Omsetter for over 70 mill. – har kuttet datapakker og sagt opp avisabonnement

Hege Strand har funnet frem lupen. Nå som det er full stopp for trondheimsbedriftene hun leder, må alle unødige kostnader kuttes.

PROVOSERT: Bedriftsleder Hege Strand etterlyser hjelp fra myndighetene og sier hun tror at politikerne ikke skjønner alle sider ved næringslivet.
 • Hans M. Jordheim
Publisert: Publisert:

– Sånn som det ser ut nå holder vi kanskje en måned til med de pengene vi har.

Det sier Hege Strand, daglig leder i selskapene Trondheim Lyd og Trondheim Crew.

De to bedriftene har nylig permittert 40 ansatte som følge av at coronaviruset har satt en stopper for alle typer folkeansamlinger. Dermed er det ikke noe arbeid å gjøre for selskapene som leverer utstyr og tjenester til en rekke arrangementer i Trondheim.

– På under en uke mistet vi alle våre oppdrag ut mai, og nå er oppdrag i juni og juli også i ferd med å forsvinne, sier Strand.

Les på E24+

Myndighetene kan bli nødt til å trekke frem «gullkortet» fra finanskrisen

Kuttet alt som kan kuttes

Det var ikke virksomheten klar for. Hege Strand forteller at selv om selskapene hun leder er av respektabel størrelse – i fjor omsatte de for omtrent 73,5 millioner kroner til sammen – så er det ingen pengemaskin.

– I denne bransjen sitter vi i snitt igjen med 1,5 prosent av omsetningen. Vi har ikke penger på bok og trenger snarlig hjelp for å overleve, sier Strand, som også sitter i styret i Bransjeforeningen for sceneteknisk produksjon.

Hun forteller at de heldigvis har fått god hjelp fra huseier og at bankene har satt avdrag på hold inntil videre.

Selv har trønderen funnet frem lupen for å kutte alle kostnader som kan kuttes.

– Jeg har avbestilt tepperens, vask av lokalene våre, fruktordningen og avisabonnement, samt kuttet antall gigabyte de ansatte har i mobilabonnementet sitt. I tillegg vurderer jeg om det er nødvendig med kaskoforsikring på bilene og yrkesskadeforsikring på de ansatte, nå som det uansett ikke er noe jobb å gjøre.

Les også

Hotell opplever strøm av høstbestillinger: – Det eneste lyspunktet vi har nå

LEVERER TIL TRONDHEIMSKULTUR: Blant Trondheim Lyd og Trondheim Crews kunder er Nor Fishing-messen, Pstereo-festivalen, Olavsfestdagene, Sintef, Byscenen, Olavshallen, Statoil, Trondheim Jazzfestival, Trondheim Bluesfestival og Trondheim Calling.

Håper å holde ut mai

Hege Strand sier hun ble lettet da regjeringen besluttet å ta en større del av regningen i forbindelse med permitteringer, og lever i troen på at myndighetene kommer med mer hjelp.

For det som hittil er presentert, kommer ikke til å redde dem på lengre sikt, poengterer hun.

– Nå betaler vi ut lønn for denne måneden og så jobber vi med styret for at vi kan holde oss flytende ut mai. Men jeg kan ikke garantere at det går.

Regjeringen og Stortinget har i ulike runder den siste uken presentert økonomiske krisetiltak overfor næringslivet.

Det dreier seg i stor grad om utsettelser og lån, men også til dels om mer direkte støtte, deriblant pakker rettet mot enkelte ekstra utsatte næringer.

– Provosert

Kultursektoren er én av mottagerne. Kulturminister Abid Raja (V) har varslet støtte på 300 millioner kroner, uten at det kommer til å hjelpe Trondheim Lyd og Trondheim Crew.

– Det er noen som tror det, men det er helt utelukket. Vi leverer til kultur, vi er en del av næringskjeden i kultursektoren, men vi tilhører næringslivet, med vårt 2000 kvadratmeter store lager, samt enorme leasing- og husleiekostnader, sier Hege Strand.

– Og så snakker regjeringen om utsettelse av innbetaling for formuesskatt, men det er jo ikke noe utbytte å snakke om. Vi driver på ren entusiasme. Da blir jeg ganske provosert, jeg tror ikke politikerne skjønner denne delen av næringslivet. Vi har aldri bedt om hjelp før, men nå gjør vi det. Vi har ikke penger på bok og må få støtte fort om vi skal overleve.

E24 kartlegger bedrifter som permitterer:

Live: Slik rammes norske bedrifter av coronaviruset
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Trondheim
 3. Næringsliv
 4. Coronaviruset
 5. Kultur

Flere artikler

 1. Bedriftsleder: – Uten menneskene er vi ikke verdt en krone

 2. Christian Ringnes frykter massekonkurser – ber regjeringen gjøre som danskene

 3. – Skjønner ikke hvordan dette kan kalles kompensasjon

 4. Regjeringen forlenger krisestøtte for næringslivet ut januar

 5. Nye NHO-tall: Nå sliter tre av ti med å betale regninger