Wework lander sitt tredje norske kontor – passerer 10.000 kvadratmeter i Oslo

Et av verdens største coworking-selskaper tar et nytt jafs av Oslo-markedet, og varsler at det kan bli flere annonseringer i løpet av året.

Det er her i eiendomsselskapet Pecunias bygg ved Nasjonalteateret at Wework får det 4.000 kvadratmeter store kontoret i 2020.

Foto: Pecunia
  • Sindre Hopland
Publisert:

Det siste bygget Wework har fått nøklene til er Haakon VIIs gate 5 i Oslo sentrum, hvor selskapet skal bygge et 4.000 kvadratmeter stort kontor. Det åpner i tredje kvartal 2020.

Dermed har den amerikanske kontorkjempen fått tre kontorer i Oslo. De to andre er lokalisert på Tjuvholmen og Aker Brygge.

Til sammen vil de tre kontorene utgjøre kontorlokaler på mellom 11-12.000 kvadratmeter, opplyser selskapet.

– Er dere ferdige med ekspansjonen i Oslo nå?

– Nei, nei, vi kommer til å vokse videre. Etterspørselen er der, sier Henrik Botten Taubøll transaksjonsdirektør for Wework i Norden, Baltikum og Nederland.

Han sier selskapet er i konkrete samtaler om nye lokaler i hovedstaden som kan bli annonsert i 2019.

De siste årene har selskapet hentet milliardinvesteringer fra Softbanks Vision Fund og ble sist verdsatt til 47 milliarder dollar, i forbindelse med at selskapet ønsker å gå på børs.

Les også

Wework flytter inn hos Christian Ringnes

Jakter store selskaper

Formelt har ikke salget av kontorplassene i Norge begynt enda, men eiendomsdirektør Salman Saeed sier de for lengst har mange interesserte på listen.

– Vi sikter på å ha fylt 85 prosent av lokalene våre før de åpner.

Erfaring fra åpningen av Stockholm-kontoret hvor Wework nylig fylte nær hele de 14.000 kvadratmeter store lokalene i byen gjør Saeed trygg på at de vil klare å fylle kontorene i Oslo også.

Det første åpner i desember 2019 på Tjuvolmen.

I det siste bygget Wework har sikret seg, Haakon VIIs gate, får leietakerne naboer som meglerhuset Arctic, fondsforvalteren Herkules, samt bilimportøren Bertel O. Steen.

Og det er nettopp slike selskaper Wework ønsker å sikre seg som kunder.

Henrik Botten Taubøll er transaksjonsdirektør for Wework i Norden, Nederland og Baltikum. Sammen med Salman Saeed som er eiendomsdirektør for samme regionen, leder de to nordmennene utrullingen av konseptet i Norge.

Foto: Sindre Hopland

– I motsetning til mange andre coworking-aktører, går vi for de store selskapene og konsernene. Slike selskaper utgjør 40 prosent av våre kunder globalt, sier Taubøll.

Nå begynner jakten på de store norske kundene.

I Norge anslår selskapet at det er realistisk at man kan fylle nær det dobbelte av hva man har fylt i dag.

Selv om mange mindre coworking-aktører ønsker seg gründere og oppstartsbedrifter som leietakere, har Wework tøff konkurranse fra blant annet IWG-eide Spaces som jobber opp mot en lignende modell.

Avliver myter

Wework blir ikke lovprist av alle, selskapet har også skarpe kritikere som mener modellen selskapet jobber etter ikke vil fungerer i lengden.

Selskapets forretningsmodell som går ut på å inngå lange leiekontrakter, for å så å fremleie til selskaper på kort sikt, har blitt kritisert ettersom det kan være risikabelt å sitte på lange leiekontrakter om leietagerne ikke lenger er villige til å betale en premium for fine lokaler og tilleggstjenester.

Les på E24+

The Economist: Tek-bransjens nye stjerneskudd har alt – bortsett fra oppskriften på høy fortjeneste

Wework ønsker ikke å si hvor lange avtalene er i Norge, men sier de er godt over hva som er «normalen» på 5–7 år.

– Hva tenker dere om kritikken selskapet møter fra enkelte?

– Det folk må skjønne er at Wework ikke er et rent coworkingselskap, men at vi bygger verdens største database på hvordan folk arbeider. Den dataen kommer til å være mye verdt, sier Saeed.

Kollega Taubøll legger til at selskapets lokaler også er lønnsomme med en fyllingsgrad langt under hva man har i dag, og at man dermed «har en del å gå på» om dårlige tider skulle komme.

– I tillegg har vi kun lokaler i sentrale strøk, de minst risikable lokasjonene, sier han.

– Forstår folk i den tradisjonelle eiendomsbransjene alle disse tingene?

– Vi har jobbet for å klarne opp i en del uklarheter, for eksempel det at vi ikke er et tradisjonelt coworking-selskap, det har litt å si. Når folk skjønner hva vi driver med, har responsen vært veldig positiv.

Gårdeier vurderte å starte eget coworking-konsept

Det er eiendomsselskapet Pecunia som har inngått avtalen med Wework om det nye lokalet Haakon VIIs gate 5. Fra før av har selskapet inngått avtaler med DNB Eiendom og Christian Ringnes' Eiendomsspar.

I alle tre avtalene har Wework og gårdeier en modell hvor man deler inntektene, enten det går bra eller dårlig, men Wework forklarer at de også er åpne for å gjøre mer tradisjonelle avtaler.

Thomas Neslein som er eiendom- og investeringsforvalter i Pecunia sier de har jobbet med Wework-avtalen rundt ett år.

Neslein forklarer at Pecunia lenge har ønsket å tilby leietagerne sine et coworking-konsept, og at man vurderte å starte opp en egen ordning, men at man etter en analyse falt på Wework i stedet.

– Det viste seg å bli ganske lett å lande på The We Company og deres Wework konsept. Med en internasjonal tilstedeværelse, voldsomt pågangsmot og sterke miljø, kombinert med å gjøre Haakon VIIs gate 5 til deres flaggskip i Norge, har vi stor tro på at dette samarbeidet vil bli en suksess for begge parter, samt for våre leietagere.

Heller ikke Neslein ønsker å kommentere lengden på avtalen, eller andre detaljer om kontrakten.

Les også

Tollefsen sitter på eiendommer for 76 milliarder – eier nesten like mye som Statsbygg

Les også

Prisen på Einar Aas-hytte satt ned med syv millioner

Les også

Resultatnedgang for Olav Thon i fjor: Tjente 4,4 milliarder

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Wework flytter inn hos Christian Ringnes

  2. Bekrefter nedskjæringer – usikkert hvordan Norge påvirkes

  3. Norsk Wework-topp trekker seg etter at eiendomsgiganten girer ned ekspansjonen

  4. Annonsørinnhold

  5. Børsdrømmen glapp for Wework: Investorene fryktet festkultur og ledelsestruktur

  6. Wework dropper leieavtale med DNB på Aker Brygge