USAs kvinnelandslag har høyere inntekter enn herrelandslaget

Aldri tidligere har engasjementet rundt et fotball-VM for kvinner vært større. I USA er det allerede kvinnelandslaget som henter inn mest penger.

HØYERE INNTEKTER: Det amerikanske kvinnelandslaget har de siste årene hatt høyere inntekter enn herrelandslaget. Likevel har spillerne gått til sak for at de får dårligere betalt enn gutta. Her er Carli Lloyd etter hun scoret mot Chile i gruppespillskampen i VM søndag.

Foto: Franck Fife AFP
Publisert:,

Årets fotball-VM for kvinner i Frankrike har blitt stemplet som et vendepunkt for kvinnefotball, og dets anerkjennelse internasjonalt. Nå viser regnskapsrapporter Wall Street Journal har hentet inn at det amerikanske kvinnelandslaget henter inn mer penger enn hva herrene gjør.

I perioden 2016–2018 har kvinnelaget hentet inn 50,8 millioner dollar, tilsvarende 443 millioner kroner. Herrelaget har på sin side hentet inn 49,9 millioner dollar, 435 millioner kroner, i samme periode. Det viser regnskapene fra det amerikanske fotballforbundet U.S. Soccer.

Inntektene kommer i hovedsak fra billettsalg knyttet til landslagenes kamper.

Les på E24+ (for abonnenter)

Er Ole Gunnar Solskjær en dyktig fotballtrener, eller har han flaks?

Bitter konflikt

Avisen tar opp inntektene i forbindelse med at 28 av spillerne på det amerikanske kvinnelandslaget har saksøkt U.S. Soccer for at de får dårligere betalt enn hva herrespillerne får.

U.S. Soccers hovedargument for å betale spillerne ulikt er «basert på forskjeller i samlede inntekter generert av de forskjellige lagene og/eller andre faktorer enn kjønn», skriver WSJ.

– Kampinntektene fra USWNT (forkortelse for USAs kvinnelandslag, red.anm.) demonstrerer at potensialet kan bli realisert når investeringer gjøres, sier Becca Roux, direktør i fagforeningen for de amerikanske landslagskvinnene til WSJ.

– Selv om det er en lang vei igjen å gå, vil jeg applaudere U.S. Soccer, deres partnere og våre partnere for at de har satset de siste årene. Jeg håper det vil stå som et eksempel for andre fotballforbund verden over, fortsetter hun.

U.S. Soccer har ikke ønsket å kommentere saken.

Les også

Liverpool satte Premier League-rekord: Resultatet rundet 100 millioner pund

Leder VM-gruppen

WSJ understreker at U.S. Soccer i tillegg til inntekter fra billettsalg har inntekter fra sponsorater og Tv-rettigheter. Disse er vanskelig å skille da fotballforbundet selger rettigheter og sponsorater samlet for begge landslagene.

Det amerikanske kvinnelandslaget er regjerende verdensmester innenfor årets fotball-VM, og har til nå vunnet sine tre første kamper i verdensmesterskapet. Torsdag slo amerikanerne Sverige 2-0, og endte med totalt 18 mål i gruppespillet. Aldri før har et lag scoret så mange mål i et gruppespill i VM.

Norges fotballandslag gikk mandag kveld til åttendedelsfinale etter en slitekamp mot Sør-Korea. I lørdagens sluttspillkamp vil de norske fotballkvinnene møte Australia.

Her kan du lese mer om