Gikk etter NAV-skandalen – får fortsatt millionlønn

Tidligere ytelsesdirektør Kjersti Monland får 1,2 millioner kroner i årslønn som seniorrådgiver i NAV.

GIKK AV: – Jeg tar et ansvar for det vi har gjort feil, sa NAVs tidligere ytelsesdirektør Kjersti Monland for noen dager siden. Her sammen med NAV-direktør Sigrun Vågeng etter å ha stilt i Dagsnytt 18.
Publisert: Publisert:

Tidligere i desember ble det klart at Kjersti Monland går av som ytelsesdirektør i NAV, i kjølvannet av den såkalte NAV-skandalen. NAV har fått kraftig kritikk for sin håndtering av EØS-regelverket knyttet til kontantytelser.

– Jeg tar et ansvar for det vi har gjort feil, sa hun da avgangen ble annonsert.

VG har fått innsyn i arbeidsavtalen om stillingen hun nå går inn i, som seniorrådgiver i NAV. Den viser at hun får 1,2 millioner i årslønn, 100.000 kroner mindre enn hun fikk som ytelsesdirektør.

Tilliten til NAV er kraftig svekket og mange ansatte i NAV har en vanskelig arbeidshverdag, erkjente NAV i pressemeldingen om Monlands avgang.

Se NAV-saken forklart her:

Siden 2012 har Nav feiltolket en EU-forordning som gir rett til å ta med seg sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger til andre EØS-land.

Minst 36 personer har fått ubetinget fengsel i opptil åtte måneder som følge av dette.

Minst 2.400 trygdemottakere har urettmessig fått krav om tilbakebetaling. Nav har omgjort 57 feilaktige saker, og det er betalt ut rundt 1 million kroner til folk som har fått urettmessige krav, ifølge NTB.

BAKGRUNN: Trygdemottakere uriktig dømt til fengsel

Tirsdag ble det kjent at statsminister Erna Solberg ikke kan huske hvordan hun fanget opp NAVs praksisendring.

– Ingen syndebukk

Monland er den første NAV-toppen som går av i kjølvannet av skandalen. I NRK-programmet Dagsnytt 18 har hun sagt at hun ikke vil gå med på at hun med det er syndebukk for alt som har gått galt.

– Jeg er ingen syndebukk. Jeg har et ansvar for det vi har gjort feil, men dette er et komplisert og sammensatt arbeid, og de juridiske vurderingene er et stort og bredt område som ikke bare handler om en feiltolkning i NAV, sa hun.

Monland vil i sin rolle som seniorrådgiver rapportere til ytelsesdirektør.

Les også: Samlet inn NAV-spørsmål til seg selv

HAR BEKLAGET: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) har beklaget NAV-skandalen ved en rekke anledninger.
Publisert: