Kongsberg Gruppen kan få ubåtkontrakter for minst 15 milliarder

Norsk forsvarsindustri inngår en allianse med tysk industri i håp om fremtidige leveranser til tyske ubåter.

SKAPER UBÅTALLIANSE: Torsdag signerte(fra venstre) administrerende direktør i Kongsberg Defense Systems, Eirik Lie, konsernsjef i ThyssenKrupp Marine Systems, Dr. Peter Feldhaus og konsernsjef i Atlas Elektronik, Dr. Rolf Wirtz, samarbeidsavtalen om det nye selskapet.

Foto: Marius Lorentzen E24
 • Marius Lorentzen
 • Johann D. Sundberg
Publisert:

Etter at den Forsvaret og regjeringen i starten av februar annonserte at Norge skal kjøpe fire tyske ubåter for å oppgradere flåten, ble det torsdag klart hvilke følger dette får for den norske forsvarsindustrien.

Tidligere har flere aktører vært involvert, men til slutt sto kampen mellom tyske ThyssenKrupp og franske DCNS. Prisen for ubåtene blir ikke endelig fastsatt før vil våren, men prislappen havner trolig rundt 25 til 30 milliarder kroner, med leveranse fra midten av 2020-tallet.

Ubåtkjøpet innebærer også en såkalt gjenkjøpsavtale, noe som betyr at tyskerne forplikter seg til å kjøpe norsk forsvarsmateriell når vi kjøper ubåter av dem. Forsvarsministeren har uttalt til VG at målet er at tyskerne samlet sett kjøper forsvarsmateriell for like mye som ubåtene koster oss.

Under en kontraktssignering torsdag annonserte Kongsberg Gruppen, ThyssenKrupp og Atlas Elektronik at de nå etablerer et nytt felleseid selskap som blir en eksklusiv eneleverandør til ThyssenKrupps ubåter:

– Dette er ikke bare et kortsiktig samarbeid for dette kjøpet, men et langsiktig samarbeid (...) Det betyr at ikke bare ubåtene ThyssenKrupp skal bygge for Norge, men fremtidige ubåter til andre kunder også vil inneholde betydelige leveranser av norsk teknologi, sa Dr. Peter Feldhaus, konsernsjef i ThyssenKrupp Marine Systems.

– Samarbeidet kan være verdt over 15 milliarder for Kongsberg og norsk industri årene fremover, sa Kongsberg Defense-sjef Eirik Lie under seansansen.

Aksjen til Kongsberg Gruppen svingte seg opp fra 137 til 141 kroner etter at nyheten ble kjent.

– Hvor stort blir dette nye selskapet?

– Vi snakker om en titalls personer fra start, og så vil dette økes gradvis i takt med at ThyssenKrupp sikrer flere ubåtkontrakter, sier Lie til E24.

Han bekrefter også at det nye samarbeidsselskapet vil bli lagt til Kongsberg.

PÅ NORGESTUR: Norge skal kjøpe fire avanserte dieselelektriske ubåter fra ThyssenKrupp. Norge kjøper en modifisert versjon av ubåttypen 212. Her er den avbildet i Oslo-fjorden.

Foto: ThyssenKrupp Marine Systems

Oppgraderer teknologien

Ettersom det fortsatt er mange år til ubåtene skal leveres, vil Kongsberg og Atlas nå samarbeide om å videreutvikle kampsystemene ombord, slik at de blir enda mer avanserte enn i dag.

– Kongsberg er vår foretrukne partner i Europa (...) og ubåtprogrammet i seg selv vil bane veien for mer samarbeid mellom Atlas og Kongsberg i fremtiden. Vi ser mange muligheter utover samarbeidet om ubåtene, sa konsernsjef i Atlas Elektronik, Dr. Rolf Wirtz.

Kongsberg Gruppen vil eie 50 prosent av selskapet, mens tyskerne vil eie resten. Selskapet skal etableres med base i Kongsberg.

– Dette er en historisk milepæl for vår forsvarsvirksomhet og en stor anerkjennelse av vår spisskompetanse innen sjøforsvarssystemer. Avtalen innehar et potensial på mer enn 15 milliarder kroner for Kongsberg Gruppen over de neste tiårene, og legger grunnlaget for betydelig aktivitet og et stort antall arbeidsplasser for norsk industri, sier Geir Håøy, konsernsjef i Kongsberg Gruppen i en børsmelding.

«Det nyetablerte selskapet vil, blant annet, være ansvarlig for å utvikle, levere og vedlikeholde kampsystemene. Dette gjør at alle de tre partnerne sammen kan levere komplette tjenester og produkter til sine kunder,» heter det i børsmeldingen fra Kongsberg Gruppen.

Før har det vært Bremen-baserte Atlas Elektronik som har levert sonar og kampsystemet til ThyssenKrupp, men nå skal Kongsberg ta over og levere kampsystemet med bistand fra Atlas.

Atlas fortsetter også å lever aktive sonarer, mens Kongsberg skal levere passive sonarer.

Ikke bare ubåt

Mens både Atlas, ThyssenKrupp og Kongsberg nå håper på at flere land vil bestille tyske ubåter fremover, har norsk forsvarsindustri også sikret seg en annen viktig kontrakt.

Ti dager etter at ubåtkjøpet ble annonsert innkalte statsministeren og forsvarsministeren til en pressekonferanse i Statsministerboligen. Der kunne de fortelle at Tyskland skal kjøpe norske NavalStrike-missiler (NSM) fra Kongsberg Gruppen for om lag 10 milliarder kroner.

Missilkjøpet i seg selv utgjør rundt 30 til 40 prosent av innkjøpskostnaden til ubåtene, og kjøpet innebærer at missilene skal videreutvikles for å møte nye type trusler.

Med missilkjøpet på 10 milliarder og leveranser til ubåtene på rundt 15 milliarder, vil tyskerne dermed innfri gjenkjøpsavtalen som skal tilsvare prislappen på ubåtene.

Les også

Norges ubåtkjøp endte med tysk missilkjøp i milliardklassen

Les også

Kongsberg Gruppen sikrer norsk ubåtkontrakt

Les også

– Det kommer ikke av seg selv, men jeg mener vi skal få dette til

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kongsberg Gruppen

Flere artikler

 1. Norges ubåtkjøp endte med tysk missilkjøp i milliardklassen

 2. Betalt innhold

  Skal samarbeide om ubåter

 3. Søreide: Norge skal kjøpe ubåter fra Tyskland

 4. Annonsørinnhold

 5. – Vi forventer og ha tatt missilvalget innen sommeren

 6. Kjemper om norsk 40-milliarderskontrakt, gransker seg selv i Israel