Gode tider for norsk sjømateksport

Hittil i år er det eksportert sjømat for 28,8 milliarder kroner. Det er en økning på 26 prosent sammenlignet med samme periode i 2015. I april alene var økningen på 35 prosent.

Laksen alene står for 63,3 prosent av den norske sjømateksporten hittil i år.
 • NTB
Publisert: Publisert:

I løpet av de første fire månedene i år ble det riktignok eksportert noe mindre volum enn i samme periode året før, men prisutviklingen har ført til at verdien av eksporten er 5,9 milliarder kroner høyere.

– Dette skyldes stor etterspørsel og høy pris for den norske sjømaten, kombinert med en fortsatt gunstig valutasituasjon, sier kommunikasjonsdirektør Geir Håvard Hanssen i Norges sjømatråd.

Det er laks og ørret som bidrar sterkest til den kraftige eksportveksten. For laksen har snittprisen vært 56,81 kroner per kilo hittil i år, mot en snittpris på 41,89 kroner i samme periode i fjor.

Laks er fiskearten som det blir solgt desidert mest av til utlandet, hele 63,3 prosent av eksporten, mens torsk står for 12,9 prosent av eksporten. Ørret står for 4,5 prosent, men har økt kraftig, hele 117 prosent, i løpet av årets fire første måneder sammenlignet med samme periode i 2015.

– Vi ser også sterke tall for april, med en samlet økning på 35 prosent. Noe av forklaringen på det er den tidlige påsken og dermed få røde dager i april, sammenlignet med i fjor, sier Hanssen.

Laksen alene står for 18,2 milliarder kroner av den totale sjømateksporten på 28,8 milliarder hittil i år.

Les også

Kina vil bli som «Europas syke mann»

Les også

To norske byer er blant Europas dyreste

Les også

«Grandis-boom»: Økte salget med 24 prosent

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Laks
 2. Fiskeri

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Fortsatt vekst i sjømateksporten

 2. Norsk sjømateksport falt i april

 3. Betalt innhold

  Verdien på norsk sjømateksport er doblet på seks år

 4. Rekord-halvår for norsk sjømat – eksportverdien var 53,7 milliarder kroner

 5. Betalt innhold

  April ble en svært sterk måned for norsk sjømateksport