Nye Boeing-dokumenter forteller om 737 Max-feil

Flyprodusenten Boeing leverte nye, inkriminerende dokumenter til amerikanske luftfartsmyndigheter og en komité i Kongressen bare timer etter topplederbyttet.

MÅTTE GÅ: Boeings toppsjef Dennis Muilenburg har fått sparken for sin håndtering av Max-krisen. Her vitner han for kongressen i USA 30. oktober.
737 Max-ulykkene
 • NTB-AFP
Publisert: Publisert:

Dokumentene gir et urovekkende bilde av Boeings ansvar for sikkerhetsproblemene på 737 Max-flyene, fortalte en ansatt ved Kongressen til nyhetsbyrået AFP tirsdag.

Mandag fikk Boeings toppsjef sparken, og dokumentene ble overlevert til ansatte ved Kongressen i USA, som etterforsker problemene ved flytypen, sent mandag. Da var allerede mange tjenestemenn reist på juleferie.

Bakgrunn: Boeing-toppsjef får sparken etter Max-krisen

Flere hundre MAX-fly hos flyselskaper verden over ble satt på bakken etter at et fly tilhørende Ethiopian Airlines styrtet i mars. I fjor høst styrtet samme type fly i Indonesia. Til sammen 346 mennesker omkom i de to ulykkene.

Les også: Etiopia: Flydata viser likhetstrekk mellom 737 Max 8-styrtene

Pilot meldte om feil

I en meldingsutveksling som vises i dokumentene, beskriver en Boeing-pilot et problem i en simulator som gjelder styringssystemet MCAS, som er knyttet til begge ulykkene.

– Det tegner et veldig urovekkende bilde av bekymringer uttrykt av ansatte om selskapets sikkerhetskultur, og tiltakene gjort av andre ansatte for å sikre at Boeings produksjon ikke ble forsinket av myndighetene eller andre, står det i e-posten til den ansatte i Kongressen.

Les også: Piloter advarte om problemer med 737 Max 8-fly – stupte flere hundre meter

Flyprodusenten blir gransket for avgjørelsen om å fortsette å fly 737 MAX-flyene etter den første ulykken, for å ha ignorert advarsler fra ansatte og for å ha ofret sikkerheten i kampen om å utvikle et fly som kunne konkurrere med den europeiske flyprodusenten Airbus.

Et Boeing 737 Max-fly som bygges for Norwegian, på vei ut på rullebanen for en testflyging 11. desember ved flyplassen i Renton i Washington i USA.

Amerikanske luftfartsmyndigheter (FAA) har blitt kritisert for å ha et for avslappet og vennlig forhold til selskapet det skal kontrollere. FAA har erkjent at det mottok det som ser ut til å være de samme dokumentene mandag ettermiddag.

Det skjedde bare timer etter at Boeings toppsjef Dennis Muilenburg måtte gå av fordi han ikke har greid å få flygiganten ut av krisen.

Boeing lover åpenhet

Boeing opplyser at selskapet kontaktet FAA and Kongressen som «en del av vår forpliktelse til åpenhet», opplyser en talsmann i en e-post.

– Som med tidligere dokumenter referert av komiteen, gjenspeiler ikke tonen og innholdet i denne kommunikasjonen hva selskapet er og trenger å være, heter det videre i e-posten fra Boeing.

Talspersonen understreker videre at Boeing de siste ni månedene har skjerpet sikkerhetsrutinene og bedret kulturen i organisasjonen. Det viser til perioden etter den siste av de to flyulykkene.

Den siste utviklingen gjør det klart at flygiganten kommer til å bli stilt til veggs også i 2020 for avgjørelsene som førte til ulykkene. Boeing forsøker samtidig å få godkjenning for at flytypen kan tas i bruk igjen.

David Calhoun er den nye toppsjefen som skal opprette Boeings skadeskutte omdømme.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. 737 Max-ulykkene
 2. Boeing 737
 3. Boeing
 4. Dennis Muilenburg
 5. USA

Flere artikler

 1. David Calhoun tar over Boeing i krise: – Vil sannsynligvis være sjef en kort periode

 2. Ethiopian Airlines vil fly 737 Max igjen – to år etter ulykken

 3. Boeing-sjefen vil «erkjenne feil» i høring i Senatet

 4. Advokat om interne Boeing-meldinger: – Styrker påstanden om forsømmelse av flysikkerhet

 5. Fagforeningstopp: Kabinansatte trygler om å slippe å jobbe på Max-flyene