Bygger kjøpesenter til 250 millioner i bygd med fire innbyggere

LÅNGFLON (E24) Snart vil mellom 150 og 200 mennesker ha den lille harryhandel-destinasjonen Långflon som arbeidsplass.

SNART HISTORIE: For ni år kjøpte Kjell Skjærstad og familien butikken på Långfloen, like over svenskegrensen for Trysil. Nå gleder han seg til det nye kjøpesenteret, som familien er deleiere av, kommer på plass.
Publisert: Publisert:

Midt i skogen like over svenskegrensen, om lag tre mil fra Trysil i Hedmark, ligger Långflon. To av stedets fire innbyggere er over 80 år, og en liten krambod med stort sett norske kunder er den eneste butikken på stedet.

Snart blir det andre boller. Driverne av stedet starter nå nemlig byggingen av et 16.500 kvadratmeter stort kjøpesenter med en rundt 40 butikker.

Allerede i august neste år åpner del én, som er 7.800 kvadratmeter, skriver Østlendingen, som først omtalte saken.

- Dette blir nok verdens første og største kjøpesenter i ingenmannsland. Jeg tror ikke noe annet sted i verden med fire innbyggere har eget kjøpesenter, sier kjøpesenterveteran og eier Niels Wiig entusiastisk til E24.

LES OGSÅ:Harryhandel verdt over 20 milliarder i året

Høye forventninger

Det er Peab som er entreprenørfirma på prosjektet, og byggekostnadene kommer ifølge Wiig på rett i underkant av 200 millioner kroner. Inkludert leietakernes investeringer blir prislappen på rundt 240 millioner kroner.

Og det er ikke småtteri Wiig regner med å tjene på senteret, som skal stå ferdig i 2015.

- Vi har som mål å ha en omsetning på 600 millioner i 2017, sier han.

De høye forventningene bygger han blant annet på hvordan det går med den eksisterende butikken på Långflon, som snart blir historie.

- De har rundt 120.000 kunder i året, og omsetningen ligger på 100 millioner kroner. Stedet har ikke Systembolag, men har tillatelse til å handle inn polvarer på bestilling fra kunder. Bare på dette håver de årlig inn 9 millioner kroner, legger han til.

LES OGSÅ:Vinmonopolet: - Grensehandelen har skylden for den lave veksten

Han er heller ikke redd for konkurransen fra andre harryhandel-destinasjoner.

- For folk fra steder Hamar, Elverum og Gjøvik er Långflon i mye kortere avstand enn det for eksempel Charlottenberg er. Det samme gjelder for skidestinasjoner som Trysil og Sälen, sier han.

- Med andre ord er det nok vi som blir en konkurrent for Charlottenberg, og ikke omvendt, sier han.

(Saken fortsetter under bildet.)

TOMT LIKE VED: Det nye kjøpesenteret skal ligge på andre siden av veien og noen få hundre meter bortenfor for den nåværende butikken, som kan skimtes til høyre i bildet.

Vet du om en bedrift eller en bransje E24 bør skrive om? Tips oss!

Hybler på taket

Wiig regner med at ha behov for mellom 150 og 200 arbeidstakere.

Den nærmeste svenske byen er Thorsby, som ligger 15 mil unna Långflon, men Wiig er likevel ikke redd for at han ikke skal klare å skaffe nok arbeidskraft.

- Vi vil nok ikke klare å få norske arbeidstakere hit, men jeg er ikke bekymret for å få nok svenske søkere. Situasjonen der er en litt annen enn i Norge, og det gjør dem nok også litt mer mobile enn hva vi nordmenn er, sier Wiig.

For å gjøre stedet mest mulig attraktivt for potensielle arbeidstakere, planlegger Wiig og samarbeidspartnerne hybler de kan leie ut til de ansatte.

- Det blir for langt å pendle, så vi må kunne tilby folk tak over hodet.Planen er å bygge hybler på toppen av senteret. Det synes vi er en utrolig morsom idé, sier han engasjert.

Han understreker riktignok at dette ikke er endelig vedtatt ennå.

- Årsaken er at vi er litt redde for at folk da kan føle at de bor på jobben. Plan b er å sette opp noe ved sjøen, som ligger like ved, forklarer han.

LES OGSÅ:Norske kroner regner over Sverige

(Saken fortsetter under bildet.)

TOTAL FORANDRING: Slik vil Långflon gränshandel se ut når det står ferdig i 2015.

Etterlengtet prosjekt

Wiig har bakgrunn fra Amfi-kjeden, og har også jobbet i Aberdeen. Nå satser han altså for fullt på Långflon.

Med seg på laget har han blant andre rallykjører Mads Østberg som han driver et eiendomsutviklingsfirma med, samt familien Skjærstad-Johansen, som er drivere av den allerede eksisterende butikken på stedet.

Det var allerede i 2009 at familien kjøpte tomten senteret skal ligge på, men stridigheter rundt planen om å bygge et gigantsenter falt ikke i god jord hos myndighetene.

Både Fylkesmannen i Hedmark, Miljøverndepartementet og Statens vegvesen har tidligere satt foten ned for kjøpesenteret, fordi de mente dette ville bli en belastning både for miljøet og for veiene i Hedmark, skrev Aftenposten våren 2010.

- Det ble sendt to klager fra norske til svenske myndigheter. Heldigvis fikk vi likevel ja fra Sverige, sier eier Torunn Johansen, som skal drive den 3.500 kvadratmeter store matbutikken i det nye senteret.

LES OGSÅ: Medvind for Thons kjøpesentre

Store planer

SLIK BLIR DET: Omtrent slik vil det se ut på innsiden av Långflon gränshandel på Longflon i Sverige.

Ifølge Wiig er totalt åtte aktører allerede på plass.

- Per nå har vi dagligvare, apotek, sportsbutikk og den type ting inne. Etter hvert fyller vi på med andre ting, sier han.

Høyest på ønskelisten står Systembolaget, som de nå jobber for å få inn.

- Det har fra politisk hold kommet signaler om at det kan bli aktuelt med et pol nord i Värmland. Vi har holdt en presentasjon for lokalpolitikerne, og håper og tror at dette kan komme på plass når del to av senteret skal bygges, forklarer Wiig.

I tillegg til kjøpesenteret, vil Wiig og samarbeidspartnerne også satse på opplevelser.

- Vi har blant annet lyst til å tilby snøscooterkjøring, kajakkpadling og andre aktiviteter. I tillegg vil vi sette fokus på at det er gode jakt- og fiskemuligheter her, sier han.

- Tanken er å få til en helhetsopplevelse. Dette er foreløpig ikke satt i system, men er noe vi nå skal jobbe videre med, forklarer Wiig.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om