Budrunder om Nick Leeson

Stjernemegleren Nick Leeson er nå bare den nest største banksvindleren i moderne tid. Trøsten er at pressen i går innledet budkamp om intervjuer med ham.

  • Roar ROAR ØSTGÅRDSGJELTEN
Publisert:

Jordskjelvet i Kobe i Japan i januar 1995 satte en brå stopper for de stadig mer halsbrekkende aksje- og valutaspekulasjonene til den da 27 år gamle sjefen for Barings Banks valutatransaksjoner i Asia.

Nicholas (Nick) Leeson var bankens gullgutt. Én av historiene om ham er han på et tidspunkt alene sto for 10 prosent av overskuddet i den tradisjonsrike banken.

Les også:

Store tap

Men etter perioden med suksess, begynte Leeson å tape penger. For å dekke tapene, satset han enda større beløp, og gikk etterhvert langt utover sine fullmakter. På slutten av 1994 hadde tapene hans vokst til 208 millioner pund (2,3 mrd. kr).
I et siste desperat forsøk på å hente inn tapene plasserte Leeson sine investeringer slik at han i praksis gjorde et gigantisk veddemål på at det japanske aksjemarkedet ikke ville bevege seg stort.

Samme natt - natt til 17. januar 1995 - ble den japanske millionbyen Kobe rammet av et jordskjelv og Tokyo-børsen stupte. Det var også slutten for valutamegler Leeson - og Barings Bank. Da sluttregningen ble gjort opp, beløp tapene seg til 827 millioner pund (ca. 9 milliarder kroner i dagens pengeverdi).

Leeson ble dømt til en fengselsstraff på seks år.

Budkamp

Mens hans satt i fengsel skrev han selvbiografien "Rouge Trader" ("Kjeltringmegleren") som også er filmet. Han har flyttet til Irland der han i dag har livnærer seg som daglig leder i fotballklubben Galway United. Gårsdagens skandale har utløst en budkamp om intervjuer med ham.
Leesons agent sier ifølge Reuters at det vil bli gitt noen få eksklusive intervjuer, men vil ikke nevne summer. Leeson tjener også penger på å holde middagstaler, til en pris på rundt 60 000 kroner.
Norgeshistoriens største aksjesvindler er aksjemegleren og franskmannen Philippe Hecker som i 1988 ble dømt til tre års fengsel for grov utroskap av DnC (i dag en del av DnB NOR). Han handlet aksjer utover sine fullmakter og påførte banken et tap på 80 millioner kroner.

Flere saker på E24

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Mannen som veltet Englands eldste bank

  2. Nye nederlag for milliardbedrager

  3. Svindlet storbank for 40 milliarder

  4. Én megler tapte 11 milliarder for UBS

  5. Innrømmer å ha påført UBS milliardtap