Økt etterspørsel på frosne lammelår i påsken: – Vi har bestilt det vi får tak i

Norgesgruppen opplever at det blir solgt mer frosne lammelår enn det som var forventet ut ifra fjorårets salgstall. 

TRADISJON: For mange er det en klassiker å spise helstekt lammelår i påsken.

TRADISJON: For mange er det en klassiker å spise helstekt lammelår i påsken.

Foto: Sara Johannessen VG
Publisert:,

Kine Søyland, kommunikasjonssjef hos Norgesgruppen sier til E24 har de ser en økt etterspørsel hos kunder i forbindelse med påsken.

– Vi ser at det har vært solgt mer frossent lammelår enn vi hadde regnet med, og kundene har rett og slett etterspurt mer lammelår enn det som var forventet.

Butikkene forhåndsbestiller hvor mye lammelår som trengs basert på fjorårets salgstall, og hvor mye de forventer å selge. Videre forteller hun at det ikke er gjort i en håndvending å bestille opp flere varer som krever forhåndsbestilling.

– Vi har bestilt det vi klarer å få tak i. Dette er et sesongbestemt produkt inn mot påske, og gode priser er i tillegg med å dra opp etterspørselen som kan forklare hvorfor det går mer av dette produktet, sier hun.

Underdekning fører til markedsbalanse

– Beholdningen av lammekjøtt er nå på 1.000 tonn, som er 200 tonn mindre enn for ett år siden, sier Cornelia Koppang Henriksen, kommunikasjonsrådgiver hos Nortura til E24.

Har økt prisene mest av lavpriskjedene det siste året

En bidragsyter til dette er reduksjon i bestanden av sau og lam. Derfor er det prognosert en bedring i markedsbalansen, ettersom det tidligere har vært høy overproduksjon av lam. Prognosene er levert av Totalmarked kjøtt og egg i Nortura, som har det operative ansvaret for markedsregulering.

Annonsørinnhold

I 2017 var det faktisk så høyt overskudd på sau og lam at Nortura startet et forsøk med å eksportere lam til utlandet.

Mye på lager

Prognosene tilsier at det vil bli en underdekning på 600 tonn i år.

– Årsaken til underdekningen er tidligere års overproduksjon, derfor er det bygget opp et større reguleringslager enn nødvendig, sier Henriksen.

Hun forklarer videre at det ligger over 1.000 tonn på reguleringslager, som skal være mer enn nok til å dekke behovet.

Tørkerammede bønder får nær 2,5 milliarder kroner i erstatning

Prognosen viser også en reduksjon i tilførslene på 6 prosent sammenlignet med 2018. Bestanden av sau og lam ved beiteslipp forutsettes å være omkring 4 prosent lavere enn på samme tidspunkt i fjor.

– For å komme i balanse, og kunne komme ut av den vanskelige situasjonen med mye sau på reguleringslager er det helt nødvendig med en svak underdekning nå i 2019, sier Ole Nikolai Skulberg, direktør for Totalmarked kjøtt og egg.

Annonsørinnhold