Cruiseskip til kai i Haugesund med corona-mistanke

Cruiseskipet var på vei opp langs norskekysten da to passasjerer meldte fra om symptomer på coronavirus. De rundt 1200 passasjerene om bord får foreløpig ikke forlate skipet.

 • Martin Hagh Høgseth
 • Amalie Frøystad Nærø
Publisert:

Det tyske cruiseskipet «Aida Aura» ba mandag om å få ligge et ekstra døgn til kai i Haugesund etter at to passasjerer mistenkes å ha det nye coronaviruset.

– Vi fikk melding fra skipets agent om at det var to personer som muligens hadde coronavirus-sykdom, og at de ønsket å få testet disse, forteller smittevernlege i Haugesund kommune, Teis Qvale.

De to passasjerene var før avreise i nær kontakt med en person som senere har fått påvist viruset. Denne personen er ikke om bord på skipet.

– Passasjerene utviste ikke tegn til symptomer da jeg var om bord, forteller Qvale til E24 tirsdag morgen.

Haugesund kommune opplyser på sine hjemmesider tirsdag formiddag at de to passasjerene har vært i land, og besøkt Haugesund sentrum.

Rundt 1200 passasjerer er om bord, og får foreløpig ikke lov til å forlate skipet.

– Inntil situasjonen er mer avklart, så ønsker vi å ha alle samlet for å ha kontroll. Vi ønsker at de er om bord, sier kommunedirektør Ole Bernt Thorbjørnsen i Haugesund til E24 tirsdag morgen.

I en e-post til E24 skriver rederiet at alle gjester ombord ble informert om situasjonen, og holdes løpende oppdatert.

Venter på prøvesvar

Prøvene fra de to passasjerene er nå sendt til Haukeland universitetssykehus hvor de vil bli analysert tirsdag morgen. Smittevernlege Qvale opplyser til E24 at prøvesvarene vil være klare sent tirsdag formiddag.

– Vi har ikke fått bekreftet eller avkreftet prøver. Det er to passasjerer som har tatt en test, og vi venter i stor spenning på det, sier helsedirektør Bjørn Guldvog på en pressekonferanse ved lunsjtider.

Passasjerene er nå satt i karantene på lugaren sin om bord i skipet. De har ikke behov for ytterligere helsehjelp foreløpig.

– Vi må undersøke ulike muligheter for å håndtere dette, som å forsterke den medisinske kompetansen på skipet for å reise tilbake til Tyskland, Eller om det vil gi et bedre resultat å ta ut de syke, sier helsedirektøren.

– Den lokale helsetjenesten må i siste instans ta stilling til det.

Cruiseskipet skulle etter planen reise nordover fra Haugesund mandag ettermiddag, men blir nå liggende til i påvente av prøvesvar.

– Jeg vil understreke at det dreier seg om to symptomfrie personer. Meg bekjent har ikke situasjonen eskalert, sier kommunedirektør Thorbjørnsen.

Les også

Ryanair tar corona-grep: Kutter 25 prosent av avgangene

Skal nordover

Skipet ankom Haugesund fra den tyske byen Hamburg. Etter planen skulle skipet seile videre til Bodø, hvor skipet etter planen skulle ankomme torsdag, ifølge reiseplanen opplyst på cruisemapper.com.

Cruisereisen går under navnet «Winter Im Hohen Norden», og skal etter planen besøke en rekke norske havner gjennom de to ukene skipet befinner seg på tur langs norskekysten.

Det er det tyske cruiserederiet Aida Cruises som eier skipet. Tyske Aida eies av cruisekonsernet Carnival, et av verdens største cruiseselskaper.

Så lenge cruiseskipet ligger til kai i Haugesund er det kommunen som har ansvar for å følge opp situasjonen.

– Vi avventer foreløpig situasjonen frem til vi får svar, sier Qvale til E24.

Haugesund kommune opplyser i en pressemelding at de følger nøye med på situasjonen, og at de følger Folkehelseinstuttets anbefaling.

– Kommunen er i tett dialog med rederiet Aida cruises, heter det i pressemeldingen.

Les også

Virusfrykt har senket oljeprisen: Så mye kan Equinor-aksjen falle

Har egne retningslinjer

Aida Cruises har som flere andre cruiseselskap egne retningslinjer rundt virusutbruddet.

Selskapet opplyser på egne nettsider at reisende ikke får være med dersom de har vært innom steder med såkalt vedvarende smitte de siste 14 dagene. Disse områdene gjelder Kina, Taiwan, Sør-Korea og enkelte regioner i Italia.

Heller ikke dersom man har vært i kontakt med mennesker som har vært der, har vært i karantene eller har vært i kontakt med mennesker med virusmistanke, skal man reise med selskapet, ifølge nettsiden.

Det er også påbudt å levere en egenerklæring rundt egen helse ved ankomst. Gjester med symptomer kan måtte gjennomgå en helsesjekk før ombordstigning.

Reisende som utvikler tegn på influensa bes også ta kontakt med legen om bord umiddelbart.

Innesperret på cruiseskip

Utenfor Japan ble om lag 3.700 mennesker satt i karantene om bord i cruiseskipet Diamond Princess 4. februar da det ble påvist corona-smitte på flere passasjerer.

Totalt 705 mennesker ble smittet om bord i skipet i løpet av karantenetiden.

Først sist søndag bekreftet japanske helsemyndigheter at alle passasjerer og crew hadde forlatt cruiseskipet, ifølge Japan Times. Da haddde de siste 130 crewmedlemmene gått av skipet.

Ifølge Forbes er seks av menneskene som ble smittet om bord i skipet nå døde.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Cruiseskip
 3. Haugesund
 4. Carnival

Flere artikler

 1. Negativt prøveresultat for cruisepassasjerer i Haugesund

 2. Full alarm da cruisepassasjerer fikk corona-symptomer: – Ingen norske kommuner er forberedt på å ta imot 2.000 syke

 3. Nytt cruiseskip rammet av coronavirus

 4. Viking Cruises stopper all aktivitet frem til 1.mai

 5. Haugesund stenger for cruisepassasjerer