Etterlyser flere kvinner til cybersikkerhet

– Vi har et veldig sammensatt trusselbilde nå. Dette er samfunnskritisk og vi trenger de kreftene vi kan få, sier sikkerhetsekspert Navjot Kaur Sanhu.

Navjot Kaur Sandhu, sikkerhetsekspert og senior manager innen cyber og beredskap i konsulenthuset KPMG.

  • Ina Vedde-Fjærestad
Publisert:

– Den geopolitiske situasjonen vi står overfor krever at vi ikke kan la nasjonale myndigheter ta hovedansvaret alene, sier Navjot Kaur Sandhu, sikkerhetsekspert og senior manager innen cyber og beredskap i konsulenthuset KPMG.

Sandhu etterlyser et større samfunnsansvar og med det også økt rekruttering av kvinner til teknologi og til arbeidet med cybersikkerhet.

Ifølge Kompetansebarometeret til NHO, mangler halvparten av norske bedrifter IT-kompetanse. Samtidig er kvinneandelen innen IT på 29 prosent, ifølge en undersøkelse gjennomført av Kantar på vegne av Oda-nettverket.

– Vi har hatt en tredobling i antall cyberhendelser siden 2019, og en markant økning i nettverksoperasjoner mot Norge. Det er ingen tvil om at vi trenger flere kompetente hoder som kan jobbe sammen, sier Sandhu.

Les også

Likestilling i næringslivet: – Det er ikke kvinners ambisjoner det står på

50 fremste teknologi-kvinner

NHO-foreningen for kunnskaps- og teknologibedrifter, Abelia, og Oda-nettverket for kvinner i teknologi, har i forbindelse med den internasjonale kvinnedagen 8. mars, kåret Norges 50 fremste teknologi-kvinner.

«Formålet med kåringen, som gjøres for sjekket året på rad, er å løfte frem talenter og gode forbilder som kan inspirere flere kvinner til å velge teknologi», heter det i en melding fra Abelia.

Sandhu er en av kvinnene som trekkes frem på årets liste.

– Det er morsomt å bli trukket frem som rollemodell i det som til vanlig er en mannsdominert sektor. Det er viktig at vi bruker de anledningene vi har til å rekruttere særlig unge jenter inn til sektoren, fordi det ikke lenger er noe tvil om at digitaliseringen er kommet for å bli.

– Vi trenger dem

– Hvorfor tror du det er så få kvinner i teknologisektoren?

– Jeg tror det er mange som tenker at man ikke kan kombinere den teknologiske interessen med andre interesser. Mange tror det er så spesifikt det vi jobber med, og ikke mange nok muligheter. Samtidig tror jeg ikke det er gjort en god nok jobb for å rekruttere kvinner. De tar jo høyere utdanning, de har klare ambisjoner og mål. De flinkeste kan gjøre akkurat hva de vil, men vi må bli flinkere til å rekruttere dem og gjøre oss interessante. Det er vi som trenger dem, ikke de som trenger oss.

Sandhu jobber som sikkerhetsekspert i avdelingen for sikkerhet og beredskap i KPMG. Her jobber hun med trusseletterretning, og med å forebygge, avdekke og håndtere sikkerhetshendelser mot ulike kunder. Hun har tidligere bakgrunn fra Politiet, i Forsvaret og for UD på Filippinene.

– Navjot har utmerket seg ved å ha dyp teknologikompetanse innen cybersikkerhet. Hun er en inspirerende rollemodell som jobber med i inspirere jenter til å velge teknologi som karrierevei, sier Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør i Abelia og juryformann i kåringen, i en melding.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kvinnedagen (8. mars)
  2. KPMG
  3. Datasikkerhet

Flere artikler

  1. Det er barna som blir taperne i Norgeshistoriens mest vellykkede velferdsmodell

  2. Statsadvokat saksøker Zuckerberg for Cambridge Analytica-skandalen

  3. Ledere i app-selskap måtte gå etter varslersak

  4. 4.000 tonn russisk aluminium på vei til Hydro på Karmøy

  5. Evergreen-skip grunnstøtte i USA