Ap ber regjeringen vurdere nok en momsutsettelse

Hvis feriepenger og dobbel innbetaling av moms setter bedrifter i fare, får vi ikke reddet norsk reiseliv, påpeker Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Arild Grande. Han har sendt skriftlig spørsmål til finansministeren etter E24-artikkel.

KONKURSFARE: Ifølge konkursadvokater kan det komme et konkursras i juni. Arbeiderpartiets Arild Grande mener regjeringen bør vurdere tiltak som letter bedrifters byrde.
 • Hans M. Jordheim
Publisert: Publisert:

Arild Grande (Ap) mener regjeringen må vurdere nok en utsettelse av bedriftenes innbetaling av merverdiavgiften.

– Vi må sikre at arbeidstager får pengene de har krav på og samtidig unngå at bedrifter går over ende, sier Grande til E24.

10. juni er fristen for innbetaling av to terminer merverdiavgift, også kalt moms, etter at regjeringen ga betalingsutsettelse for første termin som følge av coronakrisen.

Les på E24+

Norske økonomer støtter tøffe coronatiltak, uenige om hvordan regningen skal betales

Ettersom hardt pressede bedrifter vil møte dette betalingskravet i juni, i kombinasjon med at det er tid for feriepenger, mener ledende konkursadvokater at det er fare for et konkursras om noen uker.

– Noe må skje med merverdiavgiften, for en rekke selskaper vil ikke ha likviditet til å betale både dette og feriepenger, sa Ellen Schult Ulriksen i Haavind advokatfirma til E24 i en artikkel søndag.

– Naturlig å utsette

Arild Grande har på bakgrunn av dette nå sendt et skriftlig spørsmål til finansminister Jan Tore Sanner (H).

«Vil regjeringen vurdere utsatt frist for merverdiavgiftsinnbetaling eller andre tiltak som kan sikre at arbeidstagere får utbetalt feriepenger uten at bedriftene risikerer konkurs», spør han.

– Mener Arbeiderpartiet at innbetalingen bør utsettes?

– Det blir en dobbel utgift i juni, så det kan være naturlig å utsette frist for andre termin. Vi mener alle tiltak som kan være med å unngå at bedrifter går over ende bør vurderes, sier Arild Grande.

Les også

Advokater tror feriepenger kan bety konkursras

Pengemangel i norske bedrifter

Når en ansatt er permittert, får den ikke lønn, men kan søke om dagpenger fra Nav.

E24s oversikt viser at 388.484 personer har søkt om dagpenger under permittering siden starten av mars.

Men feriepengene, som vanligvis ligger på 10–12 prosent av fjorårets lønn, må bedriftene selv ta seg av.

I et hardt presset næringsliv er det ikke alle som har feriepengene på bok i disse dager. I en NHO-undersøkelse fra slutten av april gikk det frem at hver fjerde bedrift enten ikke kan eller er usikker på om de kan betale ut feriepenger i juni.

Ingen ferie uten feriepenger

Uten feriepenger blir det også vanskelig å få til noen form for redningsaksjon overfor det norske reiselivet, ved at nordmenn legger ferien til eget land, påpeker Arild Grande.

– Det blir jo ikke noen ferie uten feriepenger. Så det er flere gode grunner til at staten skal vurdere å lempe på kravene overfor næringslivet, for å sikre ansattes inntekt, så man samtidig får i gang hjulene i økonomien, sier han.

– Det gjelder for årets sommer, men også neste sommer, ettersom regjeringen har fjernet retten til feriepenger på dagpenger.

E24 har spurt Finansdepartementet om regjeringen vurderer en utsettelse av merverdiavgift-innbetalingen, men departementet må besvare skriftlige spørsmål fra Stortinget før de svarer pressen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Arild Grande
 3. Permittering
 4. Finansdepartementet
 5. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

 1. Sanner vil gi bedrifter flere utsettelser – men nå skal det koste penger

 2. Bedrifter møter «trippelsmell» i juni: – Vi har ikke råd til både moms og feriepenger

 3. Advokater tror feriepenger kan bety konkursras

 4. Dette er de økonomiske tiltakene mot coronakrisen

 5. Vanskelig å få oversikt? Her er de økonomiske krisetiltakene