Telenor er største skatteyter i Bangladesh

Utgjør 200 års norsk u-hjelp. - Dette viser at de som mener våre selskapers investeringer ute er feil, er fullstendig på villspor, sier Giske.

SKAL GJØRE MER ENN Å TJENE PENGER: Asia-sjef Sigve Brekke i Telenor sier de har flere mål enn bare å tjene penger. Her på flyplassen i New Delhi da VG besøkte ham i fjor.
Publisert: Publisert:

Norske selskaper skaper skatteglede i mange land. I Bangladesh er Telenor blitt landets desidert største skatteyter.

I vår har Bangladesh vært i fokus, dessverre knyttet til skandaløse arbeidsforhold for tekstilarbeidere hvor sikkerheten har vært så dårlig at bygg har rast sammen.

200 års u-hjelp

Bangladesh har hatt mangeårig samarbeid med Norge og vi har år for år bidratt med bistand til landet.

Men det viser seg å være småpenger mot hva Telenor legger igjen i Bangladesh-statskassen:

Den norske telegiganten har siden oppstarten Bangladesh i 1996 betalt 22,8 milliarder kroner i skatt og avgifter til landet, via selskapet Grameenphone. Norsk bistand til landet er på 100 millioner kroner årlig (2012-tall).

- Investeringer på 17 mrd.

Telenors Asia-sjef Sigve Brekke sier de bidrar med fem prosent av de totale skatter og avgifter som Bangladesh får inn i løpet av ett år.

LES OGSÅ: Nå blir Telenor med på pratefesten

- Det gjør Telenor til den desidert største skattebetaleren i Bangladesh. I tillegg kommer alle investeringene, som er på 17 milliarder kroner. Det gir viktig infrastruktur, sier han.

- Det vi har betalt i skatter til Bangladesh er like mye som 200 års norsk bistand til landet. Vi mener det viser at business er god bistandspolitikk, sier Brekke.

ENIGE: Nærings- og handelsminister Trond Giske (t.v) støtter Telenors Asia-sjef Sigve Brekke uttalelser. Her sammen med Dtaq-styreformann og en av Thailands rikeste menn, Boonchai Bencharongkul (t.h) i Thailand i april.

Han sier at milliardene de bruker, bidrar til infrastruktur og økonomisk vekst i det utsatte asiatiske landet.

- Vi bidrar til både sosial og økonomisk utvikling i Bangladesh og flere andre land i Asia. Det skjer på mange måter, sier han.

Brekke sier de ser hvordan de bidrar til modernisering i Bangladesh og andre land i Asia, hvor de har virksomhet.

- Vi kommer til der det verken er veier, kabler eller internett. Mobilen blir det som knytter folk og samfunn til omverdenen. Vi gir folk sin første bank, legekontakt og internett og Facebook. Bangladesh er blant de landene i verden hvor bruken av Facebook øker mest. Det er i stor grad på grunn av våre mobiler.

- 40 prosent av markedet

Det skyldes at Telenor er blitt den store mobilgiganten i Bangladesh.

- Vi har over 40 prosent av markedet og er dobbelt så store som neste konkurrent.

Brekke unnslår på ingen måte at de er der for å tjene penger.

- Nei, det er klart, men vår tilstedeværelse har også andre dimensjoner. Det synes jeg kommer lite frem. Vi er stolte av at vi ikke bare skal tjene penger, men at vi er en del av samfunnsbyggingen i landene vi går inn i.

Nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) sier det norsk næringsliv bidrar med overfor landene de er inne i, er en viktig, men ofte glemt side.

- Økonomisk har Telenors, Statkrafts og Statoils tilstedeværelse i mange land, mye større betydning enn bistanden vi gir. Bistanden er viktig, men dette viser at de som mener våre selskapers investeringer ute er feil, er fullstendig på villspor. De bringer mange samfunn ut av fattigdom, sier Giske.

LES OGSÅ: Telenors «wonderboy»: - Må tenke annerledes

Giske viser til et annet eksempel:

- Statoil har fra 2008 til 2012 bidratt med 24 milliarder kroner i skatt til Angola. Det er 56 ganger mer enn samlet norsk bistand til Angola og er nesten like mye som all norsk bistand til hele Afrika i samme periode.

BANGLADESH: Nærings- og handelsminister Trond Giske var tidligere i vår i Bangladesh, sammen med Telenors Asia-sjef Sigve Brekke og Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas.

- Kjemper om lisens i Myanmar

Brekke sier de har fått beskjed fra telemyndighetene i Myanmar (tidligere Burma), om at de er godkjent som mulig operatør for mobillisensene som skal legges ut i juni. Det gir åpning for at Telenor går inn i enda ett nytt land i Asia.

- Vi har fått bekreftet at vi er et av selskapene som er med videre. Men det blir tøft: 12 selskaper skal kjempe om to lisenser. Potensialet er stort. Myanmar er meget lukket i dag og bare tre prosent av de 60 millioner innbyggerne har mobiltelefon. Det er et av de siste store landene som nå åpnes, sier han.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no