Nina Sajjadi er mangfoldskonsulent i Big Enough Global.

Mangfold i lederstillinger tiltrekker talenter

Så lenge jeg kan huske har jeg fått høre hjemme at jeg må være flinkest i klassen. «Det vil alltid være vanskeligere for deg å få en god jobb, hvis valget står mellom deg og en som heter Pedersen til etternavn», pleide jeg å få høre.

  • Nina Sajjadi
    Mangfoldskonsulent i Big Enough Global og VGS-elev
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

Jeg har alltid ønsket å oppnå noe stort, å bli en leder, men fremdeles siktet lavt da denne drømmen har virket urealistisk.

Jeg vet også at jeg ikke er alene om å føle det sånn. Alle ledere jeg hadde hørt om var hvite menn, aldri med flerkulturell bakgrunn, og særlig ikke kvinner. 

Flerkulturelle er underrepresentert i lederstillinger.

Under én prosent av alle lederne i Norges største selskaper har innvandrerbakgrunn, ifølge PA Consulting Group. Jeg trodde mangelen på representasjon betydde at norske bedrifter ikke ansatte flerkulturelle. Ingen som meg kunne hatt en slik jobb, tenkte jeg. 

Økt mangfold hadde betydd at jeg ble motivert til å sikte mot høyere stillinger, da jeg hadde sett at drømmene mine er oppnåelige, og at jeg har en fremtid i selskapet.

Hvis noen som ligner eller har samme bakgrunn som meg kan havne i en lederstilling, så kan jeg også!

Les også

Norges 100 største selskaper: – Mangfoldet blant topplederne er for lite

Som intern hos Big Enough Global, en virksomhet som bistår virksomheter med å øke andelen flerkulturelle talenter, har jeg sett at virksomheter i større grad jobber med mangfold og inkludering.

Det er positivt å se bedrifter ta tak i dette, men jeg savner fokus på flerkulturelt mangfold i lederstillinger også – ikke kun blant ansatte. For meg hadde det vært en avgjørende faktor i valget mellom to bedrifter.

Poenget er ikke at virksomheter skal bytte ut lederne sine umiddelbart.

Jeg mener heller ikke at man skal begynne å velge ledere kun fordi de har flerkulturell bakgrunn, men heller sette langsiktige mål og ta tiltak for å oppnå økt andel med riktig kompetanse.

Det vi måler, leverer vi på, og det er derfor det er på tide at flere setter representasjonsmål for lederstillinger. 

Les på E24+

Hvorfor ligner ingen på meg?

Les også

Slik sender du debattinnlegg til E24

Publisert:
Gå til e24.no