Kampen om luften

Avinor vurderer å stenge flere flyplasser

Avinor vurderer å stenge en rullebane på Oslo lufthavn og flere flyplasser i Norge, opplyser Avinor-direktør Dag Falk-Petersen.

  • Amalie Frøystad Nærø
Publisert:

– Andre tiltak som kan vurderes er åpningstider på flyplassene. Det er ingenting som er avgjort ennå og det gjøres fortløpende vurderinger, sier kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen til E24.

NRK omtalte saken først.

Fly- og reiselivsbransjen er svært hardt rammet av coronaviruset.

Nedgang

Tirsdag kom Avinor med nye tall fra flytrafikken. De viser at flytrafikken umiddelbart stupte fem prosent etter at det første coronatilfellet ble bekreftet i Norge i slutten av februar.

Denne trenden har fortsatt, og den første uken av mars var det en tydelig nedgang i den totale trafikken på Avinors flyplasser.

Totalt ble det registrert 2,33 millioner innenriksreiser i februar i år, mot 2,36 millioner i samme måned i fjor. Samtidig ble det registrert 1,50 millioner utenriksreiser, mot 1,48 millioner i februar i fjor.

Les også

Flyanalytiker om Trumps innreiseforbud: – Ser ikke bort ifra at flere land vil følge USA

Innreiseforbud

På en pressekonferanse natt til torsdag offentliggjorde Donald Trump at reiser fra Europa til USA stoppes i 30 dager fra midnatt fredag amerikansk tid. Dette for å hindre at reisende sprer ytterligere coronasmitte i landet.

SAS opplyser til E24 at de flyr som planlagt til og fra USA fra Oslo, København og Stockholm torsdag og fredag. Torsdag har selskapet ni flyvninger fra Skandinavia til ulike destinasjoner i USA.

– Det er ennå ikke besluttet hva som skjer videre fremover. Det er mange passasjerer som kontakter oss nå, og vi forstår at mange opplever situasjonen som uavklart. Vi oppfordrer alle til å lytte til myndighetenes råd og anbefalinger, og følge med på vår nettside, som oppdateres kontinuerlig, sier pressesjef John Eckhoff.

Også Norwegian opplyser at deres flyvninger til USA går som normalt.

Les også

Coronaviruset fører til nedgang i flytrafikken

Aksjen stuper

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs sier til E24 at han ikke ser bort i fra at flere land vil innføre lignende restriksjoner som USA.

– Det vil slå hardt ut for luftfart og reiseliv, sier han.

Norwegian-aksjen har de siste ukene fått hard medfart på Børsen. Torsdag tiltar fallet, og rundt klokken ti er aksjen ned nærmere 18 prosent.

Tirsdag denne uken varslet flyselskapet at de kansellerer 3.000 avganger fra midten av mars til midten av juni. Det tilsvarer 15 prosent av kapasiteten. I tillegg opplyste selskapet at en «betydelig andel av arbeidsstyrken» vil bli permittert.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kampen om luften
  2. Flytrafikk
  3. Avinor

Flere artikler

  1. Coronaviruset fører til nedgang i flytrafikken

  2. Flyanalytiker om Trumps innreiseforbud: – Ser ikke bort ifra at flere land vil følge USA

  3. Flytrafikken i Norge er den minst coronarammede i Europa – til tross for dramatisk passasjerfall

  4. Flere flyselskaper varsler nye kutt

  5. SAS kansellerer en rekke USA-flyginger etter nytt innreiseforbud