Bekreftet: Trygve Slagsvold Vedum blir finansminister

Påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre presenterer regjeringsmedlemmene på Stortinget.

Publisert:

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum blir finansminister i den nye regjeringen.

Det bekrefter Jonas Gahr Støre i underkant av to timer før regjeringen formelt tiltrer.

Vedum har vært leder i Senterpartiet siden 2014. I de to siste stortingsperiodene var han medlem av finanskomiteen.

Toppsjef Jan Christian Vestre blir ny næringsminister i regjeringen. 35-åringen leder møbelbedriften Vestre. Han har tidligere erfaring fra departementet som politisk rådgiver da Trond Giske var minister der i Jens Stoltenbergs siste regjering.

– Her kommer en statsråd rett fra næringslivet. En del av næringslivet som har hatt størst gjennomføringskraft. Du kan sitte på benkene fra Vestre på Times Square i New York. Det er en eksportbedrift fra fastlandet som vi trenger flere av, sier Støre om den nye næringsministeren.

– Får en av de viktigste jobbene

Arbeids- og sosialdepartementet skal ledes av Arbeiderpartiets nestleder Hadja Tajik. Hun får tittelen arbeids- og inkluderingsminister.

– Vi legger til inkludering for det er så nært koblet til arbeid og den jobben det er å få flere mennesker inn i jobb, sier Støre.

– Hun får en av de viktigste jobbene i denne regjeringen. Å skape flere jobber, inkludere flere, redusere forskjellene, som er knyttet til arbeids-, sosial- og integreringspolitikken, fortsetter han.

Den andre nestlederen i partiet Bjørnar Skjæran blir fiskeri- og havminister.

– Det er store oppgaver som venter. Det er store oppgaver som har latt vente på seg å løse, som krever en politiker med god forankring, bred erfaring, evne til å se helheten av hva vi har på fiskeri- og havområdet, sier Støre.

– Vi skal utvikle, ikke avvikle

Arbeiderpartiets Espen Barth Eide blir klima- og miljøvernminister. Han har tidligere vært utenriksminister og forsvarsminister.

– Jeg var opptatt av å få en klima- og miljøvernminister som også behersker det internasjonale. Vi skal nå våre klimamål, men vi skal nå dem i samarbeid med land ute. Ikke minst må vi jobbe aktivt ut mot Europa, sier Støre.

Bergens tidligere ordfører, Marte Mjøs Persen (Ap), blir olje- og energiminister.

– Vi skal utvikle, ikke avvikle. Vi skal ha en olje- og energipolitikk som skal være med å få utslippene ned, og forberede Norge på det fornybare samfunn, sier Støre.

Publisert: