Usikker fremtid for Flyr-ansatte: – Folk er der for hverandre

Flyr står i sin dypeste krise noensinne. Ved hovedkontoret i Oslo forsøker de ansatte å holde motet oppe.

KRISEVAFLER: Kenneth Herredsvela, styreleder i Flyrs kabinforening, og Steffen Vien, styreleder i Flyrs pilotforening, utenfor selskapets lokaler i Oslo sentrum. I kantinen lager folk vafler, forteller Vien.
Publisert:

Det kriserammede flyselskapet Flyr meldte mandag denne uken at det har mislyktes i jakten på nye penger.

Dagen etter krisemeldingen møter E24 tillitsvalgte utenfor selskapets hovedkontor i Oslo sentrum.

Steffen Vien, styreleder i Flyrs pilotforening, kommer rett fra kantinen.

– Der sitter det folk som lager vafler. Det er kaffe, kaker og lunsjtider. Folk er ved godt mot og er der for hverandre, sier Vien.

Les på E24+

Børskommentar: «Det vil være rart om ingen plukker opp Flyr-regningen»

Kenneth Herredsvela, styreleder i Flyrs kabinforening, er på vei inn for å møte de fire andre medlemmene i kabinforeningens styre.

– Vi skal bare samles og snakke sammen. Nå gikk det nettopp inn litt «crew». Vi skal være til stede og gi kolleger støtte, sier Herredsvela.

Avventende

Pilot-tillitsvalgt Vien sier at deres medlemmer har vært tyst om gårsdagens melding. I meldingen gikk det frem at styret må vurdere alternativer for videre drift.

– Det virker som man sitter og venter på neste beskjed. Det er lite folk får gjort med det fra vår yrkesgruppes ståsted, sier Vien.

Vien sier han forklarer ansatte at de ikke vet noe mer enn det som står i børsmeldinger.

– Det er lite vi kan tilføye, men vi er der for medlemmene våre, og vi prøver å støtte opp så mye som mulig på de henvendelsene vi får, sier Vien.

Begge har vært ansatt i Flyr siden høsten 2021. Selskapet startet opp i 2020, og hadde første flyging den etterfølgende sommeren.

– Er dere redd for å miste jobbene deres?

– Vi står i en situasjon der selskapet har uttrykt at det er uvisst hvordan fremtiden blir. Vi forholder oss til det faktumet, at det jobbes med alternative løsninger. Så er man klar over at det kan være andre utfall, sier Vien.

Flyr står i fare for å gå konkurs, hvis ikke selskapet finner en ny, alternativ finansieringsløsning.

Fremtidige flyginger er uavklart. Det har ikke vært avganger tirsdag, men flyene gikk som planlagt mandag.

Mange permitterte

Flyr har reversert noe av sparetiltakene annonsert i høst. Da ble halvparten av de ansatte i Flyr permittert. Det var en del av en større sparepakke som skulle gjøre at selskapet sparer 400 millioner kroner i vinter.

Årsaken til at noen av sparetiltakene ble reversert er at selskapet ville være klar for å utføre sine forpliktelser under en avtale.

– Har det vært frafall av ansatte?

– Det er mange som er permittert, som sikkert har vært på utkikk etter nye muligheter. Vi sitter ikke på informasjon på omfanget eller antallet. Er du permittert, så har du mulighet til å forlate selskapet på kort varsel, sier Vien.

Per november i fjor var det rundt 450 ansatte i Flyr.

De to tillitsvalgte er opptatt av å bevare en god stemning blant de ansatte under krisen.

– Vi er der for hverandre, og man må stå sammen selv om det er motbakke, sier kabintillitsvalgt Herredsvela.

Nærmet seg avtale

Aleksander Wasland, forbundsleder i Norsk Flygerforbund, uttalte seg om Flyr-krisen mandag.

– Dette er en alvorlig og uavklart situasjon. Vårt fokus er å ta vare på medlemmer og støtte våre lokale tillitsvalgte, sa Wasland.

Flyr håpet en ny utleieavtale for halve flåten skulle hjelpe det kriserammede selskapet med å lande en ny finansieringspakke, men forsøket strandet.

Forvalter Jan Petter Sissener er største aksjonær i Flyr gjennom sitt fond Canopus.

– Når de ikke fikk til dette så må det omtrent skje et under for at de ikke skal havne i vifta, har Sissener sagt til E24.

Les på E24+

På pauserommet har de shuffleboard, bordtennisbord og popkorn-maskin. Men det er ikke det som er viktig for Malene (25) på jobb

Publisert:

Her kan du lese mer om