Frykter at ansatte skal bli smittet: – Kan ikke ha hjemmekontor

Mange bedriftseiere frykter corona blant de ansatte. – Vi kan ikke sende medarbeidere på hjemmekontor, sier Firda Seafood-eier Ola Braanaas.

Avlusing på Firda Seafoods lokalitet på Kjeringeholmen i Askvoll kommune i Vestland fylke.

Firda Seafood
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Fra Gulen i Sogn og Fjordane driver selskapet Firda Seafood med oppdrett og smoltproduksjon fordelt på en rekke anlegg mellom Bergen og Bremanger.

Det eieren frykter aller mest er at ansatte skal få påvist det nye coronaviruset og bli syke (Covid-19) eller havne i karantene. Da vil slaktingen rammes.

I et slikt tilfelle håper Ola Braanaas at myndighetene ikke er for strenge hvis selskapet i perioder må gå ut over reglene for hvor mye fisk det kan være i merdene. Han håper også at reglene for overtidsarbeid kan lempes.

Les på E24+

Vi har ikke tid til politisk corona-krangling

– Her er mange risikofaktorer, ikke bare transport og redusert foredlingskapasitet ute. Det jeg er mest engstelig for er eventuelle påvisninger av Covid-19 blant våre ansatte, sier Braanaas til E24.

– La oss si at vi får en positiv prøve hos en av våre ansatte på pakkeriet. Da risikerer vi at samtlige 50 ansatte må i karantene. Da stopper slakting og salg helt opp. Vi kan også risikere at ansatte på oppdrettsanleggene får påvist coronavirus, sier han.

Firda Seafood-eier Ola Braanaas.

Firda Seafood

Hvis ansatte havner i karantene, vil selskapet slite med å gjennomføre store og viktige operasjoner på sjøen, som avlusing.

– Vi er helt avhengig av å ha trent og dyktig personell til å gjennomføre arbeidsoperasjonene, sier Braanaas.

Håper reglene kan lempes

Han håper myndighetene vil være villige til å lempe på reglene hvis mange ansatte plutselig er satt ut av spill.

– Skulle dette skje er vi i en svært krevende situasjon. På den ene siden får vi ikke pakket og solgt fisken, og på den andre siden vil vi stange i taket når det gjelder regelverket, det være seg MTB-tak eller luseforskriften, sier han.

MTB står for maksimalt tillatt biomasse, og handler om mengden fisk du har lov til å ha i oppdrettsmerdene. Oppdrettere slakter jevnlig fisk og sender den av gårde til markedet. Hvis det hoper seg opp med fisk, kan de bryte reglene.

– Vi er ikke i den heldige situasjonen at vi kan sende medarbeidere på hjemmekontor eller outsource tjenester fra India. Vi må ha en oppegående arbeidsstyrke med fagkunnskap og arbeidserfaring for å drive produksjonen, sier Braanaas.

– Vedvarer situasjonen med Covid-19, tror jeg det blir tvingende nødvendig at myndighetene setter inn kompenserende tiltak, alt fra lemping på overtidsregler til midlertidige justeringer av MTB, legger han til.

– Ikke den eneste

– Braanaas er ikke den eneste som stiller disse spørsmålene, sier kommunikasjonssjef Øyvind André Haram i Sjømat Norge til E24.

Han sier at organisasjonen snakker med mange bedrifter og vil ta opp deres bekymringer med den nye fiskeriministeren og nærliggende etater.

– Vi ber om at regelverket er lempelig når og hvis det blir prekært. Hvis den situasjonen oppstår, må man ha regler på plass så man ikke nøler med å handle, og ikke må vente på en lang, byråkratisk prosess, sier Haram.

– Heldigvis har den nye statsråden vært tidlig ute med å si at byråkratiet skal handle raskt og legge til rette, sier han.

Torsdag skrev E24 om Ellingsen Seafood på Skrova i Lofoten, som ble hardt rammet av algedøden i fjor. Etter påske begynner de slakting etter en tids pause, og daglig leder Line Ellingsen er bekymret for coronaviruset.

– Det sprer seg, og derfor har vi avlyst en fagsamling og årsfesten vår. Vi kan ikke ha mye fravær når vi skal begynne å slakte igjen, sa Ellingsen til E24.

Les også

Mener kronen er «helt på viddene»: – I dag kaller vi det coronakurs

– Kortstokken stokkes på nytt

Fredag denne uken måtte Braanaas i likhet med mange andre bedriftseiere også håndtere at alle landets skolebarn plutselig hadde fått skolefri samtidig.

– Det blir en «hard turn» før viruset er svidd av. I dag er jo plutselig mye folk hjemme med barn, og da må kortstokken stokkes på nytt, sier Braanaas.

– Men det er løsbart. Vi må bare alle gjøre vårt beste, legger han til.

Sjømat Norge får mange henvendelser fra frustrerte bedriftsledere langs kysten. Oppdrettsbransjen rammes ikke direkte av coronaviruset slik som hotell og reiseliv, men også her skaper usikkerheten vansker med å planlegge driften på lang sikt.

– Det er andre bransjer som har vesentlig større utfordringer. Men det er mye frustrasjon, usikkerhet og engstelse rundt om viruset for eksempel kan stanse salget av varene og føre til permitteringer. Det står mye fisk i sjøen, og denne bransjen krever langsiktig planlegging. Da er det utrolig krevende med den usikkerheten vi ser nå, sier Haram.

Les også

Nordic Choice-sjefen: – Umulig for reiselivsbransjen å bære det store økonomiske ansvaret vi står med

Frykter for bearbeiding i Polen

Etter hvert som flere land stenger ned skoler og andre virksomheter og kutter flyforbindelser mellom ulike land, så er Firda Seafood-eieren redd for at det kan ramme foredling og distribusjon av fisk. Frem til nå har ikke coronaviruset skapt noe større problem for laksemarkedet, ifølge Braanaas.

– Vi frykter imidlertid effektene for «flyfisken» både til USA og Asia nå som passasjertrafikken faller tilbake på grunn av smitteforebyggende tiltak fra blant andre USA, som er et av våre viktigste enkeltmarkeder, sier han.

Braanaas forventer noe lavere bearbeidingsaktivitet i Europa, etter at myndighetene i viktige land som Polen har gjort som Norge og tatt i bruk drastiske tiltak for å motvirke smittespredningen. Det kan i verste fall kutte volumer ut fra Norge.

– Men når det er sagt så er vi i den heldige situasjon at vi er matvareprodusenter. Selv om folk slutter å spise ute, så vil de forhåpentligvis ikke slutte å spise helt. Folk må ha mat, sier Braanaas.

Les også

Økonomer etterlyser større tiltak: – Ikke veldig aggressive

Får drahjelp av svak krone

Hvis oppdrettsbransjen fortsatt lykkes med å eksportere fisken sin til Europa og USA, så får de også drahjelp fra en helt usedvanlig svak krone. Denne uken nådde euroen over 11,40 kroner, og dollaren på 10,20 kroner.

– Jeg er ikke spåmann, men skal jeg si det fra hjertet så tror jeg ikke den svake kronen skal vedvare etter at oljeprisen har justert seg til et mer normalt nivå og Covid-19 har brent ut. Hvor lang tid det vil ta er ikke godt å si, sier Braanaas.

– Kronefall er normalt bra for eksportnæringene, men er det også tilfellet denne gangen?

– Ja, svekket krone er bra for eksporten. Det som er usikkerheten her er mer om vi får ut de volumene som trengs, og eventuelt hvor stort press det blir på prisen ute, sier Firda Seafood-eieren.

– Det er jo ikke slik at ikke kundene ikke følger med på valutakursene og prøver å justere seg etter den. Men det kan bli en hardere tørn når kronen igjen styrker seg, og fisken blir dyrere ute. Det er ikke sikkert vi da klarer å oppnå de marginene vi har gjort de senere årene, sier han.

Sjømat Norge erkjenner at en svak krone er bra for norske sjømateksportører, men sier at denne fordelen akkurat nå blir overskygget av usikkerhet.

– Isolert sett er den svake kronen bra. Men det er ikke det bransjen tenker mest på akkurat nå. Man er opptatt av de ansatte og husdyrene, og håper det beste. Og man håper at myndighetene legger til rette for bransjen, sier Haram.

Les også

Virke-topp: Puslete tiltak fra regjeringen

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Fisk
 3. Sjømat Norge
 4. Coronaviruset
 5. Bremanger
 6. Sjømat
 7. Hjemmekontor

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Mens andre må kutte i produksjonen, slipper Firda Seafood unna: - Undergraver systemet, mener SV-politiker

 2. Betalt innhold

  Ola Braanaas tok en halv milliard i utbytte på to år. Nå dropper han utbytte og investerer for 400 millioner.

 3. Betalt innhold

  Fra i dag må oppdrettere redusere mengden fisk. Firda Seafood klarer ikke kravet.

 4. Annonsørinnhold

 5. Kronens dramatiske nedtur: Svekket 14 prosent siden nyttår

 6. Betalt innhold

  Ansatt i coronarammet bedrift? Dette bør du vite