Overblikk: Røkke flytter og strømpakke til næringslivet

Høye strømpriser og en støtteordning for næringslivet har preget uken. I tillegg har Norges rikeste mann valgt å flytte ut av landet.

Næringsminister Jan Christian Vestre fikk endelig legge frem en strømstøtteordning til næringslivet.
Publisert: Publisert:

Mandag kom nyheten om at Kjell Inge Røkke, Norges rikeste mann, flytter til Sveits.

– Et krevende valg er tatt. Jeg har flyttet fra Asker til Lugano i Sveits, heter det i et brev som Kjell Inge Røkke har sendt til sine medaksjonærer og medarbeidere.

Lugano i Sveits blir Røkkes nye bosted, noe som han påpeker «hverken er billigst eller har de laveste skattene».

Flere fulgte etter. Tirsdag kom nyheten om at investor Tord Ueland Kolstad velger å forlate Norge. Onsdag meldte eiendomsinvestor Borger Borgenhaug flytting til Luzern.

E24 tok turen til Lugano for å sjekke ut Røkkes nye hjemsted: Les reportasjen her.

Milliardæren Kjell Inge Røkke er største eier i det industrielle investeringsselskapet Aker.

Etterlengtet strømpakke til bedrifter

Fredag kom regjeringen med en strømstøttepakke for næringslivet. I den setter regjeringen av tre milliarder, og den skal treffe rundt 20.000 bedrifter.

– Vi tar på stort alvor alle bedriftene som nå sier at de sliter med å betale strømregningen, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Men det stilles krav: Skal bedrifter få direkte støtte må strømutgiftene telle for tre prosent eller mer av omsetningen. Da kan de få dekket inntil 25 prosent av strømprisen over 70 øre/kWh i oktober, november og desember, dersom de kartlegger egen energibruk.

Bedrifter som samtidig investerer i enøktiltak, vil kunne få dekket inntil 45 prosent av utgiftene over 70 øre/kWh. Det gis også enøk-støtte på inntil 50 prosent av investeringskostnadene.

Staten garanterer også for 90 prosent av beløpet i banklån til bedrifter med akutt likviditetsmangel som følge av strømprisen. Samtidig vil regjeringen endre skattereglene for å bedre tilgangen på fastprisavtaler.

Ikke alle er fornøyde: Industritopp bekymrer seg for 2023, og mindre bedrifter frykter at de vil falle utenfor ordningen.

Godt og blandet

En historisk kryptohendelse er gjennomført: «The Merge» er live. Det betyr at ethereum har gjennomført endringen som skal eliminere så å si alt energiforbruk.

På årets Pareto-konferanse i Holmenkollen ble det klart at flere i batteribransjen sliter med mangel på viktige ressurser. – Vi mangler stort sett alt. Fra råmaterialer til batterier, vi mangler folk og kraft, sier Pareto-analytiker Kenneth Sivertsen, til E24.

Strømprisene har gjort små kraftverk til gullgruver. Aftenposten har vært i Høyanger hvor millionene renner inn på den ene siden av fjorden, og pengene ut på den andre siden.

Helgetips

Bor du i Oslo vil jeg anbefale Kulturnatt fredag! Det er både gratis inngang på Nasjonalmuseet og Astrup Fearnley Museet.

Ellers er det høst og tid for seriekvelder inne på sofaen. Jeg vil gjerne anbefale serien Kjærlighet og Anarki på Netflix, hvor den svenske kultureliten blir avkledd i en ekstremt morsom romantisk komedie.

Ønsker deg en fin helg!

Vi lurer på hva du synes om Overblikk, og setter pris på om du vil sette av noen minutter til å fortelle oss det.
Hilsen Malene

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om