Tok oppussingslån med pant i bolig – frykter nå for både hus og restaurant

Bacchus Spiseri & Vinhus feirer 30 år i sommer, men er avhengig av inntekt lenge før det for å kunne holde det gående.

USIKRE UTSIKTER: Lena Bøhn ser det som kritisk å få inntekter fra uteservering i april. Det er det ingen som kan garantere henne.

Hans Jordheim/E24
 • Hans Jordheim
Publisert:,

– Vi hadde planlagt en markering i sommer, med T-skjorter hvor det skulle stå «30 år» og «Yes, vi klarte det!», eller noe sånt. Nå får vi se, sier Lena Bøhn, daglig leder i Bacchus Spiseri & Vinhus, en restaurant og kafé midt i Oslo.

Brasseriet ble åpnet for første gang i 1990. Sammen med mannen Audun har Lena Bøhn drevet stedet de siste 12 årene. Det røffe interiøret ser tilnærmet likt ut nå som det alltid har gjort, forteller hun.

Alt endret seg imidlertid forrige uke. Bøhn forteller at hun forsto alvoret da Bryan Adams-konserten i Oslo Spektrum ble avlyst.

– Plutselig kom det ingen lenger. På kveldstid er de fleste gjestene våre folk som skal eller har vært på forskjellige kulturarrangementer, men forrige uke var det bare full stopp.

På fredag sendte Bøhn ut permitteringsvarsel til de 22 ansatte. Etter at hun selv har betalt ut tipspenger og sørget for at de ansatte har det de trenger for å gå til Nav, kommer hun til å dra hjem. Mer enn det vet hun ikke.

Les på E24+

Stortingspolitikerne er endelig i gang med helt nødvendige tiltak. Men du verden så mye som gjenstår.

– Verst mulige tidspunkt

Bacchus utvidet virksomheten i fjor, da de gikk fra å være først og fremst et spiseri til å åpne en vinbar i en ny, utvidet del av restauranten.

Det kostet et par millioner kroner, forteller Lena Bøhn. Oppussingen ble finansiert med et lån med pant i egen bolig.

RYDDET PLASS: Regjeringen kom forrige uke med krav om at alle serveringssteder må kunne legge til rette for at det er minst én meter mellom alle mennesker.

Hans Jordheim/E24

Hun frykter nå at de ikke vil ha penger til å betale for seg i tiden som kommer.

– Vi har betalt alt vårt utestående, og er blitt mindre bekymret etter at Stortinget stilte opp med nye tiltak. Men hvis det blir langvarig, kan vi få problemer. For oss kom dette på verst mulige tidspunkt.

ÅPNET I FJOR: Lena Bøhn og mannen brukte et par millioner på å utvide Bacchus, som nå også har vinbar. Siden lånet er med pant i egen bolig, har de en viss bekymring for tiden som kommer.

Hans Jordheim/E24

– Hvordan da?

– Januar til mars er trege måneder i vår bransje. Dermed har vi ikke noe særlig ekstra midler til å betale regninger når omsetningen uteblir. Det jeg håper på nå er at vi i alle fall kan ha noe uteservering i april, men jeg vet jo ikke hvordan dette viruset oppfører seg.

– Og hvis det går flere måneder før det er drift igjen?

– Da får vi håpe at huseier ikke vil kreve inn leie, for da er det ikke penger igjen til noen faste utgifter.

– Er du bekymret?

– Selvfølgelig. Det er vel alle. Men jeg er fast bestemt på at vi skal åpne igjen når dette er over, og at alle våre ansatte skal kunne komme tilbake til jobben sin.

Krisesituasjon

Torsdag forrige uke påla regjeringen tiltak mot videre utbredelse av coronasmitte, beskrevet av Erna Solberg selv som de sterkeste tiltak Norge har hatt i en fredstid.

Les også

NHO-sjefen: – Gode tiltak, men krisen har så vidt begynt

Alle virksomheter i serveringsbransjen ble stengt, med unntak for spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst én meters avstand.

Det gikk imidlertid ikke lenger enn til søndag at Raymond Johansen, byrådsleder i Oslo, vedtok ytterligere innskrenkninger og stengepåbud klokken 21 om kvelden.

– Vi er i en krisesituasjon og har innført strenge begrensninger i mulighetene for at serveringssteder kan holde åpent. Målet vårt er å unngå smitte og spredning av virus, slik at vi raskest mulig kan komme tilbake til en normal situasjon igjen, sa byrådsleder i Oslo Raymond Johansen til VG.

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Restaurant
 3. Coronaviruset
 4. Oslo
 5. Utelivsbransjen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Skulle feire 30 år i sommer – nå er restauranten konkurs

 2. – Skjønner ikke hvordan dette kan kalles kompensasjon

 3. AP-Raymond krever corona-permittering i et helt år

 4. Annonsørinnhold

 5. Nå åpnes ølkranene i Oslo om natten

 6. Truer med skjenkestopp i Oslo: - Stor fare for smitte på serveringssteder