Kabinforeningen: - Vi må komme til enighet
Tillitsvalgte i SAS stiller seg bak spareplanen.
SAS la mandag fram sitt resultat for tredje kvartal, og samtidig en plan for innsparinger i selskapet.
Les også: Her er SAS` nye kriseplan
Målsetningen er å oppnå 3 milliarder svenske kroner i årlige resultatforbedringer, gjennom reduserte kostnader og forenklet struktur, samt cirka 3 milliarder kroner i økt likviditet gjennom salg av eiendeler. Dette inkluderer også en ny kollektivavtale som enda ikke er presentert for de ansatte.
SAS-styret har gitt seg selv en foreløpig tidsfrist på en uke. Leder Elisabeth Goffeng i Norsk Kabinforening er klar på at de ønsker å ro i land en avtale så kjapt som overhode mulig.
- Vis står bak spareplanen. Vi skal komme til enighet, det må vi, sier hun til E24.
Bak spareplanen står et enstemmig styre - inkludert de ansattes representanter.
– De fleste er innstilt på å bidra så vi kan framstå som et konkurransedyktig selskap, sier pilottillitsvalgt Jan Levi Skogvang i Parat til NTB.
Leder Jens Lippestad i Norske SAS-flygeres forening opplyser til E24 at han ikke ønsker å kommentere spareplanen på det nåværende tidspunktet.
- Jeg vil konsentrere meg om våre medlemmer, skriver han i en SMS.
- Ekstremt krevende
De ansatte vil bli forelagt forslaget til ny kollektivavtale mandag formiddag, og det er planlagt dialogmøter på Gardermoen i løpet av ettermiddagen.
- Målet er å sikre arbeidsplasser. SAS har de siste årene gått gjennom flere omstillinger, og vi har bidratt hver gang - både i forhold til kostnadskutt og effektivisering. Det gjør vi denne gangen også, selv om det innebærer at ansatte må ta på seg store ofre, sier kabinleder Goffeng.
Spareplanen innebærer at de ansatte må gå med med på lønnskutt og pensjonskutt. Samtidig kuttes 800 administrative årsverk.
- Dette er en ekstremt krevende situasjon for de ansatte, sier Goffeng.
Les også: - Kutt av 1.000 ansatte sparer bare én milliard
Det er foreløpig uklart hvor stor lønnsreduksjon de ansatte må godta. Tidligere har det blitt spekulert i 15 prosent reduksjon i mediene.
- Jeg vet at vi krever mye av våre medarbeidere, men det finnes ingen annen vei, sier konsernsjef Rickard Gustafson.
- Lederlønnen for høy
Gustafson har selv blitt kritisert for å hente ut millionlønn i en vanskelig periode for konsernet.
- Vi er enige i at lønn og vilkår for ledere i statlige selskaper er for høye. Det er stor forskjell på kutt i millionlønn og kutt i vanlige lønninger, med tanke på å fø en familie. Men det er ikke noe vi har diskutert, sier Goffeng.
Mandag ble det imidlertid klart at Gustafson selv går ned 20 prosent i lønn. Resten av ledelsen godtar også lønnskutt på omtrent samme nivå.
Les også: Giske stiller med 500 mill.
Spareplanen inneholder ellers salg av en rekke eiendeler - inkludert Widerøe og bakkemannskapene. Forutsatt at elementene i planen faller på plass, opplyser SAS at de har kommet til enighet med syv private banker, de skandinaviske statene og KAW-stiftelsen om kredittfasiliteter på maksimalt 3,5 milliarder kroner.