SSB: Kraftig shoppefall i februar

Ferske tall fra SSB viser en kraftig nedgang i detaljhandelen. – Svakere enn ventet, sier økonomene.

Publisert:

Omsetningen i detaljhandelen falt med 1,3 prosent fra januar til februar, ifølge sesongjusterte fall fra SSB.

Det var også ventet en tilbakegang, etter et kraftig hopp på 1,5 prosent i januar.

Men fallet er betydelig større enn de fleste analytikerne hadde ventet på forhånd. Konsensus var et fall på 0,1 prosent.

DNB Markets var noe mer pessimistiske og ventet et fall på 0,3 prosent. Nordea Markets ventet et fall på hele 1,7 prosent.

– Detaljhandelen var svakere enn ventet, men følger etter sterk oppgang forrige måned, sier Tobias Øgrim, makroanalytiker i SEB til E24.

Han legger til at dette er tall som svinger mye fra måned til måned, men at det isolert sett ikke støtter Norges Banks planer om å heve renten i juni.

Norske nøkkeltall blir spesielt viktige i tiden fremover, og Øgrim tror både NAV-ledigheten som kommer senere i dag og forbruksutviklingen fremover blir viktige

Tobias Øgrim i SEB venter fortsatt renteheving i juni, tross svake detaljhandelstall.

faktorer i renteregnskapet.

– Utviklingen i første halvår må forbedre seg litt fra andre halvår i fjor for å støtte hevingsplanene til Norges Bank, men foreløpig taler både et sterkt arbeidsmarked og inflasjon for en heving i juni, sier han videre.

SEB spår renteheving både i juni og desember i år, og ytterligere en heving i juni neste år.

Handelsbanken tror derimot Norges Bank venter med å heve renten til september.

–Vi må se nøkkeltall godt over Norges Banks prognoser på kort sikt, i tillegg til at det globale og finansielle bakteppet må bedre seg, for at det skal bli renteheving i juni, skriver meglerhuset i en kommentar.

Kronekursen er lite endret etter tallene.

Ifølge SSB var det spesielt møbelbutikker som bidro til nedgangen i det sesongjusterte volumet. Samtidig bidro også klær, sportsutstyr og bøker til nedgangen. Blant disse var fallet spesielt stort hos bokhandlere, noe som kan skyldes at det årlige «Mammutsalget» i år startet i mars, i stedet for i februar som normal.

Les også

Kraftig shoppehopp i januar

Les også

Varner legger ned kleskjeden Days Like This

Les også

Avis: Butikkjede i trøbbel etter svakt julesalg

Publisert:

Her kan du lese mer om