Bedriftsleder: – Uten menneskene er vi ikke verdt en krone

Daglig leder Hege Strand i Trondheim Lyd etterlyste mer treffsikre ordninger for tre dager siden. Men lønnsstøtteordningen lar vente på seg.

Daglig leder Hege Strand i Trondheim Lyd savner fortsatt detaljene i regjeringens lønnsstøtteordning.
Publisert: Publisert:

– Nå er jo ikke ting klart ennå. Vi vet ingenting om lønnsstøtteordningen, så jeg kan ikke si noe om den. Men den må være så god at vi klarer å unngå permitteringer, sier daglig leder Hege Strand i Trondheim Lyd, som er Norges tredje største selskap innen sceneteknikk.

Lørdag uttalte hun til E24 at næringsministerens bruk av ordet «dugnad» gjorde henne forbannet, og etterlyste ordninger som kunne dekke lønningene til ansatte.

Les også

Garantiordningen for banklån til bedrifter gjeninnføres

Mandag måtte hennes kolleger i Nord-Norges største scenetekniske firma, Lydteamet, stenge dørene for godt.

– Det er krise for Nordland og Bodø som er kulturhovedstad i 2024. De har ikke en sceneteknisk leverandør lenger, og det kan bli realiteten i hele Norge, sier Strand.

Etter regjeringens pressekonferanse tirsdag morgen, er Strand klar på hva som fortsatt mangler: Lønnsstøtteordningen.

– Jeg kan ikke permittere mine ansatte. Uten menneskene er vi ikke verdt en krone, men hvis ikke lønnsstøtteordningen er innrettet riktig når den kommer, så vil vi ikke klare oss, sier hun.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sa under pressekonferansen tirsdag morgen at målet er å lande en slik ordning i løpet av uken.

Forlenger kompensasjonsordning ut januar

I intervjuet med E24 er Strand også kritisk til at kompensasjonsordningen for faste uunngåelige utgifter kun forlenges ut året.

Bare knappe to timer etter pressekonferansen, presiserer imidlertid regjeringen til E24 at kompensasjonsordningen nå vil forlenges minst ut januar.

– Den må bare videreføres, vi kommer til å ha mangel på oppdrag i mange måneder fremover, sa Strand før snuoperasjonen var kjent.

Da Arbeiderpartiet satt i opposisjon, og Solberg-regjeringen innførte kompensasjonsordningen, var budskapet fra Støre at krisetiltakene måtte vare så lenge krisen varte.

Dette budskapet savnet Strand etter pressekonferansen.

– Denne støtten betales jo ut fra omsetningssvikt, så hva er problemet med å fortsette den? Om vi har 70 prosent eller 100 prosent svikt, så får vi dekket etter det. Har vi ikke har svikt, så får vi ikke støtte, det er jo veldig enkelt.

– Dessuten er det enkelt, konkret og målbart. Vi har ikke 100 prosent omsetningssvikt fordi vi vil det. Men hvis jeg har det, burde vi få den hjelpen vi trenger.

I normalåret 2019 hadde Trondheim Lyd en omsetning på 62 millioner kroner.

I 2021 ender de på 33 millioner, en omsetningssvikt på nærmere 50 prosent, forteller sjefen i selskapet.

Ifølge Strand ble 12 av årets millioner tjent inn i oktober og november, etter gjenåpningen. Omsetningen i 2020 var på 29 millioner.

Les også

NHO reagerer på nye tiltak for bedriftene:–Treffer for dårlig

På en annen side blir kulturstøtten nå forlenget til juni, noe Strand mener regjeringen må få skryt for.

– Og det som er veldig bra der, er at de bruker en snittberegning av inntektene fra 2017 til 2019. Det er noe vi har bedt om lenge.

Utbyttebrems

Tidligere har regjeringen gjort det kjent at den vil gjeninnføre kompensasjonsordningen for bedrifter, men med enkelte endringer.

Nå kommer det frem at regjeringen vil legge begrensninger på utbytte for de bedriftene som mottar støtte.

Virksomheter som går med overskudd i 2021, vil bli pålagt å betale tilbake støtte som de mottar for november og desember, sier næringsministeren.

– Det har jeg forståelse for på mange måter, for det er jo noen som har beriket seg. Men det er også synd, for de er ikke ment å ramme sånne som oss, men de gjør det. Vi har fire plussmåneder i året, desember, juni, juli og august, det er de månedene vi lever av. Resten er minus. Da gjør de det vanskelig, sier Strand.

– Det er så jævla synd at noen har beriket seg på denne ordningen som fellesskapet bidrar med, som gjør at små og mellomstore bedrifter blir så rammet. De er livredde for å bli lurt, men det er så feil, sier Strand.

Halvparten av bedriftene kunne tilbakebetalt

Det har kommet skarp kritikk mot den statlige kompensasjonsordningen som har vært gjeldende fram til utgangen av oktober i år. Flere økonomer har blant annet ment at ordningen har vært lite treffsikker, har flyttet for mye risiko over fra næringslivet til staten, og har favorisert kapitaleiere på bekostning av skattebetalerne.

Kritikken har blant annet vært utøst av E24s kartlegging av hvordan det gikk med bedriftene som fikk kontantstøtte i 2020. Kartleggingen har vist at:

  • Halvparten av bedriftene som fikk støtte, fikk et bedre årsresultat i 2020 enn i 2019.
  • Over halvparten av bedriftene som fikk støtte i 2020, kunne tilbakebetalt hele støttebeløpet og fortsatt unngått tap.
  • Totalt kunne over to milliarder kroner vært tilbakebetalt, uten at selskapene som mottok støtte ville endt i minus.
  • E24s kartlegging har også vist at minst 722 millioner kroner er sendt i utbytte til utenlandske eiere, fra bedrifter som mottok støtte fra den norske staten for å komme seg gjennom pandemien.
Daglig leder Hege Strand i Trondheim Lyd savner en konkret lønnsstøtteordning.

–De fleste av oss er ærlig og redelig. Jeg har eiere som har kun tatt ut utbytte to ganger på 36 år, sier Strand.

– Og hadde de gjort det nå så hadde jeg sagt opp på dagen. Det er de ansatte som er viktige og vi skal sikre arbeidsplassene og det er eierne tydelig på.

Nå venter krisemøte og slagplan med ledelsen for Strand, som er helt klar på dette:

– Jeg permitterer ikke mine. De skal ikke gå inn i julen med permitteringsvarsel. De som kan jobbe hjemmefra gjør det, med nye systemer og et nytt bookingsystem. De som ikke kan det, jobber på verksted og lager.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om