Kulturbusiness

Cirque du Soleil søker konkursbeskyttelse

Det verdenskjente nysirkuset ber retten om hjelp for å holde kreditorene unna, slik at det kriserammede selskapet kan sikre seg en ny start etter coronakrisen.

SVEVER: Cirque du Soleil ser seg nødt til å søke konkursbeskyttelse. Her fra et show i München i februar i år.
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

Cirque du Soleil legger opp til en ny start for selskapet i forbindelse med at det verdenskjente nysirkuset tirsdag vil søke konkursbeskyttelse i det kanadiske rettssystemet. Det gjør selskapet kjent i en pressemelding mandag kveld.

– De siste 36 årene har Cirque du Soleil vært en svært suksessrik og lønnsom organisasjon. Etter å ha vært uten inntekter siden vi ble tvunget til å stenge alle våre show på grunn av covid-19, måtte ledelsen handle for å beskytte selskapets fremtid, sier toppsjef Daniel Lamarre i Cirque du Soleil Entertainment Group, i en pressemelding.

Det kanadiske nysirkuset har blitt et underholdningsimperium i årene etter at gateartistene Guy Laliberté og Gilles Ste-Croix startet selskapet i juni 1984.

Selskapet har de siste tiårene ekspandert driften voldsomt, og hadde i forkant av coronapandemien jevnlig forestillinger over store deler av verden.

Likevel er det nok showene i Las Vegas, selskapet er mest kjent for. Gjennom snart 30 år har nysirkuset hatt en rekke ulike show på ulike hoteller i byen. Showet Mystere ble første gang satt opp i 1993, og ble helt inntil coronapandemien brøt ut, spilt på hotellet Treasure Island i byen.

Showet «Luzia» ble spilt i Royal Albert Hall i London i januar i år.
Les også

Kosmetikkgigant satser på nok en Kardashian

Eiere skyter inn penger

Søknaden om konkursbeskyttelse inneholder blant annet et bud på selskapets eiendeler som skal selges under en auksjon. Budet er lagt inn av eksisterende aksjonærer sammen med det myndighetseide Investissement Québec. Dette budet legger rammen for auksjonen.

Investeringsselskapene TPG og Fosun, samt pensjonsfondet Caisse de dépôt et placement du Québec, som er dagens aksjonærer, vil skyte inn 300 millioner amerikanske dollar i det restrukturerte selskapet for å sikre en «suksessfylt restart». Disse pengene skal også sørge for at selskapet kan oppfylle økonomiske forpliktelser overfor sine kunder.

I utgangen av mai fikk selskapet også et kriselån på 200 millioner amerikanske dollar fra myndighetene i hjemprovinsen Québec.

Nær 3.500 mister jobben

Tidligere har selskapet gjort det kjent at 4.679 ansatte, noe som tilsvarer 95 prosent av staben, var blitt permittert etter at en lang rekke forestillinger har blitt avlyst på grunn av pandemien som herjer i verden.

For å kunne starte på nytt vil selskapet nå terminere kontraktene til rundt 3.480 av de ansatte som ble permittert i mars.

Selskapet hevder at oppsigelsene vil gi de ansatte muligheten til å maksimere den økonomiske kompensasjonen de kan få fra kanadiske myndigheter.

15 millioner dollar av pakken på 300 millioner dollar fra de eksisterende aksjonærene skal gå til å opprette et fond som skal ivareta de ansatte som mister jobben. Intensjonen er at pengene blant annet skal brukes til å hente tilbake mange av dem etter at krisen er over.

Selskapet understreker også at artistene og personalet i Las Vegas og Orlando ikke blir rammet av oppsigelser. Dette skyldes at man venter at disse showene vil bli satt i gang igjen før resten av selskapets show.

Les også

Analyse: Kylie Jenner tjener 8,2 millioner per Instagram-bilde

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kulturbusiness
 2. Cirque du Soleil
 3. Canada
 4. Las Vegas
 5. Underholdning

Flere artikler

 1. Egner-arvingene halverer utbyttet: – Vi har satt av penger til en ny film

 2. Krever stans av statsstøtte til Scandic etter oppsigelsesvarsel

 3. Scandic nedbemanner 300 årsverk

 4. Hotell- og casinokjempe kutter 18.000 jobber

 5. Revisoren i Norwegians irske konkursbeskyttelse: Vil ha 1,3 milliarder kroner igjen i mars