Eiendomsmegler fratas konsesjonen: – Den forrige ledelsen hadde mistanke om at dette foregikk

Finanstilsynet har vedtatt at Privatmeglerens Ålesund-kontor fratas konsesjonen for grove og gjentatte brudd på eiendomsmeglerloven.

REAGERTE: Direktør i Finanstilsynet Morten Baltzersen (t.h) avbildet på en pressekonferanse i en annen anledning. Til venstre er direktør for bank og forsikringstilsyn, Emil Steffensen.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • Karl Wig
Publisert:

Konsesjonsinndragningen faller ikke i god jord hos Ålesund-megleren, som formelt heter Signatur Eiendomsmegling AS.

De er uenige med Finanstilsynet på flere punkter og vil nå klage over vedtaket, opplyser deres advokat, Reidar Andersen, til E24.

Finanstilsynet mener meglerkontoret «systematisk» har oppfordret interessenter om å by på boliger med forbehold om at annonsert visning avlyses – slik at interessentene slipper konkurranse fra andre.

Det var en strategi som var egnet til å spikre raske salg – på bekostning av boligselgerne, som ble snytt for den høyest mulige salgsprisen, ifølge tilsynet.

«Dette var illojalt overfor oppdragsgiver, og innebar et klart brudd på meglers omsorgsplikt», skriver tilsynet i sitt vedtak, som også er omtalt av Sunnmørsposten.

Les også

«Identiske» boliger selges – fire millioner i prisforskjell

– Ledelse burde ha reagert

Advokat Andersen forteller at meglerkontoret vedgår at budgivere ble oppfordret til å ta forbehold om at fellesvisning droppes, men fremholder at dette i hovedsak knytter seg til hvordan én enkelt eiendomsmegler opererte.

Etter at forholdene ble avdekket av Finanstilsynet valgte hun selv å si opp stillingen sin, hvorpå hun også mistet meglerbevillingen, ifølge advokaten.

Han opplyser at meglerkontoret nå har fått inn en ny ledelse, og at det har blitt tatt «flere grep» siden tilsynet reagerte for første gang i fjor høst.

Samtidig kommer en beklagelse.

– Signatur Eiendomsmegling AS vil beklage at dette ikke fikk konsekvenser på et tidligere tidspunkt. Den forrige ledelsen hadde mistanke om at dette foregikk på en systematisk måte hos den aktuelle megleren. Dette ble både tatt opp og påtalt, også på styrenivå, og i ettertid er det helt klart at ledelsen burde reagert, skriver Andersen til E24.

Les også

Dyr bolig på Oslos vestkant: Selges for 100 millioner kroner

– Dystert bakteppe

– Det er nettopp mangel på konsekvens og saksvolum for denne enkeltmegleren som er årsaken til at foretaket Signatur Eiendomsmegling nå mister sin konsesjon, fortsetter advokaten.

Han opplyser at meglerkontoret i dag har fått inn ny ledelse og nytt styre, og har tatt «flere grep» siden Finanstilsynets første reaksjon i fjor høst.

– Den nye ledelsen er klar over at det kan ta tid å bygge opp tilliten i markedet, og vil sette i verk de tiltak som er nødvendig. Tillit er noe vi både er avhengige av og må gjøre oss fortjent til.

– For Privatmegleren som merkevare er det helt avgjørende at meglerne holder høy kvalitet, ikke bare faglig, men høy etisk standard. Og tross det dystre bakteppet skal Privatmegleren bruke denne saken for å bevisstgjøre hele kjeden, som en påminnelse om hva som ikke er akseptabelt.

Meglerkontoret bestrider like fullt at det har foregått en systematisk praksis hvor budgivere har blitt oppfordret til å legge inn bud med forbehold om avlyst visning, slik Finanstilsynet legger til grunn i sitt vedtak.

Derfor vil de klage.

Advokaten opplyser at de innen «de kommende ukene» vil ta kontakt med tilsynet.

– På vegne av Signatur Eiendomsmegling AS opplever jeg å ha en god og konstruktiv dialog med tilsynet, avslutter han.

Her kan du lese mer om

  1. Finanstilsynet
  2. Privatmegleren
  3. Bolig
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Oslo-megler felt for lokkeprising

  2. Jool Markets i retten for å få utvide driften

  3. Da budene tikket inn, hadde megleren reist på ferie

  4. Annonsørinnhold

  5. BN Bolig selger boliger med nesten bare fullmektiger og traineer

  6. Annonserte med fem soverom, hadde bare to