Permittert bedriftsleder frustrert over Nav: – Mangel på forståelse

Bedriftsleder Morten Reffhaug er fast bestemt på at han skal ut av permittering så fort markedet er tilbake. Derfor reagerer han på kravene fra Nav for at han skal få dagpenger.

SKAL TILBAKE: Så snart markedet er tilbake, skal Morten Reffhaug ut av permittering. Å skulle ta en annen jobb i mellomtiden, frykter han at vil gå ut over bedriften.
 • Hans M. Jordheim
Publisert: Publisert:

– Morten Reffhaugs sak er et eksempel på at små bedriftseiere blir mistenkeliggjort når de er i en situasjon der Nav-støtte er nødvendig, sier SMB Norge-advokat Hedvig Svardal.

Den siste runden med coronarestriksjoner førte til at daglig leder Morten Reffhaug i To-Be-More AS måtte permittere de fleste ansatte, inkludert seg selv – for tredje gang i pandemien.

Selskapet leverer storskjermer til idrett og kultur og blir dermed hardt rammet av tiltak for å begrense sosial kontakt.

Når det igjen blir mulig med store arrangementer, skal Reffhaug tilbake i jobben. I mellomtiden jobber han det som er nødvendig for å holde bedriften flytende og skriver timer på meldekortet.

Denne gangen skulle det imidlertid vise seg vanskeligere enn tidligere å få dagpenger fra Nav.

To-Be-More leverer storskjermer til arrangementer. Her fra VM i Døds i Oslo i fjor.

Bedt om å skrive om motivasjon og egnethet

I en chat med Nav i forrige uke, kommenterte saksbehandleren at CV-en til Reffhaug mangler beskrivelse av arbeidsoppgavene han har hatt i tidligere jobber.

Han ble også anbefalt «å jobbe litt med sammendraget».

– Få frem din kompetanse, personlige egenskaper og erfaringer som passer til bransjen/stillingene du søker på. Skriv også noe om din motivasjon for stillingen du søker på, eller hvorfor du ønsker å jobbe innen en spesiell bransje. Er det noe du kan skrive om din egnethet for jobben? Er det noen spesielle verdier eller holdninger du bør trekke spesielt frem? Vis gjerne til resultater og tidligere oppgaver som kan være aktuelt, skriver saksbehandler i chatten som E24 har sett.

Reffhaug skjønner ikke hvorfor dette skal være nødvendig. Han er klokkeklar på at han skal tilbake til den samme jobben når markedet er tilbake.

Morten Reffhaug har drevet To-Be-More siden oppstarten for 14 år siden.

– Vi er nedstengt på grunn av myndighetenes restriksjoner og det er hovedsaken her. Myndighetene må da enten bestemme seg for at vår bransje skal legges ned eller finne seg i at vi er permittert til vi får lov å jobbe igjen, svarte Reffhaug saksbehandleren.

Vedkommende skrev tilbake at «hvis du ikke er reell arbeidssøker, stanser vi dagpengene dine», hvorpå Reffhaug avsluttet chatten med å svare at han er reell arbeidssøker og har lagt inn CV slik Nav krever.

Les også

Nav: Det har aldri vært flere jobber å velge mellom enn nå

Forventer at man søker på stillinger

Når man blir permittert, kan man få dagpenger fra Nav. Dette utgjør vanligvis to tredeler av ens vanlige lønn.

For å få dagpenger må man være «reell arbeidssøker».

Å være reell arbeidssøker innebærer flere ting. Deriblant:

 • Du er villig og i stand til å ta alle typer arbeid både på heltid og deltid, hvor som helst i Norge.
 • Du er villig til å ta alle typer arbeid som er lønnet etter tariff eller sedvane.
 • Du må være villig til å gå ned i lønn.

Gjelder dette også nå under pandemien, og til og med for bedriftsledere? Ja, svarer Nav.

– Nav forventer at arbeidssøkere søker på stillinger som de kan ta når de er helt eller delvis permittert, sier Kristin Kvanvig, seksjonssjef i Nav.

Hun påpeker at det ikke er sikkert at alle jobber man er permittert fra er tilgjengelige når smitteverntiltakene reduseres, og at det kan hende at bedriften må nedbemanne eller går konkurs.

– Motivasjonen og ønskene den permitterte oppgir i CV-en gir Nav god informasjon om hvilken veiledning Nav bør gi, sier Kranvig.

Les også

Historisk høy andel langtidsledige: – Får en følelse av ikke å ha noen verdi for samfunnet

– Mangel på forståelse

Morten Reffhaug synes saken er merkelig.

– Hadde årsaken bak permisjonene vært at vi hadde et overordnet dårlig kundegrunnlag så hadde saken vært en annen, men vi har drevet sunt i 14 år nå, sier han.

Reffhaug forteller at å gjøre som saksbehandleren ba om i seg selv ikke er en stor jobb, men at han reagerer på behandlingen.

– Det vitner om en mangel på forståelse for enkeltpersoner når de blir permittert i en spesiell situasjon.

Les også

Erna Solberg: – For få nordmenn til å gjøre alle jobbene fremover

– Må jo redde bedriftene

To-Be-More AS er medlem av SMB Norge. Interesseorganisasjonens advokat Hedvig Svardal har også sett dialogen. Hun synes Navs instrukser mangler logikk.

Advokat Hedvig Svardal i SMB Norge.

– Man må jo redde bedriftene, ikke sørge for at daglig leder blir skremt ut. Det er særlig viktig nå at Nav viser godt skjønn slik at bedriften kan være levedyktig også etter pandemien.

SMB Norge-advokaten mener det er en tendens til at motivene til små bedriftseiere blir mistenkeliggjort når de er i en situasjon der Nav-støtte er nødvendig.

– Morten Reffhaugs sak er et eksempel på det, sier hun.

Les også

Arbeidsledigheten stiger til det høyeste siden august

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Permittering
 2. Nav

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Fredag mister 20.000 arbeidsledige dagpenger: – Kan ikke se at noe lignende har skjedd tidligere

 2. Vennligst vis litt respekt for mine kolleger!

 3. – Får en følelse av ikke å ha noen verdi for samfunnet

 4. Nav venter at ledigheten snart vil øke

 5. Permittert for tredje gang: – Jeg er kjempebekymret