Håkon Haugli blir ny Innovasjon Norge-sjef

Abelia-topp Håkon Haugli tar over for Anita Krohn Traaseth, og blir toppsjef i Innovasjon Norge fra august i år. Nå vil han gjøre Innovasjon Norge mer åpent. 

GODT KJENT: Håkon Haugli kjenner Innovasjon Norge godt fra utsiden, gjennom prosjekter der de har samarbeidet med Abelia.

Foto: NHO
  • Martin Hagh Høgseth
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert:,

– Jeg er glad og ydmyk for tilliten og skal gjøre mitt aller beste. Jeg tror mitt brede kjennskap til norsk næringsliv og politiske prosesser blir viktig i rollen. Men jeg har også mye å lære, så her blir det både å anvende og tilegne seg kunnskap, sier Haugli til E24.

Han er i dag sjef for Abelia, som er NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter.

Anita Krohn Traaseth gjorde det i fjor kjent at hun ville forlate stillingen etter å ha vært sjef siden 2014. Gjennom Traaseths ledertid i selskapet ble det bråk rundt både ansettelser, rolleforståelse og hennes lederskap.

Haugli sier at han ikke har fulgt aktivt med på kontroversene rundt hans nye arbeidsgiver.

– Det som har vært viktig for Abelia er at Innovasjon Norge har levert og fortsatt å levere resultater. Det opplever jeg at de har gjort på en god måte, sier han.

– Hva slags lederstil har du?

– Jeg er veldig opptatt av resultater. Jeg bringer også en evne til å lytte, og til å formidle budskap tydelig. Det skal jeg bruke, svarer Haugli.

Han får en lønn på 2,1 millioner kroner, får E24 opplyst. Traaseth hadde en lønn på 2,73 millioner kroner.

Vil besøke en bedrift hver dag

49-åringen sier at han kjapt vil starte å besøke regionkontorene, og har en målsetting om å møte en bedrift hver eneste dag i jobben.

– Uten et øre til regionene og næringslivet blir det vanskeligere enn det behøver å være, påpeker Haugli.

Les også

Håkon Haugli får lavere lønn enn Anita Krohn Traaseth

Han forteller at han opplever at mange mener Innovasjon Norge er en noe lukket organisasjon.

– Enten det er med rette eller urette så er min ambisjon å åpne opp og skape arena for gode diskusjoner. Personlig synes jeg ikke Innovasjon Norge er lukket, men det er uansett potensial for å inkludere mer, sier Haugli.

Traaseth har i sin periode som Innovasjon Norge-sjef vært synlig både i mediene og gjennom egne sosiale medier-kanaler.

– Jeg har behov for synlighet i rollen, men vi er to forskjellige mennesker som bruker sosiale medier ulikt. Jeg deler mye av det jeg gjør i jobben, men jeg kan bli mer synlig. Det viktige er at det er det Innovasjon Norge gjør som synes, sier Haugli.

Begynner 1. august

Haugli har vært administrerende direktør i Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, siden 2014. Han begynner i stillingen 1. august i år.

Juristutdannede Haugli har tidligere hatt lederstillinger i forsikringsselskapet Gjensidige og jobbet i ISCO Group og McKinsey.

– Med Håkon Haugli har vi fått en erfaren og allsidig leder med bakgrunn fra næringsliv, politikk og organisasjonsliv, sier styreleder i Innovasjon Norge, Gunnar Bovim i en pressemelding.

Han peker på at Haugli kjenner Innovasjon Norge godt fra utsiden, gjennom prosjekter der de har samarbeidet med Abelia.

– Den brede erfaringen, også internasjonalt, samt deltagelsen i en rekke råd og utvalg bidrar til at Haugli har svært god samfunns- og næringslivsforståelse og forståelse av rollen som leder for Innovasjon Norge. Det har styret lagt stor vekt på i denne prosessen, sier Bovim.

De to siste årene har han også vært jurymedlem i Ledertalentene – E24s kåring av landets beste ledertalenter.

Også Traaseth skryter av Haugli:

«Gratulerer næringslivet, Innovasjon Norge-kolleger, styret og Norge med en super, ny Innovasjonssjef. Dette blir så bra», skriver hun på Twitter.

65 søkere

Forrige uke ble det kjent at 19 kvinner og 46 menn hadde søkt den nå besatte stillingen. Haugli var en av dem som fikk unntatt offentlighet.

Ifølge stillingsannonsen var styret på jakt etter en direktør som må håndtere et bredt spekter av oppgaver, «der solid samfunns- og rolleforståelse og bred innsikt i norsk næringsliv er sentralt for å lykkes».

Selskapet skrev videre at det søkte en «tydelig, trygg og samlende direktør som kan lede og videreutvikle Innovasjon Norge i takt med nasjonale prioriteringer og næringslivets behov.»

Styreleder gikk i protest

Striden rundt Traaseths lederstil ble et tema da tidligere styreleder Per Otto Dyb forlot vervet i mars i fjor. I sitt fratredelsesbrev til departementet skrev Dyb at Traaseth «skaper konflikter, konfrontasjoner og splid.»

Den siste stormen mot Traaseth kom i sommer da selskapet ansatte Ferd-arving Katharina Andresen uten at stillingen ble lyst ut.

I ettertid ble det kjent at åtte nye sjefer ble hentet uten ekstern utlysning, blant annet kommunikasjonsdirektør Kristin Welle-Strand.

Deloitte kom senere med en ekstern rapport om ansettelsene som foreslo forbedringer av rutiner, men konkluderte med at selskapet ikke hadde brutt lover eller etiske regler.

På tross av en del bråk har Innovasjon Norge levert gode resultater under Traaseths ledelse. Da årsrapporten for 2017 ble kjent i fjor kom det frem at selskapet kuttet kostnadene med seks prosent og leverte 24 prosent mer til næringslivet enn året før.

Her kan du lese mer om

  1. Innovasjon Norge
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Håkon Haugli får lavere lønn enn Anita Krohn Traaseth

  2. Nå starter jakten på Traaseths etterfølger

  3. Øystein Eriksen Søreide blir administrerende direktør i Abelia

  4. Annonsørinnhold

  5. Ny Abelia-sjef vil omstille det norske velferdssamfunnet

  6. – Vi må få flere bedrifter til å vokse