Alt gikk skitt samtidig for Jens Ulltveit-Moe (79). Nå går alt riktig, bortsett fra én ting.

Etter å ha stått på kanten av stupet i 2020, kan den kjente investoren Jens Ulltveit-Moe igjen kalle seg milliardær. Han er fortsatt bitter på banken.

Jens Ulltveit-Moe og hans konsern Umoe er tilbake på bena økonomisk. Det er mye takket være konsernsjefen Jarle Roth (t.h.).
 • Roar Valderhaug - Aftenposten
Publisert:

– Jeg var veldig nær stupet, men veldig langt unna en konkurs.

Jens Ulltveit-Moe er én av norsk finans’ «grand old men». Til Aftenposten/E24 forklarer han paradokset med å eie mye, men likevel ha altfor lite kontanter.

– Stupet er når du slipper opp for penger. Konkurs er du først når du har negativ egenkapital. Den var hele tiden stor, på flere hundre millioner kroner. Men jeg hadde ikke cash.

Berg-og-dal-bane

Aftenposten/E24 møter den kjente investoren og hans konsernsjef Jarle Roth på nye kontorer på Lysaker. Budskapet de bringer til torgs er at Umoe-konsernet, og dermed også Ulltveit-Moe, er gjenoppstått økonomisk.

Årsresultat for Umoe-konsernet endte på 730 millioner kroner i 2021. Selv den tidligere så problematiske miljøsatsingen til Umoe i Brasil bidro stort til dette overskuddet.

– For en forskjell ett år gjør? Det må være hyggelig å kunne levere en positiv årsrapport igjen?

– Det er mye mer enn hyggelig. Jeg har vært opp og ned noen ganger i min karriere. Dette er tredje gangen. Tro du meg: Oppturen er mye bedre enn nedturen, svarer Ulltveit-Moe.

I tillegg til den økonomiske oppturen, gjør han i en alder av snart 80 år nå også politisk karriere. I forrige uke ble Ulltveit-Moe innstilt som nytt medlem av sentralstyret i MDG.

«Alt kan ikke gå skitt samtidig»

Nedturen Ulltveit-Moe har opplevd de siste årene, før det snudde i 2021, er av den dramatiske typen.

79-åringen hadde spredt sine investeringer på alt fra produksjon av biodrivstoff i Brasil og Peppes Pizza i Norge til store gasskip og produksjon av silisium for solceller.

– Det var en perfekt storm på alle områdene våre. Det var korona, det var krise for restaurantene, det var lav oljepris og det var handelskrig mellom USA og Kina, sier investorveteranen.

– Jeg tenkte før stormen at «alt kan ikke gå skitt samtidig», men det gjorde det! Nå er derimot alt riktig samtidig. Bortsett fra én ting: At jeg ikke har Rec Silicon lenger. Da hadde det vært dobbelt riktig.

Ulltveit-Moe hentet på tampen av 2019 inn sin gamle medarbeider Roth som konsernsjef og ryddegutt. Roth sørget på rekordtid for å få solgt både Umoes restauranter, alle gasskipene, flere industriselskaper og enda mye mer til (se faktaboks).

Hans konsern er kraftig krympet, men nå grønnere enn noensinne. Som det sømmer seg for en MDG-politiker.

Skal kapitalisere på det grønne skiftet

Umoe Gruppen har gått fra en omsetning på 5 milliarder kroner i 2018 til under 2 milliarder kroner i fjor. Antall ansatte i konsernet er gjennom alle salgene redusert med 4300.

– Du står igjen oppreist finansielt. Men Umoe har krympet kraftig?

– Ja, det er mye mindre. Men Umoe er fortsatt ganske stort. Det er fortsatt mye større enn hva jeg trodde jeg ville styre over da jeg forlot Handelshøyskolen i sin tid. Da trodde jeg at jeg skulle bli direktør for noe.

– Nå er Umoe mer det jeg har villet det skal være. Der jeg kan kapitalisere på det grønne skiftet. Så skulle jeg gjerne hatt Rec i tillegg, men slik gikk det ikke.

Bitter på banken

Tanken på at han ble tvunget til å selge eierandelen i Rec Silicon til spottpris til Kjell Inge Røkke i desember 2019 slipper ikke taket. Røkkes selskap Aker fikk bokført en milliardgevinst da disse aksjene nylig ble solgt videre.

Børskursen på Rec falt på tampen av 2019 så lavt at Ulltveit-Moe måtte innfri et aksjelån fra den svenske banken SEB. Hans hovedbank DNB nektet da å overta lånet. DNB syntes åpenbart at de alt hadde mer enn nok av milliarder kroner i utlån til en kunde i likviditetstrøbbel.

– Er du litt bitter på DNB? Helt ærlig? At de ikke ville gi deg mer lån og med det presset deg til å selge?

– Ja, jeg er bitter på DNB. Jeg var helt klart i en likviditetskrise. Men soliditeten, egenkapitalen, var der. Jeg hadde vært kunde hos dem i 40 år. Og så ble jeg skviset ut på bunn. Det brakte meg liten glede.

– Er du kunde av DNB i dag?

– Ja.

– Har dere leget sårene?

– Ja. Det gikk skitt. Men det er det.

Hans konsernsjef bryter inn:

– Bortsett fra det med Rec, så har vi hatt og har et godt samarbeid med DNB, sier Roth.

– Under krisen for restaurantene, der vi hadde 3000 ansatte i permisjon, så stilte de opp veldig bra, nærmest nikker Ulltveit-Moe.

400 km² i Brasil

Men også restaurantene måtte selges under Ulltveit-Moes kriseår.

Nå er det isteden etanolproduksjon i Brasil som utgjør den klart største delen av Umoe-konsernet. Det er både målt i omsetning og i verdier.

Umoe i Brasil leverte i fjor for første gang på aldri så lenge et stort overskudd på 188 millioner kroner.

– Utsiktene ser riktig bra ut, så det vil jeg fortsette med, sier investoren.

Hans gård er på 40.000 hektar, nesten like stort som hele Oslo kommune. Der dyrker han sukkerrør som blir til etanol. Denne brukes som biodrivstoff i den brasilianske bilparken.

Gården ligger en times flytur vest for Brasils største by São Paulo.

– Rundt meg er det tre andre gårder. Alle de har private jetfly. Det er ikke akkurat Senterpartiets form for gårdsdrift, dette, sier gårdbrukeren.

Evig eies kun det tapte. For Jens Ulltveit-Moe gjelder det aksjene i Rec Silicon som han så gjerne fortsatt skulle hatt.

Tror på pluss til slutt

Gårdsdriften har siden han tok over i 2009 kostet dyrt. Han har vært rammet av tørke, lav oljepris og svak brasiliansk valuta.

Noen tapsanslag er helt oppe i 4 milliarder kroner. Ulltveit-Moes eget tall er langt lavere. Og han tror fortsatt på at dette miljøeventyret skal ende i pluss.

– Jeg skal i hvert fall ta igjen tapene. Hvis vi får en verdi på virksomheten i Brasil på 2 milliarder kroner, er tapene tatt igjen.

– Det sier noe om hvor mye du har tapt i Brasil?

– Ja, det har vært helt forferdelig. Virkelig.

– Alle andre hadde kastet kortene mye før?

– Det var veldig fristende å kaste kortene. Men energibusiness går veldig opp og ned.

Blir aldri pensjonist

Ulltveit-Moe er mest entusiastisk når han snakker om nye, grønne satsinger. Selskapet Umoe Advanced Composites (UAC) i Kristiansand lager trykktanker til biogass og hydrogen. Det er blitt en egen satsing etter innovasjonsarbeid i hans verft Umoe Mandal.

– UAC går som ville pokker. Det går veldig bra i Norge og vi setter også opp et felleseid selskap i Kina. Så der føler vi at vi er midt i smørøyet av det grønne skiftet.

– Det er ingen pensjonsalder for kapitalister?

– Nei. De lager bråk til de skrur på lokket. Men det har sin gode forklaring. Det vi holder på med, er mye morsommere enn forskjellige hobbyer. Grensen mellom privatliv og det faglige blir borte, svarer han, og fortsetter:

– Jeg arbeider ikke nå for å ha til salt i maten. Men fordi det er morsomt. Pluss at det er viktig for meg at næringslivet er aktive i det grønne skiftet.

Litt morsomt må det også være at hans formue nå igjen er godt over milliarden. I det siste kriseåret falt Ulltveit-Moe helt ut av Kapitals oversikt over landets 400 rikeste.

– Vi kan erklære deg som milliardær igjen?

– Ja, ja. Ifølge formuesskatten er jeg godt og vel det. Den bokførte verdien i Umoe er ca. 1,5 milliarder kroner. Og den er forsiktig anslått.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Jens Ulltveit-Moe
 2. Brasil
 3. Gårdsdrift
 4. Det grønne skiftet
 5. Umoe Mandal
 6. Kjell Inge Røkke
 7. Konkurs

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Redningsmannen er lovet 116 millioner kroner i lønn for tre års jobb

 2. Ulltveit-Moe om Røkkes kjempegevinst: – Mitt tap

 3. Betalt innhold

  Dette sier analytikerne om Rec Silicon-aksjen nå: – «Best case» ser veldig lyst ut

 4. Betalt innhold

  Fra inntekter på 100 mill. til krasjlanding i Emiratene

 5. Betalt innhold

  Når Læringsverkstedet fremstiller Olav Thon som en økonomisk masochist, blir det for dumt