SSB-direktøren advarer: Omstilling på feil spor

For mange med høy utdannelse blir hengende fast i yrker som krever lav kompetanse. Det truer omstillingen, advarer SSB-direktør Christine Meyer.

FORBEDRINGSPOTENSIALE: SSB-direktør Christine Meyer mener vi må bli flinkere til å utnytte høy utdanning slik at det kaster av seg. Her under fremleggingen av rapporten Økonomisk utsyn.

Foto: Fredrik Varfjell NTB scanpix
 • NTB
Publisert:

– Det å få høyt utdannede folk fra oljenæringen over til andre høyproduktive jobber, det har vi ikke fått helt taket på, sier Meyer til NTB.

SSB-direktøren sier at omstillingen er mindre smertefull i Norge enn for mange andre land, men understreker samtidig at det ikke er gitt at det fortsetter slik:

Så langt er det kommet nye jobber i helsesektoren, innen reiseliv og i byggebransjen. At flere tar utdanning og etterutdanning hjelper også på ledighetsstatistikken.

Må skape jobber

På lang sikt må omstillingen inn på et nytt spor, ifølge SSB-direktøren:

– Jeg stiller spørsmål ved om den veksten vi ser i tjenestenæringer er et godt nok svar på de framtidige utfordringer Norge har, nemlig å få utnyttet høyt kvalifisert arbeidskraft. Å skape de høyproduktive jobbene blir en av de største utfordringene fremover, sier Meyer.

Les også

Kommentar av Erna Solberg: Fra særstilling til omstilling

Ifølge Statistisk sentralbyrå har arbeidsledigheten vokst fra 2,8 prosent i 2012 til 4,8 prosent nå. SSB anslår at ledighetsveksten nå stopper opp og flater ut.

– Fremover må vi bli flinkere til å koble personer med egnet utdanning til jobber der utdanningen kaster av seg. Det finnes tegn til at for eksempel innvandrere med høy utdanning låses inne i yrker uten spesielle utdanningskrav. Det er ikke god bruk av ressursene, sier Meyer til NTB.

For tungvint

SSB-direktøren tar til orde for at det må bli enklere å få importert kompetanse godkjent her til lands.

– Det er veldig tungvint å bli autorisert og godkjent innen en rekke yrker. Selvfølgelig må det være kvalitetssjekk, men dette kan gjøres langt enklere. Også produktivitetskommisjonen har pekt på dette, sier hun.

Også utdanningssystemet må gås gjennom med kritiske øyne, mener Meyer.

Les også

Derfor kan oljekrisen skape ny innovasjon

– Ungdom er generelt flinke til å velge utdannelse ut fra egne evner og samfunnets behov. Men som samfunn må vi bli flinkere til å sanere utdanningstilbud det ikke er etterspørsel etter, eller som har dårlig kvalitet. Tradisjonelt er det enklere for universiteter og høyskoler å bygge ut eksisterende studier, enn å opprette helt nye tilbud. Dette bør endres, sier SSB-direktøren.

Helse vekstnæring

Fra 2000 til 2014 har sysselsettingen innen helse- og sosialtjenester økt med over 40 prosent, påpekte Meyer da SSB la fram Økonomisk analyse sist uke.

– Ettersom eldrebølgen skyller over oss for alvor fra midten av 2020-årene, kan vi vente en fortsatt betydelig økning i etterspørselen etter slik arbeidskraft. Men vi vet lite om behovet blir størst for sykepleiere og leger eller farmakologer, dataingeniører og ergoterapeuter. Trolig vil det vokse fram helt nye teknologier og yrker, med tilhørende utdanningsbehov, sier Meyer.

Les også

SSB ser større fall i oljeinvesteringene i år

Les også

– Det ser ut som 2017 blir bunnen

Les også

SSB gjør retrett på omstridt publiseringstidspunkt

Her kan du lese mer om

 1. Oljebransjen
 2. Statistisk sentralbyrå
 3. Arbeidsliv
 4. Arbeidsledighet
 5. Norge
 6. Økonomi
 7. Teknologi
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Dette bør du tenke på når du søker studier

 2. NHO–rapport: Her er fremtidsjobbene – og jobbene du bør unngå

 3. Nesten 300.000 nordmenn tror helsa gjør at de må jobbe mindre

 4. Annonsørinnhold

 5. Måtte legge ned bilverksted – fikk ikke tak i mekaniker

 6. Aftenposten: Norge taper milliarder på feildisponert arbeidskraft