Fish & chipsens hjemland får ikke nok av norsk fisk

Norsk fisk er best på smak, konsistens og bærekraft. Derfor foretrekker de britiske fish & chips-elskerne torsk og hyse fra nord, mener restaurantsjef.

CHIPPIE: Luca Sacco er restaurantsjef på Mayfair Chippy, en av Londons mest populære fish & chips-restauranter. Han foretrekker norsk torsk og hyse.
Publisert: Publisert:

Luca Sacco er restaurantsjef på Mayfair Chippy, et steinkast fra den travle handlegata Oxford Street.

Mayfair Chippy er et av Londons aller mest populære steder for «nasjonalretten» fish & chips.

Han sier at det aldri er et spørsmål om hvilken type fisk han ønsker å servere de mellom 700 og 1000 gjestene han har innom hver dag.

Gjestene krever bærekraftig fisk

– Norsk fisk er av veldig høy kvalitet, og jeg mener at den er best når det kommer til smak, ferskhet og konsistens, sier han.

Han og hans restaurant kjøper hel, frossen torsk og hyse. Kokkene renskjærer fisken på kjøkkenet og bruker så mye som mulig av råvaren.

– Vi har kunder fra hele verden innom her hver dag, og et sterkt krav fra dem er at fisken vi serverer skal være sertifisert som bærekraftig. Det får vi når vi kjøper norsk fisk, sier han.

Norsk fisk er imidlertid dyr, og de seneste årene har prisene på norsk fisk ligget høyt.

FRIHANDLERE: Fiskeriminster Bjørnar Skjæran og sjømatrådsjef Christian Chramer understreker betydningen av den ferske frihandelsavtalen med Storbritannia.
Les også

Sjømateksporten faller videre til det laveste siden 2006

Dyrt med norsk fisk

Han har så langt det lar seg gjøre prøvd å unngå å sende regningen videre til kundene – ikke minst med tanke på de dårlige økonomiske tidene i Storbritannia for tiden.

– Men kundene ser ut til å være villige til å betale det det koster for å få norsk fisk, sier Sacco.

FORNØYD: Administrerende direktør i Norges sjømatråd, Christian Chramer, er fornøyd med at så mange som 200 personer er påmeldt konferansen sjømatrådet arrangerer i London.

– Avgjørende med frihandelsavtale

Det samme sier fiskeriminister Bjørnar Skjæran – som også deltar på konferansen.

– Vi eksporterte til sammen 149.000 tonn sjømat til Storbritannia til en verdi av 7,8 milliarder kroner i fjor. For næringen har frihandelsavtalen vært avgjørende for veksten i det britiske markedet, sier han.

I 2022 økte verdien av den norske sjømateksporten til Storbritannia med 27 prosent.

– Det er viktig å delta på slike møter – vi er opptatt av å «føle på pulsen» hva som skjer i våre viktigste markeder, sier administrerende direktør Rita Karlsen i Br. Karlsen på Husøya på Senja.

– Selv om det engelske markedet er det største for vårt selskap så er det like fullt viktig å være til stede. Vi ønsker å følge med på strømningene i markedene, sier Karlsen like før konferansen skal kicke i gang.

Betalingsviljen er noe norsk sjømatindustri nyter godt av, og derfor har det samlet seg et hundretall representanter for norske produsenter, eksportører, interesseorganisasjoner og myndigheter i London for å delta på «Norway UK Seafood Summit».

Konferansen skal i utgangspunktet være årlig, men på grunn av pandemien er det tre år siden sist den ble gjennomført.

Usikre tider

Det er Norges sjømatråd som arrangerer konferansen, og administrerende direktør i rådet, Christian Chramer, sier at det å møte representanter for britiske importører, distributører, utsalgssteder og myndigheter er maktpåliggende.

– Spesielt i en tid som denne med stor usikkerhet i verden. Vi er nettopp ferdige med pandemien, vi har krig i Ukraina, det er energikrise og økte priser i hele Europa – da er det viktig at vi treffes og jobber sammen, sier han.

Han sier videre at frihandelsavtalen mellom Norge og Storbritannia som kom på plass helt på tampen av 2021 har vært veldig viktig for norsk sjømatnæring.

– Det handler til syvende og sist om tilgang til markedet. Det er nødvendig for oss at vi har de samme betingelsene som våre konkurrenter, sier han.

PRIORITERER: Rita Karlsen, administrerende direktør i Br. Karlsen, sier at det er viktig for henne og selskapet å delta i konferanser som den i London.
Les på E24+

«Innafor» er det ingen som lager noe, men nesten alle tjener godt

– Viktig treffpunkt

Ifølge henne så har ikke den ferske frihandelsavtalen mellom Norge og Storbritannia hatt veldig stor betydning for hennes selskap, men den har hjulpet på.

– Den har bidratt til helheten, og det er jo positivt, sier hun.

– Det er full skrei-sesong hjemme, har du og dine bransjekollegaer tid til å være borte da?

– Vi har gode folk hjemme som tar seg av den daglige drifta. Vi prioriterer å være her, det er et viktig treffpunkt for bransjen, sier Karlsen med en latter.

Publisert:

Her kan du lese mer om