Økokrim sikret 40 millioner etter Garderobemannen-konkurs

Etterforskningen pågår fortsatt etter konkursen for drøye to år siden. Nå renner kundekravene inn igjen.

ETTERFORSKER: Borevisor anbefalte i en rapport etter konkursen i 2020 at Økokrim burde se på saken. Som en del av etterforskningen har Økokrim forsøkt å sikre kundekrav for flere titalls millioner kroner.
Publisert:

Økokrim heftet i fjor høst 40 millioner kroner av Erik Bøckmanns eiendeler, i et forsøk på å sikre kundenes krav etter konkursen i 2020. Bøckmann står bak Garderobemannen, som nylig gikk konkurs for andre gang.

Førstestatsadvokat Bård Thorsen i Økokrim opplyser at de regelmessig forsøker å sikre verdier med tanke på eventuell inndragning eller erstatningskrav i slike saker.

– Status nå er at vi går gjennom beslag og avhører vitner. Vi har fått gjort mye, men har litt igjen, og kan ikke anslå når vi er ferdig med etterforskningen, sier Thorsen om saken fra 2020.

Økokrim fikk som en del av etterforskningen ransake Bøckmanns hjem, arbeidsplass, hytter og biler, viser en kjennelse fra Søndre Østfold tingrett datert 29. oktober 2021.

Les også: Betalte for skap samme dag som selskapet gikk konkurs: – Anser pengene som tapt

Erkjenner ikke straffskyld

Bøckmann er siktet for unnlatelse av å ha meldt oppbud i en virksomhet som klart gikk med tap, nærmere bestemt straffelovens § 407. Strafferammen er to års fengsel.

Bøckmann erkjenner ikke straffskyld, opplyser han til E24.

– Siden det en pågående sak, så ønsker jeg ikke å kommentere mer, sier Bøckmann torsdag.

Bostyrer Ole Magnus Karlsen mener det ikke er uten betydning at Bøckmann er siktet og under etterforskning etter en tidligere konkurssak.

– Han er ikke dømt ennå. Det er noen avveininger vi må se på, men foreløpig kartlegger vi hvilke verdier det er i boet. Er det nye potensielt straffbare forhold, så er det ting man ser på etter hvert.

Førstestatsadvokat Bård Thorsen i Økokrim

En rekke kunder har denne uken sagt at de betalte for skap og andre produkter like før konkursen. Også i 2020 var det betydelige krav fra privatkunder.

– Er det sannsynlig at de får tilbake pengene sine?

– Det er altfor tidlig å si. Først må vi finne ut om det er grunnlag for en straffesak, dernest om det er grunnlag for inndragning eller erstatning, sier Thorsen om konkursen i 2020.

Borevisor reagerte

Det var borevisor Helge A. Østvold som anbefalte Økokrim å se på saken da Garderobemannen gikk konkurs første gang for to år siden. E24 har sett borevisors innberetning, der Østvold påpeker at unnlatelse av å begjære oppbud og drift for kreditorenes regning i uttalte tilfeller kan være straffbart.

«Vi anbefaler at bostyrer vurderer å oversende saken til påtalemyndigheten for en nærmere vurdering av straffansvaret», står det i innberetningen.

Thorsen opplyser at Økokrim ikke har mottatt noen anmeldelser fra bostyrer etter at Garderobemannen gikk konkurs for andre gang.

Bøckmann har igjen signalisert at han vil drive videre i et nytt selskap.

Retten har tidligere kommet frem til at Bøckmann ikke skal ilegges konkurskarantene, ifølge Fredrikstad Blad.

Konkurskarantene betyr at man i en periode må la være å starte opp et nytt selskap eller ta nye verv som for eksempel daglig leder, styreleder, styremedlem eller varamedlem.

Skylder 11 mill. til Skatteetaten

Etter konkursen for to år siden kjøpte innehaveren Erik Bøckmann selv opp varelageret. Et nytt selskap ble opprettet under navnet GM Showrooms, men med det samme merkevarenavnet ut mot kundene. Det er dette som nå er konkurs.

Det var Skatteetaten som nylig slo selskapet konkurs, med et krav på 11 millioner kroner.

Garderobemannen har over lengre tid misligholdt arbeidsgiveravgift og andre forutsigbare løpende kostnader, ifølge konkurskjennelsen.

Bostyrer opplyser at han nå går gjennom verdiene i boet, og har foreløpig ikke oversikt over hvor store krav kundene har til selskapet. Han har sagt at kundene har dårlige sjanser for å få igjen penger.

Les på E24+

Den etterlyste «mafia»-familiens Dubai-luksus

Les på E24+

Derfor solgte Kristoffer Lande (27) seg helt ut av kryptovaluta

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om