Fra krise til toppår: Norrøna-selskaper med rekordresultater

Året som startet med «den perfekte storm» endte med tidenes høyeste overskudd for to av selskapene i Norrøna-konsernet.

Jørgen Jørgensen er fjerde generasjon som driver Norrøna.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Interessen for friluftsliv og turutstyr har fått et kraftig oppsving under pandemien.

Det bidro til rekordresultater for de to største selskapene i Norrøna-konsernet i fjor.

Det ferske årsregnskapet til Norrøna Sport, som blant annet produserer og selger sekker og klær, viser at overskuddet etter skatt landet på 95,5 millioner kroner i 2020.

Det er mer enn en dobling fra resultatet på 39,8 millioner kroner i 2019, og også det høyeste noensinne.

Les også

Norrøna satser på turisme – kjøper majoriteten av norsk reiseselskap

Også selskapet som solgte sport- og fritidsvarer fra butikker i Norge, Sverige, Sveits og Finland, noterte et rekordresultat i fjor.

Norrøna Retail økte årsresultatet til 22 millioner kroner, en mangedobling fra resultatet på en knapp million året før.

Fra krise til toppår

– 2020 har selvfølgelig vært et krevende år for våre selskaper og ansatte med mye usikkerhet og turbulens, skriver Norrøna-sjef og eier Jørgen Jørgensen i en e-post til E24.

– Det startet med den perfekte storm – dårlige snøforhold, Gresvig-konkurs, XXL-problemer og covid-19, for deretter å snu til en fordelaktig boost i friluftsinteressen, spesielt i det norske markedet, og dermed etterspørsel etter Norrøna sine produkter, skriver Jørgensen, som også deler ut ros til styret, ledere og ansatte i konsernet.

Han er fjerde generasjons eier av klesprodusenten som ble grunnlagt i 1929. Bladet Kapital har anslått Jørgensens formue til en milliard kroner.

Les også

Kraftig vekst for sportskjedene: Omsatte for 3,3 milliarder

Omsetningen i Norrøna Sport endte på 598 millioner kroner, en vekst på fem prosent fra året før. I retail-selskapet økte inntektene med over 20 prosent til 232 millioner kroner.

Da coronapandemien slo til for fullt i fjor vår og stengte ned samfunnet, ble en rekke bransjer rammet hardt.

– Vi merket en umiddelbar stopp i etterspørselen, som gradvis tok seg opp etter en 14 dagers tid, så begynte det å bli skikkelig fart i etterspørselen i juni, og juli i 2020 et historisk toppnivå, skriver Norrøna-eieren.

Retail-selskapet gikk ut av 2020 med femten butikker. I år har det ekspandert med 11 butikker, samtidig som det har utviklet nye produkter, ifølge eieren.

Betalte tilbake coronastøtte

Ifølge årsregnskapene mottok Norrøna Sport nær 319.000 kroner i coronastøtte fra staten, mens Norrøna Retail mottok nærmere 495.000 kroner.

Begge selskapene har betalt tilbake denne støtten i 2021, ifølge regnskapet, hvor beslutningen begrunnes med det sterke resultatet.

Les også

En milliard av coronastøtten kunne blitt tilbakebetalt uten at selskapene hadde gått med underskudd

Jørgensen skriver at støtteordningene «for å redusere usikkerheten for de aller fleste selskaper var viktig».

– Når det viste seg at vårt marked «raskt» kom tilbake og utviklet seg bedre enn det som ellers ville ha gjort, så var det helt imot mine verdier og beholde denne støtten, selv om vi kunne ha gjort det.

Støtte til reiseselskap

Samtidig opplyser han at reiseselskapet Norrøna Hvitserk har fått støtte som er beholdt. Regnskapet viser at dette selskapet tapte 1,6 millioner i fjor, etter at omsetningen falt med over 65 prosent.

Også i USA har Norrøna mottatt støtte.

– Det er ikke samme sosial sikkerhet for amerikanske arbeidere, så ordningen var laget for at selskaper i mindre grad skulle permittere ansatte.

– Vi har valgt ikke å permittere noen butikkansatte i noen land, selv om butikkene har vært stengt i perioder. Våre ansatte er meget viktige for at Norrøna skal kunne levere, og våre ansatte har definitivt levert gjennom denne krevende tiden, skriver Jørgensen.

Ifølge regnskapet har Norrøna Sport avsatt 15 millioner kroner til utbytte, penger som Jørgensen opplyser vil gå til å betale formuesskatt og skatten på selve utbyttet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norrøna

Flere artikler

  1. En milliard av coronastøtten kunne blitt tilbakebetalt uten at selskapene hadde gått med underskudd

  2. Taxfree-gigant med første underskudd noensinne

  3. 495 millioner støttekroner kunne blitt tilbakebetalt uten at bedriftene gikk i minus

  4. Louis Vuitton fikk 893.091 kroner i statsstøtte - vil sende 40 mill. i utbytte til fransk eier

  5. Pascal mottok over 200.000 i krisestøtte: – Pandemiåret var som en drøm