellers går jo hele systemet opp i limingen og alle havarerer.

Les på E24+

Uken da kronen beveget seg 473 øre: Kollaps, brannsalg og krisetiltak

– Hvor mye ansvar overfor næringslivet mener du å ha selv nå?

– Vi er alle i dette sammen, så jeg og de selskaper jeg bestyrer, må ta en god del av ansvaret og byrden. Det opplever jeg at vi allerede gjør i og med at en fjerdedel av våre normale leier ikke kreves betalt. Men coronaproblemet er så gigantisk at det ikke kan løses om ikke staten setter inn aktive direkte støtteordninger til norske virksomheter.

Eiendomsinvestoren viser igjen til hvordan danskene har vist vei, der staten nå dekker en vesentlig del av rammede virksomheters faste kostnader.

– Er de beordret nedstengt av myndighetene får de sågar 100 prosent av sine faste kostnader dekket, inklusive husleie, renter, skatter og elektrisitet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Eiendomsskatt
 3. Koronaviruset
 4. Oslo
 5. Næringsliv
 6. Christian Ringnes

Flere artikler

 1. Oslo kommune setter ned forsinkelsesrenten på utsatt eiendomssskatt

 2. Norrøna-eier mener gårdeierne må bidra: – Alle må være med å blø

 3. Anslår tap på 620 mill. for treningsbransjen – krever krisepakke

 4. Betalt innhold

  Eiendomsinvestor: – Det er ikke mulig å redde alle, noen burde lagt ned før coronakrisen

 5. Christian Ringnes frykter massekonkurser – ber regjeringen gjøre som danskene