Næringslivet frykter corona-nedtur: – Håper bankene stiller opp

Næringslivet vil ha hjelp fra bankene og regjeringen for å unngå full coronakrise. – Hvis vi kommer i en likviditetsskvis, håper vi at bankene stiller opp, sier hotelldirektør.

FRYKTER NEDTUR: Kviknes Hotel i Balestrand er blant mange reiselivsaktører som er bekymret for årets sommersesong. Direktør Sigurd Kvikne håper på hjelp fra regjeringen og bankene til å komme over kneiken.
Publisert:

Direktør Sigurd Kvikne på Kviknes Hotel i Balestrand får mange avbestillinger om dagen. Men han er mest bekymret for sommersesongen, nå som mange land tar drastiske grep for å begrense spredningen av coronaviruset.

– Det er svært bekymringsfullt sånn situasjonen er nå, sier Kvikne til E24.

Sommersesongen er særlig viktig for hotellet, og resten av året går det i kurs og konferanser. Mange ønsker nå å avbestille slike arrangementer, og hotellet forsøker derfor så langt det går å gjøre avtaler om å flytte dem til ny dato.

– Det er mest bekymringsfullt hva som vil skje utover sommeren. Vi må tilpasse utgiftene til inntektene. Vi bemanner opp for sesongen, så det store spørsmålet er hvor mye vi skal tørre å bemanne opp, sier Kvikne.

Direktør Sigurd Kvikne på Kviknes Hotel.

Han har en stab på 17 helårsansatte, og leier vanligvis inn ekstra folk slik at han på det meste har 80 til 90 ansatte på sommeren. Nå håper han at bankene og regjeringen kan trå til hvis sommeren blir en katastrofe og inntektene uteblir.

– Hvis vi må permittere, så er det bedre jo kortere arbeidsgivers lønnspliktsperiode er. Det er et tiltak som kan hjelpe litt. Men hvis inntektene våre svikter over lang tid, og vi snakker om 3-4-5-6 og opptil 12 måneder, så hjelper det lite, sier han.

– Blir reiseaktiviteten veldig lav i lang tid, skjønner alle at det vil være en stor utfordring for mange i reiselivet, legger han til.

Les også

Nordea: Norges Bank må handle før rentemøtet for å unngå «total nedsmelting»

Hotelldirektøren er usikker på hvor strenge bankene vil være med å yte ekstra kreditt og finansiering hvis næringslivsaktører trenger å komme over en kneik. Han påpeker at bankene og regjeringen har uttalt at de vil se på tiltak for å holde kreditten gående.

– Hvis vi kommer i en likviditetsskvis, håper vi at bankene stiller opp og hjelper oss over kneiken. Det er løpende utgifter hele tiden, og uten inntekter blir det vanskelig, sier han.

Les også

Dagligvarebransjen maner til ro: – Vi har nok mat!

Stadig mer dramatiske grep

Tiltakene mot coronaviruset skyter fart og blir mer inngripende og omfattende. USA har varslet innreisenekt for europeere, Norske skoler, barnehager, treningssentre og biblioteker stenges, og svært mange jobber hjemmefra.

Dette kan også dempe aktiviteten i økonomien. Norsk Industri tror bankene har en viktig rolle å spille, og håper at de sammen med regjeringen kan bidra til å unngå konkurser.

– I 2008 var det finanskrise, og det er det ikke nå. Men det er ekstremt viktig at bankene stiller med kassakreditt, for det blir det et enormt behov for, sier direktør Knut Sunde i Norsk Industri til E24.

Han peker på at både Finansdepartementet og Norges Bank vurderer tiltak for å sikre at banksektoren er i bedre stand enn i dag til å stille med kredittlinjer.

– Bankene er som pulsåren, sier Sunde.

Hotel Ullensvang: – Uoversiktlig

– Det er en helt ekstraordinær situasjon for hele bransjen, og vi er ikke noe unntak. Dersom situasjonen vedvarer, frykter vi at den vil få konsekvenser for hele bransjen, og for vårt hotell, skriver Barbara Zanoni Utne i Hotel Ullensvang i Hardanger i en e-post til E24.

– Hotellovernattinger er ferskvare, og tapt business får vi ikke anledning til å dekke inn igjen, legger hun til.

Utne sier at det er uoversiktlig situasjon, og at den rammer hele bransjen.

– Denne uken har vi begynt å få avbestillinger, både fra private reisende og fra offentlige aktører som har bestilt kurs og konferanser. Vi er spent på hvordan det vil utvikle seg videre, og også hva som skjer av re-bestillinger når situasjonen etter hvert blir avklart, skriver hun.

Hotel Ullensvang forventer at myndighetene setter i gang tiltak for å dempe effekten på sårbare bransjer.

– Vi er en hjørnesteinbedrift i et lite samfunn. Som familieeid virksomhet har vi reinvestert alle våre verdier gjennom 174 år og bundet dem i selve hotelleiendommen. Det som vil hjelpe oss best, er tiltak som gir oss handlingsrom i den nåværende situasjonen, skriver Utne.

– Kronen har svekket seg til 11 mot euro og nær 10 mot dollar. Kan dette virke som en støtdemper i en krevende periode for reiselivet?

– Under normale omstendigheter vil kronekursen selvsagt ha stor betydning for reiselivsnæringen. Men hvis all reisevirksomhet stopper opp, vil dette ikke være til noe hjelp, skriver Utne.

Regjeringen legger frem flere tiltak fredag (se lenger nede i artikkelen).

Les også

Halvparten av Virke-bedriftene opplever svikt i etterspørselen

Tror det blir verre først

Det er reiselivet og deler av industrien som rammes hardest av dempet global vekst, påpeker finansminister Jan Tore Sanner (H) i skriftlige svar på spørsmål fra Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og stortingsrepresentantene Hadia Tajik (Ap) og Hans Andreas Limi (Frp).

«Det er vanskelig å si hvor store konsekvensene blir og hvor lenge de vil vedvare, men vi vet at høyst sannsynlig blir det verre før det blir bedre», skriver finansministeren.

Han påpeker at de forebyggende tiltakene verden over vil ramme veksten i mange land.

«Mest sannsynlig vil veksten ta seg opp igjen når virusutbruddet avtar, men usikkerheten er stor», skriver Sanner.

Norge er godt rustet

Finansministeren peker på at norsk økonomi er godt rustet, og viser til følgende faktorer:

permitteringsreglene sikrer arbeidstagerne penger og gjør at bedrifter kan kutte kostnader raskt

banksystemet har fått strengere kapitalkrav, og Norges Bank kan tilføre penger hvis det trengs

oljeselskapene har kuttet kostnader og er mer robuste enn tidligere til å håndtere lav oljepris

Norge sitter på et enormt oljefond og kan bruke penger hvis det trengs

Sanners livbøye til næringslivet

Fredag vil Sanner legge frem en foreløpig «livbøye» for næringslivet.

  • Selskaper som permitterer arbeidere skal slippe å betale lønnen til de ansatte i 14 dager som nå, perioden vil bli kortet ned
  • Bedrifter med underskudd kan tilbakeføre dette til år med overskudd, noe som skal sikre at bankene tør å låne dem penger så de ikke går konkurs
  • Bedriftseiere, for eksempel familieeide hoteller, skal kunne utsette formuesskatten slik at de slipper å ta ut penger fra en bedrift som går med underskudd for å betale skatt
  • Regjeringen vil også komme med tiltak til flybransjen
  • Det skal komme tiltak for å sette folk i opplæring i en periode under nedturen

«Forslagene vi vil legge frem på fredag, er målrettede og vil virke raskt», skriver Sanner.

Kan komme flere tiltak

«Det kan også bli nødvendig med ytterligere tiltak. Vi forbereder oss for det, og kommer tilbake med nye virkemidler i løpet av våren dersom det blir nødvendig. Det gjelder særlig ytterligere tiltak for bransjer som er hardt rammet, som fly- og reiselivsnæringen», legger han til.

Regjeringen vil også kunne bruke mye penger over statsbudsjettet hvis det blir nødvendig for å sikre aktiviteten i norsk økonomi.

«Vi må motvirke at denne krisen får langvarige konsekvenser for norske bedrifters lønnsomhet. Felles for tiltakene er at de skal være målrettede, kunne ha rask effekt, og være avgrenset i tid», skriver Sanner.

Les på E24+

I natt viste Trump at han har mistet grepet på aksjemarkedet

Publisert:
Gå til e24.no