Overblikk

Overblikk: Rentefrykt, strømtiltak og gratis juice

 • Sofie Amalie Fraser
Publisert: Publisert:

Et utvalg av E24s største saker og den beste journalistikken hver fredag.

(Pssst: Du kan også få Overblikk som nyhetsbrev)

Rett før vi går ut i vår første påskeferie som ikke domineres av pandemi, vil jeg oppdatere deg på hva du bør få med deg av økonomi- og næringslivsnyheter fra uken som har gått.

Gratis juice – ingen lønn

Ansatte i kafékjeden The Juicery sier influensere «tømte» butikken og fikk gratisvarer, mens selskapet hadde problemer med å betale ut lønn til de som jobbet der.

Fire ansatte i The Juicery sier dette til E24. De vil ikke stå frem med fullt navn da de fortsatt har kontrakter hos The Juicery.

Kjeden satser på plantebasert mat og drikke i Oslo.

I perioden en av de ansatte gikk uten lønn, fulgte vedkommende flere norske kjendiser på sosiale medier, og reagerte på at de fikk utdelt noen av kjedens «juice-planer».

Daglig leder Matilda Elstad sier til E24 at noen «ambassadører/influensere» har fått produkter gjennom covid i et siste forsøk på å skape omsetning.

– Dette har ikke gått på bekostning av lønnen til de ansatte, da dette har vært varer som har vært på lager, sier den daglige lederen.

Billigere fastpris på strøm?

Selv om vi nå er inne i vårmånedene er strømprisen fortsatt på alles lepper.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) foreslår skattegrep som skal gi lavere fastpris på strøm.

Tradisjonelt så har vi hatt svært billig strøm i Norge. I motsetning til nabolandene så har veldig få norske private strømkunder en fastpriskontrakt. Dette kan endre seg etter vinterens sjokkpris på strøm i Sør-Norge.

Regjeringen vil gjøre en skatteendring som skal gi kraftbransjen mulighet til å tilby billigere fastpris på strøm til bedrifter og husholdninger enn i dag. Målet er at dette skal gjelde fra 1. januar 2023.

– Vi kommer til å legge stort press på kraftselskapene, om at de må komme med avtaler som gir mer trygghet. Det som har vært i vinter har vært altfor brutalt, sier finansministeren til E24.

Venter færre rentehopp

Swedbank tror Norges Bank må stoppe renteoppgangen ved utgangen av året på 1,75 prosent. Det er ett år tidligere og tre rentehevinger mindre enn varslet.

Sjeføkonom Kjetil Martinsen i Swedbank tror smertegrensen for norske husholdninger ligger betydelig lavere enn 2,5 prosent, og at vi ikke tåler den renteoppgangen Norges Bank har lagt opp til.

Han tror det er husholdningene som blir bremseklossene.

– Man føler seg fattigere, og da kan rentehevingene få større effekt enn Norges Bank venter.

Sjeføkonomen peker på at mange har tatt opp boliglån med lav rente i løpet av pandemien og har tilpasset forbruket sitt til dette nivået.

Godt og blandet

 • E24s samfunnsredaktør Torbjørn Røe Isaksen skriver denne uken at Putin ikke står alene, og at vi lett kan la oss blende av vårt eget verdensbilde. «Til sammen utgjør landene som stemte med Russland eller var avholdende, et flertall av verdens befolkning», skriver han om avstemningen i FN for resolusjonen som fordømte Russland.
 • Aftenposten skriver at Stortingets kontrollorgan som skal påse at Norge følger menneskerettighetene, mener at å godkjenne nye oljefelter er i strid med Grunnloven.
 • Bildene av de navnløse døde kroppene i gatene i Butsja har gått verden rundt, deriblant et bilde av hånden til en død kvinne. På den ene neglen har hun et hjerte. VG har funnet kvinnen, hun het Iryna.

Helgetips

Har du lyst på noe å lese den første helgen i påskeferien? I så fall vil jeg anbefale å bli bedre kjent med president i Norges Fotballforbund Lise Klaveness som er Ukens Navn på E24.

Hun har fått mye oppmerksomhet og ros verden over etter hennes kritiske Fifa-tale forrige uke, der hun tok til orde om menneskerettighetene som blir brutt i Qatar.

Jeg regner med det er flere som har planer om en aktiv påske i år, muligens en tur til det tradisjonstunge påskefjellet. Kanskje tar du første tur til varmere strøk etter pandemien? Uansett hvor du er – dersom du trenger en time på sofaen eller ønsker en pustepause fra familien så har jeg en serieanbefaling til deg.

Serien Minx på HBO har en handling satt til Los Angeles på 1970-tallet og handler om hvordan en ung feminist slår seg sammen med en litt rufsete forlegger for å gi ut det første erotiske magasinet for kvinner.

Estetikken er kul, serien er interessant, morsom og sjarmerende.

Håper du får en fin og avslappende påske!

Overblikk tar seg påskeferie, så vi snakkes igjen 22. april.

Har du noen tilbakemeldinger eller savner du noe i Overblikk? Send noen linjer til sofie@e24.no.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Overblikk
 2. Norges Bank
 3. The Juicery
 4. Russland
 5. Lise Klaveness
 6. Trygve Slagsvold Vedum

Flere artikler

 1. Influensere fikk gratisprodukter mens de ansatte gikk uten lønn

 2. Rentedrama, Dubai-avsløringer og Equinor-rekord

 3. Olsens siste tale, lønnsvekst-tall og Ukraina-konflikten fortsetter

 4. Swedbank venter færre rentehopp: – Vi tåler det ikke

 5. Rentehopp, sentralbankdrama og karbonfangst

 6. Overblikk: Rubler, gass og tweetorama