Anbudstvist fører til stans i minibankdriften på flyplasser

En rettsstrid etter en anbudskonkurranse om banktjenester på norske flyplasser, fører til at reisende fra og med i dag ikke vil få tilgang til minibanker på Gardermoen og Flesland. – Vi beklager, sier Avinor.

Minibankene på Gardermoen har frem til søndag vært driftet av DNB. De nye leverandørene er imidlertid stoppet av en pågående rettsstrid med en av anbudstaperne.
Publisert:

Avinor opplyser til E24 at en av deltagerne i en nylig avholdt anbudskonkurranse har tatt ut en såkalt midlertidig forføyning for Oslo byfogdembete.

– Dette er beklagelig og ikke en situasjon som er ønskelig for oss, sier kommersiell direktør Joachim Lupnaav Johnsen i Avinor.

Årsaken er en rettsforhandling som skal avholdes i Oslo tingrett 10. mai. Det kan ta uker reisende igjen kan ta ut valuta.

Nokas, som er en av anbudstaperne, ønsker å stanse inngåelsen av kontrakten med to av de tildelte leverandørene i konkurransen, fikk E24 opplyst tidligere denne uken. De to vinnerne er Loomis og Nordea.

Spørsmålet retten skal ta stilling til, er om modellen som er valgt for beregning av Avinors vederlag er lovlig i forhold til regelverket for offentlige anskaffelser.

– Vi beklager overfor de reisende, dette er selvsagt en situasjon vi skulle vært foruten, sier Johnsen i Avinor.

Les også

Minibankkunder i Trondheim fikk «gratis» penger

– Uheldig virkning

Anbudskonkurransen har stått om banktjenester på ti lufthavner, blant annet i Oslo, Bergen og Stavanger.

«Etter kontraktene ble tildelt har en av deltagerne i konkurransen tatt ut midlertidig forføyning for Oslo byfogdembete. At det er tatt ut en midlertidig forføyning innebærer at Avinors adgang til å inngå kontrakt med de tildelte leverandørene i konkurransen suspenderes frem til det tidspunkt retten har kommet frem til en kjennelse i saken», heter det i pressemeldingen.

– En uheldig virkning av forføyningssaken er at Oslo og Bergen vil stå uten banktjenester frem til resultatet av forføyningssaken foreligger, sier Johnsen.

Les også

Nordmenn tar ut mer penger

Ifølge berammingslistene ved Oslo tingrett er det snakk om Nokas Verdihåndtering.

E24 kontaktet tidligere denne uken Nokas’ advokat Alf Amund Gulsvik i Kluge om saken. Han måtte konferere med sin klient for eventuelle uttalelser.

Kommunikasjonssjef Ådne Mauritzen i Nokas skriver i en SMS at Nokas ikke ønsker å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Må vente på dom

Avinor har vurdert midlertidige løsninger som sikrer et banktilbud til de reisende for en kortere periode, men av flere grunner har ikke Avinor kunnet inngå en slik avtale direkte med en leverandør, opplyser han videre.

– Vi har ikke noe annet valg enn å vente til retten har behandlet saken, i mellomtiden er vi dessverre uten minibanker. Med de konsekvensene det medfører for reisende som ønsker å ta ut valuta, avslutter han.

Konsernet ønsker å presisere at DNB, som inntil 1. mai har hatt ansvaret for bankvirksomheten på lufthavnene, ikke er part i saken.

«De har oppfylt sine kontrakter med Avinor på en meget god måte», heter det i pressemeldingen.

Saken skal opp for retten 10. mai. Dom i saken kan normalt ventes å ta en til to uker etter at saken har vært oppe til behandling.

Les også

Avinor lyser ut milliardkontrakter på Norges største flyplasser

Publisert: