Veksten i antallet «enhjørninger» tar av: – Det er gründerne sin tid nå

Veksten i nye selskaper verdsatt til over en milliard dollar har eksplodert under pandemien. Men selv om man er inne i en av de beste periodene for gründere på mange år kan mange ende opp skuffet, tror NHH-professor.

POSITIV: Investor og grunnlegger av JM Ventures, Javad Mushtaq, gleder seg over den kraftige veksten for enhjørningene.
 • Anders Lang-Ree
Publisert: Publisert:

Rekordmange såkalte «enhjørninger» ble født i andre kvartal 2021, viser tall fra datatjenesten CB Insights. Begrepet «enhjørning» betegner ikke-noterte oppstartsselskaper som blir verdsatt til mer enn en én milliard dollar.

Fra april til juni oppstod 136 nye enhjørninger, mot 23 i samme periode i fjor. Det tilsvarer en år-til-år-vekst på 491 prosent.

Det kom samtidig flere enhjørninger i årets andre kvartal enn i løpet av hele fjoråret til sammen.

– Markedet er nok overopphetet, men spørsmålet er til hvilken grad, sier strategiprofessor ved NHH, Lasse B. Lien, til E24.

Før veksten tok av, kom det i snitt 29 nye enhjørninger per kvartal fra 2016 til ut 2020. Men i første kvartal i år var det plutselig 113 selskaper som krysset grensen på én milliard, og i andre kvartal steg altså dette tallet til 136.

– De tre månedene med høyest venture-finansiering globalt de siste 10 årene er mars, april og mai i 2021, sier Javad Mushtaq, grunnlegger av investeringsselskapet JM Ventures.

Pisk og gulrot

Det er to ting som driver den kraftige veksten i antall enhjørninger, mener professor i strategi ved NHH, Lasse Bjøru Lien. Den første faktoren er positiv, påpeker han.

– Det er en kumulativ effekt av digitalisering, som skaper spesielt mange selskaper med sterke vekstmuligheter, sier Lien.

Den andre faktoren Lien peker på, som utgjør pisken, er at risikokapital-selskaper har en usedvanlig god tilgang på kapital nå. Lave renter, og svært høy prising i aksjemarkedet, gjør at store summer trekker mot risikokapital-selskaper i mangel på bedre alternativer.

Professor i strategi ved NHH, Lasse Bjøru Lien, sier spørsmålet ikke er hvorvidt markedet for nystartede bedrifter er overopphetet, men til hvilken grad.

– Dette driver prisingen av nyoppstartede selskaper kraftig opp, som betyr at mange av selskapene trolig har verdsettelser som er i overkant høye, og at mange kommer til å skuffet, sier Lien.

Investeres som aldri før

Den store økningen i tilgangen på kapital for risikokapital-selskaper har medført en akselerasjon i antall nye avtaler som disse selskapene inngår, noe som har blitt referert til som en «risikokapital-boom».

Investeringsfirmaet Tiger Global var aller mest aktiv av på investeringsfronten, og gjorde smått utrolige 1,3 avtaler per arbeidsdag, ifølge Economic Times.

– Overopphetingen gjør at flere selskaper verdsettes for over en milliard, ikke som følge av at selskapene er bedre, men fordi investorer og venture-selskaper må gjøre av pengene sine et sted, sier Lien.

Investor, Javad Mushtaq, trekker i tillegg frem økt konkurranse mellom investorene som en viktig årsak til den høye prisingen.

– De beste selskapene velger investorene, ikke omvendt. Selskapene har begynt å få mange valg, og investorene vet dette. Samtidig har tradisjonelle investormiljøer begynt å se på tidligfaseinvesteringer i større grad. Det fører til mer konkurranse og høyere verdivurderinger, sier han.

Mushtaq har merket at aktiviteten har tatt seg betydelig opp også i Norge, og kan fortelle at JM Ventures, som han selv har grunnlagt, investerer som aldri før.

– Vi har gjort flere avtaler i første halvår i år enn i de to foregående årene til sammen, sier Mushtaq.

Ser mulighet for kraftig fall

Liens kollega, Thore Johnsen, som er professor i finans på NHH, forklarer eksplosjonen i antallet nystartede selskaper som prises til over én milliard med et marked i stor endring.

– Markedet for risikokapital har endret karakter, spesielt gjennom tilførsel av kapital og økt tilgang på selskaper, både fordi selskapene holdes lenger og som følge av at teknologien har gitt flere selskaper.

Men også han antyder at den kraftige prisen kan få konsekvenser.

– Når noe går så voldsomt opp, har det også en tendens til å falle kraftig etterpå. Så her er det klart at en del av selskapene vil man få et tap på.

Thore Johnsen, professor i finans ved NHH, peker på at venture capital-markedet er i stor endring om dagen.

– Det er gründerne sin tid nå

Investor Javad Mushtaq, gleder seg over den sterke veksten, og er ikke spesielt bekymret over de høye verdsettelsene.

– Dette er en superspennende utvikling og viser at det både er flere venture-investorer, men også tradisjonelle investeringsmiljøer, som har begynt å se til tidligfaseselskaper som attraktive investeringsmuligheter i mye større grad enn tidligere.

Han peker samtidig på at høyere prising stiller større krav til både gründere og investorer.

– Prises man for høyt for tidlig kan det gi utfordringer med å skaffe nye investorer i senere runder, og nedsiden hvis man ikke skulle nå målene man har satt kan være stor. Her det viktig med en balansert og pragmatisk tilnærming til verdivurderingene.

EKSPLOSJON: Investor og grunnlegger av JM Ventures, Javad Mushtaq, har gjort flere avtaler i første halvår av 2020 enn de to foregående årene til sammen.

Det er nå totalt 750 enhjørninger globalt, verdt til sammen 2.400 milliarder dollar, ifølge Economic Times.

Som vanlig kom flesteparten av enhjørningene fra USA. 76 av de 136 selskapene er amerikanske, mens 15 er fra Kina, ifølge Business Insider. Det var også to «decacorns», verdsatt til over ti milliarder dollar, på listen.

Her hjemme i Norge ble Oda og Cognite nylig Norges to første enhjørninger.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Risikokapital
 2. NHH
 3. USA

Flere artikler

 1. Lunken interesse for Robinhood før gigantnotering: – Inntjeningen er sårbar

 2. Autostore på børs til skyhøy prising: – Et verdensmester-selskap

 3. Betalt innhold

  Er aksjemarkedet i en boble? Dette mener ekspertene

 4. Analytiker om drama i IT-selskap: – Kom som et sjokk for oss og markedet

 5. Autostore vil på børs i Oslo – prises til opp mot 146 milliarder