Mestergruppen nedbemanner – kutter 100 stillinger

Det Ferd-kontrollerte boligbyggekonsernet skylder blant annet på mindre bygging og høyere strømpriser når det kuttes jobber.

Mikkel Sandvik (t.h.), konsernsjef i Mestergruppen, under et besøk hos Sentrum Bygg på Alna i desember 2020. Det siste året har vært tøft for byggevarebransjen.
Publisert: Publisert:

Mestergruppen reduserer med rundt 100 årsverk, noe som tilsvarer rundt åtte prosent av de ansatte i konsernet.

Det er snakk om både nedbemanning og permitteringer, men mesteparten av det er nedbemanning, sier konsernsjef Mikkel Sandvik til E24. Noe av jobbkuttene er allerede gjort i 2022, mens resten kommer i år.

– Dette er jo fordi vi ser markedet faller ganske kraftig tilbake, sier konsernsjefen.

Mestergruppen er kontrollert av Ferd, selskapet til Andresen-familien. Konsernet står bak en rekke kjeder og selskaper innen boligbygging, hyttebygging, byggevare og andre segmenter av eiendoms- og boligsektoren.

Les på E24+

Obos-sjefen måtte si opp over 100 ansatte: – Har en klump i magen

Jobbkuttene kommer blant annet på hytteproduksjon og i byggevarehandel. Innen husbygging er det også nedbemanning, men disse er ikke ansatt direkte i konsernet.

– Vi har i mindre grad egne ansatte innen husbygging, som er noe kjedemedlemmer står for. Ute i disse virksomhetene er det også noe nedbemanning, uten at jeg har detaljene om dette, sier Sandvik.

Kutter investeringer

Mestergruppen eier byggevarekjeder som Byggtorget, Byggeriet, XL-Bygg. Konsernet er en stor boligprodusent gjennom de 300 medlemsbedriftene i huskjedene Mesterhus, Systemhus, Norbohus og Blink Hus.

Mestergruppens portefølje består også av hyttemerker som Saltdalshytta og Røroshytta. Det samme gjelder kjeder som Kulør, Fargerike, Bademiljø og Comfort. Omsetning til konsernet ligger på rundt 18 milliarder kroner, ifølge Mestergruppen.

I tillegg til å kutte jobber, skal konsernet i år halvere investeringene sammenlignet med 2022, ifølge Sandvik. Det skal også kuttes kostnader til ting som markedsføring, konsulentbruk og prosjekter.

Mestergruppens største eier er det familieeide investeringsselskapet Ferd, som ledes av milliardæren Johan H. Andresen.

Han eier selskapet sammen med døtrene Alexandra og Katharina Andresen. De to har en formue på 4,9 milliarder hver, noe som gjør dem til Norges rikeste kvinner.

Katharina er i dag bærekraftsansvarlig i Mestergruppen.

Ferd-søstrene Alexandra Andresen (til venstre) og Katharina Andresen sammen med faren Johan H. Andresen.

Lite bygging, dyr strøm

Mindre boligbygging er blant hovedårsakene til at ansatte nå mister jobben.

– Byggenæringen er en av de største arbeidsgiverne i Norge, og vi ser nå en reduksjon i byggingen på 20–30 prosent. Det er ganske store tall som slår ut her, sier konsernsjef Sandvik.

– Det var en boost under pandemien, så det er naturlig at det faller tilbake nå.

Samtidig mener han at dersom dette kun var en «vanlig syklisk endring» kunne man håndtert situasjonen annerledes.

– Høyere renter, økte priser på strøm og råvarer, samtidig som forbrukertilliten er lav gjør at det blir kraftigere tiltak enn det ellers kunne vært. Bare strømregningene utgjør flere titalls millioner kroner. Økningen på arbeidsgiveravgiften treffer også oss negativt, sier Sandvik.

Mestergruppen-sjefen påpeker blant annet på at han savner gode strømløsninger fra regjeringen, og at han ikke fornøyd med at det er innført økt arbeidsgiveravgift på årslønner over 750.000 kroner.

Sandvik sier jobbkuttene er «ekstremt kjedelig» for de som blir berørt.

– Vi har samtidig prøvd å være raske på ballen. Det er et arbeidsmarked nå der de aller fleste finner seg nye jobber.

– På kort og mellomlang sikt tror vi ikke på en retur, da hadde vi gått til permitteringer i stedet for oppsigelser.

Bekymret

Bård Folke Fredriksen, sjef i Norske Boligbyggelags Landsforbund, er bekymret.

– Bakgrunnen for min bekymring er at regjeringen har basert statsbudsjettet for 2023 på en vekst i boliginvesteringer jeg dessverre ikke ser kan holde, sier Fredriksen.

Bård Folke Fredriksen, sjef i Norske Boligbyggelags Landsforbund. NBBL er en interesseorganisasjon for boligbyggelag i Norge

Mange boligkjøpere ser ut til å ta seg en «time-out», ifølge Fredriksen. Han peker på utviklingen i bygge- og materialkostnader, økte strømkostnader, trøbbel i flere leveringskjeder, inflasjon og renteoppgang.

I tillegg opplever mange redusert kjøpekraft og generelle usikkerhet som i sum gjør at det er en kraftig nedgang i nyboligsalget, påpeker Fredriksen.

– For Norges største fastlandsnæring blir det ledighet slik etterspørselen nå utvikler seg, sier Fredriksen.

Problemer for byggevarehandelen

Prisene på byggevarer har økt betraktelig det siste året. Mestergruppen er ikke de eneste som merker dette og de andre utfordrende faktorene.

Obos har så langt varslet at de må si opp over 100 ansatte, fortalte boligutbyggerens konsernsjef Daniel Siraj tidligere i år.

Rett etter nyttår meldte byggprodusenten Moelven ByggModul at de reduserer antall produksjonslinjer fra tre til to.

Aktiviteten ved fabrikken på Hjellum utenfor Hamar kommune avvikles, og rundt 50 medarbeidere rammes. Selskapet pekte på årsaker som krevende marked og økte kostnader, som har gitt «en kraftig brems innen boligsegmentet».

Byggevarehandelen i Norge hadde en total nedgang på 13 prosent i andre tertial i fjor, sammenlignet med tilsvarende periode året før.

I september spådde Virke et fall på 10 prosent i 2023, blant annet som følge av økt rentenivå og svekket boligmarked.

Publisert:
Gå til e24.no