Forbrukerrådet: Mulig å omgå kontant-kravet

Mens Cutters har fått pålegg av Forbrukertilsynet om å ta i bruk kontanter, fikk søsterbedriften Dr. Dropin tips av Forbrukerrådet om hvordan omgå kontant-tvang.

Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet mener loven er tydelig på at man skal kunne betale med kontanter i alle norske handelsbedrifter. Men han sier det er mange som ikke følger loven da den ikke håndheves i særlig grad, og at det finnes muligheter til å være kontantfri hvis man er litt «løsningsorientert».
Publisert: Publisert:

Enkelte handelsbedrifter opplever at svært få av kundene bruker kontanter, og ønsker derfor å slutte å ta imot sedler og mynter i utsalgsstedene sine.

Frisørkjeden Cutters er et av disse selskapene og har aldri tatt imot kontanter, men fikk pålegg fra Forbrukertilsynet om å starte med å ta imot både sedler og mynter fra kundene sine.

Det er mange spørsmål fra næringslivet om hvorvidt man er nødt til å ta imot kontanter fra kundene sine. Fra offentlig hold kan svarene være forskjellige ettersom hvem du spør.

Forbrukerrådet sier de forklarer selskaper som spør om de trenger å ta imot kontanter, at loven er tydelig på at det er påbudt, men at det likevel går an å være fleksible.

– Jeg pleier å si at hvis du skal kjøre på rødt lys, så gjør det heller på natten når det er mindre biler, sier Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet.

– Vi ser behov for å være fleksible her, sier Jensen, som mener det finnes gode argumenter både for å tviholde på muligheten til å betale kontant og å tillate kontantfrie butikker.

Les også

Cutters nekter å innrette seg etter Forbrukertilsynets krav – forblir kontantfrie

– Loven kan fravikes

Legekjeden Dr. Dropin, som har samme eiere som Cutters, har valgt å droppe kontanter, og fikk et slags grønt lys fra Forbrukerrådet om dette før jul. I et brev skrev Forbrukerrådet følgende:

«Justisdepartementet åpnet opp for at disse bestemmelsene (finansavtaleloven §38) ikke skal tolkes så strengt som ordlyden tilsier. Lovens bestemmelser kan fravikes dersom selgeren har et annet gratis betalingsmiddel som forbrukeren kan benytte seg av. Dette kan for eksempel være en gratis faktura eller gratis betaling via en mobilapp.»

Jensen er overrasket over de steile frontene mellom Forbrukertilsynet og Cutters som kom til syne i saken E24 hadde på trykk forrige helg.

Han tror Forbrukertilsynet er løsningsorienterte, men at man også har et behov for å være tydelige som tilsynsmyndighet med sitt pålegg som ble kjent rett før jul.

Les på E24+

Kampen om din stive nakke strammer seg til: Cutters-gründerne tar opp kampen med thaimassasje og luksusspa

– Det er jo også litt spesielt at Cutters går ut på den måten og sier ifra om at de skal bryte regelverket.

– Er det ofte at Forbrukerrådet og Forbrukertilsynet har ulik tilnærming til slike saker?

– Nei, det er ikke ofte. Forbrukertilsynet og Forbrukerrådet har samtidig veldig ulike roller. For oss handler det om at man lever i sin samtid og ser hvilken vei det går. Det blir litt som gutten som holder igjen demningen som slår sprekker.

Jensen sier de har gitt råd til selskaper som ikke ønsker å motta kontanter, for eksempel at det kan gjøres avtaler med omkringliggende næringsdrivende som kan ta imot kontanter for dem, om enkelte kunder insisterer på å betale kontant.

Les også

Forbrukertilsynet vil ha svar på hvorfor tre selskaper ikke tar imot kontanter

Forbrukertilsynet mener man er enige

Etter at E24 tok kontakt med Forbrukertilsynet om tilnærmingen Forbrukerrådet har til saken om kontantløs handel, måtte de to offentlige institusjonene ta en prat.

Svaret fra Forbrukertilsynet var at man mente man ikke hadde ulikt syn på saken. Men på under en uke har E24 omtalt et tilsyn som kommer med påbud om kontantbruk til Cutters, og et Forbrukerråd som hjelper søsterbedriften Dr. Dropin med å finne en vei rundt loven.

– Hvis noen som spør meg om jusen, vil jeg fortelle det som står i Finansavtaleloven, men om de spør meg hvordan man bør håndtere det at man ikke ønsker å ta imot kontanter, så kan svaret være et annet, sier Jensen.

Både Forbrukerrådet og Forbrukertilsynet ønsker at dette tas opp i den nye finansavtaleloven som jobbes med i disse dager.

– Vi ønsker at vi får en presisering i den nye loven, sier direktør i Forbrukertilsynet, Elisabeth Lier Haugseth.

Direktør i Forbrukertilsynet, Elisabeth Lier Haugseth.

Forventer ingen lovendringer

Allerede i slutten av 2017 sendte Justisdepartementet ut et utkast til ny finansavtalelov på høring. Både Cutters og andre deler av næringslivet håper at loven endres for å gjøre det enklere å drive kontantfritt.

Fristen for å komme med høringssvar gikk ut i desember 2017. Dermed må aktører som ønsker å påvirke hvordan loven ser ut, selv ta ansvar for kontakt med departementet.

Jensen i Forbrukerrådet tror på sin side at lobbyarbeidet ikke vil gi resultater.

– Det er ingenting som tyder på at det blir endringer i loven.

I Stortingets spørretime i mai i fjor uttalte Kallmyr at han ønsker seg en lov som gir mulighet til å gjøre opp for seg med kontanter på grunnleggende tjenester som transport og mat. Men det er usikkert om det å klippe håret kan betegnes som en «grunnleggende tjeneste».

Publisert: